BOLIST
BOLIST.se
 • Tapet, färg och kakel till hemmets alla väggar

  Måla väggar

  Visst är det roligt att förnya sitt hem med ny tapet eller färg!

  Planerar du att renovera eller bygga nytt och behöver inspiration och råd för tapet, färg och kakel för dina väggar kan vi på Lysekils trä hjälpa dig. Vi har ett brett sortiment av varor att välja bland och dessutom har våra medarbetare långvarig erfarenhet när det gäller att tapetsera eller måla om. 

  Varje rum i ditt hem har sin egen funktion och stämning. I sovrummet vill du koppla av och komma till ro medan vardagsrummet är en plats för att umgås. ta en stund och fundera på vilken stil och känsla du vill att ett rum ska förmedla. Byta tapet eller måla om kan verkligen förändra atmosfären i ett rum och det kan vara en bra idé att planera i förväg. här nedan följer några tips som kan hjälpa dig att välja rätt färg och tapet för dina rum. 

  Har du frågor eller funderingar är det bara att kontakta oss så hjälper vi dig. 

  Här hittar du tips och information om tapet, färg & kakel.

  Välja tapet

  Det är viktigt att lita på sin magkänsla och välja tapeter baserat på personlig smak i stället för att följa trender. För att skapa en harmonisk helhet i hemmet bör du tänka på hur tapeten passar ihop med övrig inredning och rum. för att undvika förhastade beslut kan du låna hem tapetprover och placera ut dem mot väggen under en tid för att se hur tapeten upplevs i olika ljus och hur det känns i vardagen tillsammans med inredningen. Om du väljer en mönstrad tapet bör du tänka på att anpassa mönstrets storlek utifrån ytan den ska täcka. Generellt ger täta mönsterbilder en känsla av lugn medan stora och luftiga mönster ger ett mer livfullt intryck. Färgsättningen påverkar också intrycket där ton i ton ger ett lugnare intryck än ett mönster med starka och många färger. 

  Välja färg

  När du väljer färg för ett rum är det viktigt att ta hänsyn till rummets användningsområde. Till exempel behöver du välja en färg dom tål fukt till en tvättstuga medan en köksfärg bör vara avtorkningsbar. Ljusa färger kan få ett rum att upplevas större medan både golv och tak också påverkar helhetsintrycket. 

  När du ska välja färg till sovrummet kan du använda dig av mörka och dämpande kulörer för att skapa en mysig och trivsam känsla. Vill du ha en ombonad känsla kan du välja kulörer inom den gula och röda färgskalan med en grön-blå färgskala ger en renare och kallare känsla. 

  Tänk på att färgen kan kännas starkare ju större yta den målas på så var försiktig med starka färger på stora ytor då den kan ta överhand. Välj i stället att måla en stark färg på en mindre yta som till exempel en fondvägg och komplettera med en mjukare färg vid sidan om. 

  Välja kakel

  Badrummet är en plats där man tillbringar mycket tid både för funktion och avslappning. Valet av material i badrummet är därför viktigt för både funktion och känsla. Kakel är ett material som är praktiskt och ger en lyxig känsla i badrummet. 

  När du väljer kakelplattor bör du undvika att bara följa trender då ett badrum ska hålla i många år. Har du ett litet badrum kan du få det att kännas större genom att välja ljusa kakelplattor och undvika små plattor samt plattor med mycket mönster. Om du väljer glansiga kakelplattor reflekterar de ljuset bättre medan mörka kakelplattor gör rummet dovare och mysigare, särskilt om du har mycket ljusinsläpp.

  Om du väljer stora plattor till ditt badrum bör du se till att det finns mindre kakel eller mosaik i samma serie för att kunna skapa fall i till exempel duschen. Det är också viktigt att mäta upp ditt badrum noggrant och lägga på cirka 10% extra kakel för passning och hörn. 

  För att skapa en effektfull design i badrummet kan du blanda olika stilar och färger på kakel. Du kan till exempel kakla med ett enklare enfärgat kakel och bryta av med en annan färg eller struktur. Genom att tänka på dessa tips kan du skapa ett vackert och funktionellt badrum. 

  Tapeter

  Tapeter

  • Easy up tapeter
  • Papptapeter
  • Renoveringstapet
  • Klister och verktyg

  kakel

  Badrum

  • Kakel
  • Klinker
  • Våtrumsmattor
  • Våtrumsskivor
  • Tätskikt

  Väggfärg

  Färg

  • Målarfärg
  • Grundfärg
  • Spackel
  • Fog