SENASTE BLOGGINLÄGGET PÅ BOLIST.SE

Hemmafixarna

Snyggaste huset på gatan

Vi har fantastiskt många vackra trähus i vårt land. Då vi alltid har haft god tillgång på skog och kunnat använda trä som byggnadsmaterial så har ju ett målat trähus, gärna med lite snickarglädje, blivit sinnebilden för hur ett svenskt hus ska se ut. Det finns självklart väldigt många andra bra alternativ till trä när man bygger hus men det där med en röd stuga med vita knutar verkar ligga nedärvt i vårt DNA nuförtiden.

Därför vimlar det av trähus i Sverige. Och trähus måste med jämna mellanrum underhållas med framförallt målning som det vanligaste alternativet. Att måla om sitt hus är ett arbete som kräver planering och en väl tilltagen tidsplan för att bli lyckat och där är valet av själva färgen en väldigt viktig del.

Förr innehåll nästan all utomhusfärg en rad farliga tungmetaller och andra kemikalier. Det gjorde visserligen att färgen håll länge och att man slapp påväxt av mossa och alger men färgen var såklart väldigt hälsosam att arbeta med och de rester som kom ut i naturen gjorde mycket skada. Idag ställs det hårda krav på färgtillverkarna att ta fram så miljövänliga färger som det bara är möjligt och många har också lyckats med detta. Man behöver idag inte vara rädd för att måla själv och eventuella rester kan man enkelt lämna in till sin återvinningsstation. Den mesta färgen är vattenburen vilket betyder att utsläppen och påverkan på miljön är minimal.

Man brukar dela in utomhusfärg i några olika kategorier, slamfärg, täckande färg och lasyr. Om man ser det där lilla röda huset med vita knutar framför sig så är det troligtvis målat med slamfärg. Slamfärg kan man måla på nytt ohyvlat virke eller bättra på en redan slamfärgsmålad yta. Det går alltså inte att måla över annan typ av färg med slamfärg. Den mest klassiska slamfärgen är naturligtvis den faluröda men det finns idag även ett antal andra spännande kulörer. Slamfärgens stora fördelar är att den är billig och lätt att arbeta med. Vid ommålning borstar man rent ytan och målar sen på med nya lager färg. Jämfört med en modern täckande fasadfärg så skyddar slamfärgen inte alls lika bra och man behöver måla om sin fasad med tätare intervaller.

De allra flesta väljer ändå att måla sitt hus med någon variant av täckande utomhusfärg. Den täckande färgen ger ett väldigt bra skydd mot väder och vind och ser man till att använda en färg av god kvalité så kommer den också att hålla kulören intakt under många år framöver. Problemet med lågprisfärger är att det visserligen ser lika fint och nymålat ut när man precis är färdig men bara efter ett par år är färgen blekt och det var kanske inte det man var ute efter när man påbörjade sitt målningsprojekt.

Ett bra alternativ till täckandefärg är lasyr. Lasyren låter träpanelens struktur lysa igenom vilket ger en vacker och levande yta. Lasyr finns med olika grader av transparens och skydd vilket gör att man enkelt kan påverka vilket utseende panelen ska få.

Oavsett vilken färgtyp ni är ute efter så finns det ett heltäckande sortiment både på BOLIST.SE eller i din närmaste BOLIST-butik.

 

 

INSPIRATION FRÅN HEMMAFIXARBIBELN