BOLIST
 • Dags för nytt golv?

  missing tag

  Ett nytt vackert golv kan förhöja känslan i en hel inredning och ge hemmet ett lyft med relativt enkla medel. De allra flesta klarar idag att lägga golv själva och ett rum behöver inte ta mer en max en dag att slutföra. Många gånger kan svårigheten ligga i att göra själva valet av golvmaterial då det idag finns väldigt många olika fina golv att välja på.

  Laminatgolv

  Laminatgolv går att få i mängder av varierande mönster och färger. Ytan är väldigt slitstark och golvet passar bra i exempelvis ett barnrum. Laminatgolv går att få extremt tunna, 7mm, och golvplankorna sätts enkelt ihop med klicksystem. Ytan går inte att slipa då den inte består av trä men ett laminatgolv av god kvalité är å andra sidan mycket reptåligt från början.

  Vinylgolv

  Vinylgolv blir allt vanligare i Sverige. Det finns i princip oändliga varianter på den här typen av heltäckande golv med alltifrån träimitation till snygga marmorkopior. De ger en mycket lättskött och tålig yta och håller vanligtvis i många år även vid hårt slitage. Vinylgolv läggs också med ett enkelt klicksystem och finns i tjocklek ner till 5mm.

  Parkettgolv

  Ett parkettgolv är likt en plywoodskiva uppbyggt av flera olika lager av trä. Ytskiktet ska bestå av minst 2,5 mm äkta trä vilket också gör de allra flesta parkettgolv slipbara, åtminstone en gång. Ofta görs golvet i 1-, 2- eller 3-stavsvariant och går att få i många olika varianter och träslag. Parkettgolv har en lång livslängd och i och med dagens smidiga klicksystem kan de allra flesta klara av att lägga ett nytt vackert parkettgolv alldeles på egen hand.

  Trägolv

  Ett äkta trägolv består helt av massivt trä. Att satsa på ett riktigt vackert trägolv är en investering både för hemmet och själen. Få detaljer i ett hem kan lyfta helheten som ett fint trägolv. Ett massivt trägolv tar lite längre tid att lägga och det gäller att göra rätt underarbete för att få ett bra resultat. Ett nylagt trägolv behöver också en vacker ytbehandling. Lack, olja, vax eller såpa, möjligheterna är många och det går att få golvet exakt som man själv önskar. 

  Checklista:

  • Glöm inte golvsocklarna. Fina lister ger det nya golvet den sista finishen.
  • Om du har golvvärme, kolla att ditt nya golv klarar av detta.
  • För att få ett tyst och dämpat golv, lägg alltid en stegdämpande matta/foam mellan underlaget och det nya golvet.