BOLIST
BOLIST.se
 • Mursten och sten – för en bättre utemiljö

  Marksten och Mursten

  Vi har sten av alla slag, från mursten till dekorsten

  Vi är en av de största leverantörerna av mursten, marksten och kantsten i Västsverige med över 600 pallar i lager. Oavsett om ditt projekt innebär att bygga en hög stödmur eller anlägga en liten trädgårdsgång har vi ett brett sortiment av varor som är lämpliga för just ditt projekt. Vi arbetar med kända varumärken som Benders, HEDA Keystone och ST:Eriks. Hos oss kan du välja att hämta själv eller så hjälper vi dig med hemkörning. 

  Sten – vackert och lättskött

  Sten är ett naturmaterial som har använts i byggandet sedan urminnes tider och är fortfarande en populär och tidlös. Oavsett om du vill använda sten som fasadyta, trädgårdsgång eller till en slingrande mur ger sten alltid en vacker och estetiskt tilltalande utseende. Man kan välja på en mängd olika varianter av natursten eller så kan man använda marksten som är gjuten betong i olika former och färger. Båda alternativen har sin för- och nackdelar vilket vi berättar om här nedan. Om du är osäker på vilken typ av sten som skulle passa bäst för ditt projekt är du välkommen att rådfråga oss för att få professionell vägledning. 

  Natursten

  Sten från naturen har en hållbarhetstid som kan sträcka sig till en evighet. De vanligaste stensorterna som används på och runt hus är kalksten, sandsten, granit och skiffer. Granit och skiffer anses vara de hårdaste av dessa sorter, medan kalk- och sandsten är mer porösa. Naturstenen är mycket vacker och ger ett mer levande intryck än till exempel gjutna markstenar. Kostnaden för natursten är dock högre både för materialet och läggningsarbetet eftersom stenarna varierar i storlek och kanterna inte är helt jämna vilket gör arbetet mer tidskrävande. Men just att naturstenen inte är helt perfekt och symmetrisk är en stor del av dess charm och ger materialet en känsla av liv och karaktär. 

  Marksten

  Marksten är betong som är formgjuten i olika storlekar och former och har genomgått olika behandlingar som kan ge den varierande finish och färg. Markstenens breda variation gör det möjligt att kombinera olika färger och former för att skapa effektfulla mönster och perfekta linjer. En stor fördel med marksten är att den är relativt enkel att lägga eftersom varje sten är exakt likdan i form. En annan stor fördel är att markstenen är mycket billigare jämfört med naturstenen och är därför ett mer populärt alternativ för många byggprojekt. 

  Kantsten

  Att använda kantsten och kantstöd i trädgården är ett smidigt sätt att skapa en välskött utomhusmiljö. Förutom att förhindra gräs från att växa där man inte vill ha det ger kantstenen ett rent och stiligt intryck. Det finns ett brett urval av kantsten som till exempel i granit, marktegel och en mängd olika varianter av marksten. 

  Mursten

  Möjligheten att skapa olika rum och nivåer i trädgården eller bygga ett vindskydd för grillen kan åstadkommas med hjälp av mursten. Det finns många olika varianter av mursten, både utseendemässigt och för olika specifika ändamål i din trädgård som till exempel stödmurar och trädgårdsmurar. Höjden av muren påverkar vilken stenstorlek och vikt som behövs för att skapa en stabil avdelare. vid större murar används ofta Lecablock som bas för att sedan klä den med vald mursten. Är du osäker på vilken typ av sten du ska använda för din mur eller vägg kan du kontakta oss så hjälper vi dig. 

  Marksten

  Sten i bygghandeln