BOLIST
  • Gör det själv-guide: Sätta stolpsko i berg

    Stolpskor används för att få t ex regelvirke eller stolpar att komma en bit över mark i konstruktioner. På så sätt minskar man risken att fukt ska kunna tränga upp i träet och orsaka röta. En stolpsko är ett beslag i stål som kan gjutas in i egentillverkade plintar eller, som här, förankras i ett berg.

    1. Stolpskor finns i olika utformningar, U-profil eller L-profil och i olika storlekar för att passa de vanligaste virkes- och stolpdimensionerna. I U-profilen fästs virket från två sidor, medan L-profilen har fästpunkter endast på ena sidan. L-profilen passar därför bra till konstruktioner som ska kläs och där man behö- ver kunna göra fästpunkter även där stolpskon står. Det finns också justerbara stolpskor. De kan underlätta arbetet särskilt då vågräta reglar i konstruktionen ska justeras rätt i våg.
    2. Ta på skyddsutrustning i form av skyddsglasögon och hörselkåpor. Borra hål i berget. Hyr en kraftig bergborrmaskin. Det finns både bensindrivna och eldrivna varianter. Använd en dimension på borrstålet som är minst 4 mm större än stolpskons skaft.
    3. Blås ur borrhålet med blåspump eller motsvarande. Hålet måste vara dammfritt för att fästmassan ska binda.
    4. Fyll hålet med t ex kemankare eller expanderbetong.
    5. Ställ stolpskon på plats och justera den med ett vattenpass. De viktigaste är att stolpskon hamnar så lodrätt som möjligt.
    6. Låt materialet härda ordentligt. Sätt sedan träämnet, t ex stolpen, på plats i stolpskon med en liten distans under. Kontrollera med ett vattenpass att den står lodrätt. Förborra hål genom stolpskons hål och skruva fast stolpen med fransk träskruv. 
    missing tag

    Sätta stolpsko i berg – Checklista och tips

    Stolpskor används för att få t ex regelvirke eller stolpar att komma en bit över mark i konstruktioner. På så sätt minskar man risken att fukt ska kunna tränga upp i träet och orsaka röta. En stolpsko är ett beslag i stål som kan gjutas in i egentillverkade plintar eller, som här, förankras i ett berg. Använd gärna justerbara stolpskor. Det finns projekt och arbeten som man bara utför en enda gång eller mycket sällan. Att då investera i dyra specialverktyg är många gånger inte nödvändigt. Det finns ett flertal företag som specialiserat sig på att hyra ut verktyg och maskiner till både proffs och hemmafixare. 

    Avvägningsinstrument
    När alla höjder till en utbyggnad eller en stor altan ska mätas är ett avvägningsinstument till stor hjälp. Man får snabbt en uppfattning om olika höjdskillnader, om man vill ända ner på millimeternivå. Avvägningsinstrument finns både som laserpass och som optiskt instrument. 

    Bergborrmaskin
    Ska man borra många och stora hål i betong eller sten är en riktig bergborrmaskin överlägsen tack vare sin styrka. Bergborrmaskiner finns som el-, trycklufts- och bensindrivna. 

    Betong (vanlig)
    Betong kan delas in i två grupper, vanlig betong och lättbetong. Vanlig betong är hårdare än lättbetong. För att borra ett hål i vanlig betong krävs en borrmaskin med slagfunktion. Samtidigt som borrstålet roterar hamrar den sig in i materialet. Betong är ett relativt tätt material utan håligheter, varför det passar bra med en expanderplugg i nylon. Skruven man använder bör vara några millimeter längre än pluggen. Minst lika viktigt som rätt plugg är rätt maskin för att göra hål. För mjukare väggar klarar man sig oftast med en borrmaskin eller stark skruvdragare. Är väggmaterialet mycket hårt behövs en borrmaskin eller skruvdragare med slagfunktion. Den slår sig in i väggen samtidigt som borrstålet roterar. Proffsen använder en så kallad hammarborr. Den arbetar effektivare än en slagborrmaskin men kostar naturligtvis mer i inköp. Injekteringsmassa eller ankarmassa kan man med fördel använda vid behov. Det är det starkaste sättet att fästa på. 

    Massan sprutas in i plugghålet, som rensats noga från borrdamm. Antingen används en specialtillverkad, perforerad plugg/hylsa, eller så skruvas skruven direkt i massan. För betong- och tegelväggar behöver man ett borrstål i hårdmetall och med de karaktäristiska vingarna i spetsen. För att borra i vanlig hård betong krävs att man ansluter betongborrstålet till en slagborrmaskin. Den roterar och slår samtidigt in borr- stålet. Den som vet med sig att man har väldigt hårda väggar bör investera i en borrmaskin med hammarfunktion istället för slag. Hammarborren är dyrare men mer effektiv. Det finns också några olika typer av fästen för betongborr. På lite dyrare maskiner använder man sig av SDS-systemet, som i sin tur är indelat i olika storleksklasser. 

    Verktyg och material du behöver

    Bolist.se har ett begränsat urval av produkter, är du osäker på vad du behöver eller inte hittar det du vill ha? Kontakta din närmaste BOLIST-butik för råd och hjälp med att ta fram rätt produkter till ditt projekt. 

    Hitta närmaste butik