BOLIST
BOLIST.se
 • Golv & innertak

  Golv


  Ska du byta golv eller innertak?

  När det gäller val av golv och innertak finns det en mängd olika material och varianter att välja mellan. Vad man ska välja är helt beroende på vilka funktioner du önskar, som till exempel ett ljudisolerande material som är brandsäkert. Oavsett vilka egenskaper du önskar för ditt hem så finns det mängder av olika material och utseenden att välja på. Känns det svårt att välja material och utseende finns vi på Lysekils trä till hjälp för dig att hitta det bästa alternativet för ditt hem. 

  Här hittar du tips och information om golv & innertak

  Klassisk parkett eller smidigt klickgolv?

  Att välja rätt gold kan vara en utmaning då utbudet av material och utseenden är enormt. Innan du väljer bör du tänka på vilken funktion golvet ska ha och om det passar in rent utseendemässigt i rummet. Nedan listar vi de vanligaste golvtypernas för- och nackdelar för att underlätta ditt beslut. 

  Laminatgolv

  Laminatgolv är i grunden tillverkade av pressade träfibrer som är belagda med en pappersdekor. Fördelen med detta golv är dess breda utbud av mönster och utseenden samt att det är slitstarkt och ljuddämpande. En annan fördel är att golvet är relativt enkelt att lägga själv, särskilt om det är ett klickgolv. Nackdelen är att det inte går att slipa om ifall det blir slitet eller skadat. 

   Parkettgolv

  Ett klassiskt parkettgolv är vackert och ger en levande känsla tack vare dess trämaterial. Parkettgolv är dyrare än laminatgolv men fördelen är att det går att slipa flera gånger, vilket gör det billigare i längden. Många upplever även att äkta parkettgolv är varmare och mjukare att gå på. En annan fördel är att ett parkettgolv ökar värdet på din bostad om du väljer att sälja den. 

  Vinylgolv

  Vinylgolv har utvecklats sedan linoeummattans tid. Golven är numera både vackra och hållbara. Vinylgolv är ett populärt val för utrymmen som utsätts för fukt eftersom det är vattenbeständigt och slitstarkt. Denna typ av golv är både lätt att lägga och sköta. Det är dock känsligt för långvarig belastning av tunga möbler, kan blekas i solen och är känsligt för vassa föremål. Prismässigt ligger det i samma nivå som ett laminatgolv. 

  Innertak i trä, panel eller gips?

  Valet av innetak avgörs oftast på personlig smak och önskad funktion för rummet. För att hjälpa dig att välja rätt innertak har vi listat några vanligt förekommande varianter. 

  Trä

  Ett innetak av trä ger en vacker och välkomnande känsla. Det finns många olika träslag och profiler att välja mellan, vilket gör det lätt att hitta en stil som passar en smak och inredning. Trä är bra för miljön och passar i hemmets alla rum. Eftersom trä andas kan man använda det i de flesta våtutrymmen utan att det skadas. Innertak av trä är relativt enkelt att sätta upp men det är viktigt att tänka på att förvara träet i samma rum som det ska sättas upp i, så att det kan acklimatisera sig till rummets fuktighet och temperatur. Något annat som är bra med trätak är att det är enkelt att skruva i om du ska sätta upp en lampa eller liknande. 

  Gips

  Gips är ett utmärkt val om du letar efter ett alternativ som är slitstarkt och hållbart. Gipstak ger en slät och elegant finish till rummet. Gipsskivor är ljudabsoberande, brandsäkra och enkelt att sätta upp. Men kräver dock spackling och målning. 

  Paneler / Skivor

  här finns det ett stort utbud av olika material att välja mellan såsom, trä, mdf, spånskiva mm. Fördelen med dessa material är att de ofta kan täcka stora ytor snabbt. Det finns skivor som är färdigmålade eller belagda med en platsfilm för en strukturerad yta. Dessa material är ett relativt billigt alternativ. 

  För att göra det enklare har vi delat in det i tre olika huvudkategorier. Om du har några frågor eller funderingar så är det bara att kontakta oss. 

  köksgolv

  Golv

  • Parkettgolv
  • Massiva golv
  • Laminatgolv
  • Vinylgolv
  • Skeppsgolv
  • Klickgolv

  Golvlister

  Paneler & Lister

  • Träpaneler
  • Tak- och golvlister
  • Foder
  • Stukatur

  Innertak

  Innertak

  • Takskivor
  • Takpanel
  • Spänntak
  • Målat tak
  • Undertak