För att ventilation ska fungera i ett hus måste alla dessa kriterierna fungera:
- Tilluft: Luften måste kunna komma in i huset på rätt ställen och i rätt mängd. I sovrum, vardagsrum, allrum
- Genomstömning: Luften måste kunna cirkulera i bostaden mellan rummen
- Frånluft: Den förbrukade luften ska ut och detta görs i våtrum ( bad, dusch, tvättstuga, gästtoalett)
Det finns tre olika sätt att ventilera ett hus:
- Självdrag. Vanligt i hus byggde före 1970. Det som skapade ventilationen i dessa hus var en värmekälla som skapade drag i huset, Ved, olja, pellets etc. Dessa hus byggs om, tilläggsisoleras, byter värmekälla, sätter i nya fönster och görs tätare. Självdraget försvinner och så också ventilationen. Här har vi en gigantisk målgrupp som behöver hjälp. Hur kan vi hjälpa till här? Genom att förstärka självdraget med smarta badrumsfläktar som via sensorer känner av när de behöver ventilera ( fuktstyrning, luftkvalitet, närvaro och ljussensorer) . Installera friskluftsventiler(tilluft) för att säkerställa frisk luft in i huset så att badrumsfläktarna får den ersättningsluft de behöver för att kunna ventilera optimalt. Ett alternativ till friskluftsventiler är sk rumsventilatorer (mini FTX) för enskilda rum. En rumsventilator ventilerar i balans och återvinner värmen och kan ersätta traditionella friskluftventiler. Ett enkelt sätt att spara energi i delar av huset. Är man ute efter att få värmeåtervinning i hela huset så kan det vara en god idé att titta på ett komplett FTX system.
- Mekanisk ventilation. Vanligt från mitten av 70 talet. En centralfläkt skapar drag/utsug i huset. Dessa hus är ofta välbyggda på så sätt att de är täta och välisolerade och ett vanligt problem med dessa hus är de ofta saknar tilluftsventiler. De behöver också hjälp
- Balanserad ventilation (FTX). Det absolut bästa sättet att ventilera sitt hus är med balanserad ventilation med värmeåtervinning sk FTX. Med ett FTX system så får man perfekt ventilation i alla rum året om och dessutom sparar men energi genom att upp till 85 % av värme i frånluften återvinns för att värme upp tilluften.