FRI FRAKT* VID ORDER ÖVER 399:- PÅ BOLIST.SE
Sveriges största bygg- och järnhandelskedja

Kompost är lyx

Bättre jordförbättring än kompostjord är svårt att finna. Men hur gör man för att skapa en balanserad kompost, som sedan genererar den där efterlängtade näringsrika gödningen.

Kompost för trädgårdsavfall
En kompost behöver inte vara krångligare än att lägga trädgårdsavfall i en hög på marken. Sedan låter man väder och vind bryta ner växterna till jord. Men för att fukt och värme, vilket påskyndar komposteringen och nerbrytningen, ska hålla sig kvar bättre gör man klokt i att avgränsa avfallet med ett kärl.

Kompostkärl
Så länge som man inte ska kompostera annat än trädgårdsavfall behöver man inte ha en sluten kompost. Ett kärl kan vara t.ex. pallkragar, kompostgaller eller kompostbehållare av trä eller plast. Så snart man vill kompostera matavfall, särskilt animaliskt avfall, måste kärlet vara tätt så att det hindrar skadedjur från att komma åt att kalasa på innehållet. Botten ska också vara gallerförsedd och locket tättslutande.

Hur komposterar man?
Hemligheten för att få en harmonisk kompost där balansen mellan luft, fukt och värme blir gynnsamt hjälps till av att:

1. Börja med att lägga luftigt material i botten så att komposten inte blir för tät utan hålls luftig. Det kan vara t.ex. kvistar eller klipprester från häckar. Därefter kan man börja fylla på med annat avfall.
2. Lägg i tunna lager och varva gärna med olika typer av avfall så att det blir en bra blandning.
3. Gräv runt och vänd komposten emellanåt. På så sätt får komposten hjälp att syresättas.

Upplevs komposten för torr kan man vattna den aningens. Är den däremot för blöt kan man tillsätta strö av olika slag. Det finns särskilt kompostströ som verkar uppsugande, men vanligt (lite mindre) sågspån fungerar också. Tänk på att inte ta spån från tryckimpregnerat virke.


Kompostens ”big no no”
Var noga när du komposterar så att du oskadliggör rötter av ogräs, eller ogräs som redan satt frö. Risken är att de inte komposteras utan följer med jorden ut i landet igen. Ogräsrötter kan man ”förstöra” genom att, antingen torka dem i solen eller låta ruttna i vatten innan de läggs i komposten.


När är komposten klar?
Det kan vara svårt att säga exakt hur lång tid det tar innan kompostjorden är klar att börja använda. Men när kärlet är fullt så slutar man såklart att fylla på och sedan kan det ta alltifrån några månader till drygt ett år innan allt är förmultnat. Tiden är beroende på vad man valt att kompostera och hur väl man har skött om den.
Nu har man en egen kompost, både ekonomiskt och miljövänligt och något som både växterna och jorden älskar.

Kompostkärl kan se olika ut och ha olika användningsområden. Viktigt är att kärlet luftas, men ändå har skydd mot skadedjur, särskilt om man komposterar matavfall.

 

Jordkällare

Idag är kylskåpet en självklar apparat i alla svenska hem. Vi förvarar allt från mjölk till potatis i kylen och ofta är det proppfullt med varor som egentligen skulle må bättre av att...

Bygga innervägg

Det har länge varit trendigt att ta ner väggar och öppna upp för att få större luftiga ytor och rum. Men lika ofta kan det bli aktuellt att förändra sitt hem genom att skapa fler, min...

Ramp

På en kuperad eller bergig tomt kan en stadig ramp vara lösningen för den som vill förbättra framkomligheten. Vid regn blir klippor hala och sänkor blir lätt vattenfyllda. Att då bygg...

Brygga

Bryggor kan se ut i stort sett hur som helst. Det finns pålade bryggor, flytbryggor, fribärande bryggor och bryggor med stenkistor för att nämna några varianter. Vad man väljer beror ...