BOLIST
BOLIST.se
 • Tapet, färg och kakel till hemmets alla väggar

  Måla väggar

  Visst är det roligt att förnya sitt hem med ny tapet eller färg!

  Är det dags att renovera eller ska du bygga nytt? Oavsett vilket, så kan vi hjälpa er med råd och vägledning när det gäller tapet, färg och kakel för dina väggar. Förutom att vi har ett brett utbud så har vi även långvarig erfarenhet när det gäller att till exempel tapetsera eller måla om.

  Varje rum i ditt hem har en egen stämning och en egen funktion. I sovrummet vill vi komma till ro, i vardagsrummet umgås vi medan hallen springer du oftast bara förbi. Ta en stund och fundera på vilken stil och känsla du vill att ett rum ska förmedla. Både för dig själv och andra. Att byta tapet eller måla om kan verkligen förändra atmosfären i ett rum. Så hur ska man då kunna välja? Här nedan följer några tips som kan vara bra att fundera på.

  Om du har några frågor eller funderingar så är det bara att kontakta oss. Vi älskar att hjälpa till!

  Här hittar du tips och information om tapet, färg & kakel.

  Välja tapet

  Lita på din magkänsla! Gå inte på trender utan välj vad du tycker om!

  Tänk igenom så att tapeten passar till övriga rum. Försök att skapa en helhet och harmoni i hemmet.

  Låna hem tapetprover. Ha ingen brådska. Ställ tapetprovet mot väggen, och låt det stå ett tag. Då kan du se hur du upplever förändringen i olika ljus och hur den känns i vardagen och tillsammans med inredningen.

  Mönstrad tapet? Tänk på att anpassa storleken på mönstret utifrån hur mycket yta du har. En tumregel brukar vara att ju mindre yta, desto tätare mönster. Täta mönsterbilder skapar oftast en lugn känsla medan ett stort och luftigt mönster känns mer livfullt. Givetvis så bidrar även färgsättningen på mönstret till olika uttryck. Har du till exempel ett stort mönster där färgerna går ton i ton så upplevs det som lugnare än ett mönster med många och starka färger.

  Välja färg

  Välj typ av färg beroende på rummets användningsområde. Är det till exempel en tvättstuga så använd färg som klarar fukt. Vill du måla i köket? Tänk på att använda en färg som är avtorkningsbar.

  Vill du att rummet ska upplevas som större så välj ljusare kulörer. Även golv och tak har betydelse för helheten.

  Ska du måla om i sovrummet? Använd gärna mörka och dämpade kulörer som ger en mysig och trivsam känsla när du ska sova.

  Vill du ha en ombonad känsla eller mer stilistiskt? Om du väljer en kulör i färgskalan gul-röd så får du en mer ombonad känsla. Vill du istället ha en lite mer ren och kall känsla så bör du fundera mer mot en grön-blå färgskala.

  En färg blir starkare ju större yta den målas på. Var försiktig med starka färger på stora ytor då den kan ta överhand! Välj istället att måla en stark färg på en mindre yta, tex en fondvägg, och komplettera med en mjukare färg vid sidan om.

  Välja kakel

  Man spenderar mycket tid i sitt badrum. Det är viktigt att det är funktionellt men också en plats för härlig njutning och avslappning. Valet av material i badrummet är därför väldigt viktigt både för funktion och känsla. Ett material som är både praktiskt och som ger dig en lyxig känsla i badrummet, är kakel.

  Välj inte efter trender! Inte alla trender består och ett badrum ska hålla i många år.

  Ett litet badrum känns större om du väljer ljusa kakelplattor. Undvik små plattor och för mycket mönster.

  Ett glansigt kakel reflekterar ljus bättre. Likadant kan ett mörkt kakel göra ljuset dovare och mysigare i ett rum där man har mycket ljusinsläpp.

  Om du väljer stora plattor i ditt badrum. Se till att det finns ett mindre kakel eller mosaik i samma serie. Detta för att kunna skapa fall i tex duschen vilket är svårt med stora plattor.

  Mät upp ditt badrum. Kakel säljs oftast i kvadratmeterpris. Räkna ut hur mycket kakel som går åt och lägg på ca 10% extra, som försvinner vid passning och hörn.

  Att blanda olika kakelstilar kan bli effektfullt, antingen som detaljer eller hela mönster. Kostnadseffektivt kan till exempel vara att kakla med ett enklare enfärgat kakel och bryta av med en annan färg eller struktur. Varför inte en infälld bård i ett för övrigt enfärgat badrum?

  Tapeter

  Tapeter

  • Easy up tapeter
  • Papptapeter
  • Renoveringstapet
  • Klister och verktyg
  kakel

  Badrum

  • Kakel
  • Klinker
  • Våtrumsmattor
  • Våtrumsskivor
  • Tätskikt
  Väggfärg

  Färg

  • Målarfärg
  • Grundfärg
  • Spackel
  • Fog