BOLIST
 • Virke för ditt byggprojekt

  När det är dags att bygga något är det av högsta vikt att ha rätt virke för ditt projekt. I våra butiker hittar du ett stort sortiment av trävaror och vi hjälper dig att hitta det du behöver för ditt byggprojekt. Välkommen till din närmaste BOLIST!

  Virke är ett relativt brett begrepp och innefattar allt från kraftigt konstruktionsvirke till minsta lilla trälist. Det kan därför vara bra att känna till lite hur virket delas in på brädgården för at det ska vara enkelt att hitta just det du söker. BOLIST har ett stort sortiment av trävaror och vi tar bara hem virke av hög kvalité.

  missing tag

  Virkestyper:

  • Byggvirke. Används till stommar och bärande konstruktioner. Oftast är är byggvirket gjort av gran som sågas och hyvlas till rätt dimensioner.

  • Snickerivirke. Snickerivirke görs av furu och används när man vill ha en synlig träyta. Hyllor, möbler och annan typ av inredning byggs med fördel av snickerivirke. BOLIST har ett enormt sortiment av alla typer av snickerivirke.

  • Beklädnadsvirke. Golv, väggpaneler och lister är exempel på delar där så kallat beklädnadsvirke används. Utomhus är det oftast gran som används medan man inomhus kan hitta både gran och furu. 

  • Tryckimpregnerat virke. Till altaner och andra extra utsatta delar används tryckimpregnerat virke. Tryckimpregnerat virke delas i sin tur in i olika klasser beroende på vad det ska användas till. NTR-A används till delar som kommer i kontakt med mark eller vatten medan NTR-AB används till exempelvis trallvirke. Det finns sen ytterligare klasser för särskilt utsatta lägen.

  Virkesklasser

  Virke delas också in i olika kvalitetsklasser. Klasserna heter G4-0, G4-1 ock så vidare upp till G4-4. Ju lägre siffra desto bättre kvalité. Indelningen görs efter ett antal parametrar exempelvis antal kvistar, missfärgningar och sprickor.

  Konstruktionsvirke delas även in i klasser beroende på hållfasthet och benämns C14-C50.


  Checklista:

  • Använd rätt virke till rätt applikation. Till lite större byggprojekt finns det mycket pengar att spara på att undvika alltför fint virke till ställen där det ändå inte syns. 

  • Var inte rädd för att fråga. Vår personal hjälper dig gärna att hitta rätt virke till just ditt projekt.