BOLIST
BOLIST.se
 • Ska du byta tak eller fasad?

  Byggmaterial

  Underhåll och byte av fasad & tak

  Vi har ett stort sortiment av både fasadbeklädnader och tak. Och givetvis alla smådetaljer kring det som man kan behöva, som fönsterbleck, stuprör, trappreglar, utebelysning, vindduk, isolering, skorstenar osv. Vi har valt våra leverantörer noga, för kvalitet är oerhört viktigt när det handlar om utsidan på ett hus. Det är ju det yttre skiktet som gör att vi kan ha det varmt och skönt inne i huset! Ditt tak och din fasad skyddar mot regn, vind och kyla. De är de viktigaste delarna på hela huset. Får du problem med till exempel vattenläckage får det följder för hela huset. Så att underhålla fasaden och taket, och byta ut när det behövs, är en god investering!

  Här hittar du tips och information om fasad & tak

  Fasaden

  Det finns en uppsjö av olika material att välja mellan för din fasad. Varje material har sina egna unika egenskaper som man bör ta med i beräkningen när man väljer sitt ytlager. Valet av ytskiktsmaterial till exteriören kan bero på byggnadens speciella förutsättningar, placering eller dess utseende. Idag fokuserar många på livslängden och den mängd underhåll som krävs för det yttre fasadlager som man väljer. För tjugo år sedan låg valet ofta på trä men man har märkt att de yngre nyblivna bostadsägarna prioriterar minimalt med underhåll jämfört med tidigare generationer.

  De vanligaste material som används till fasaden idag är trä, puts, kalksandsten, tegel och plåt. I viss mån förekommer även plast och olika varianter av keramiska- och stenplattor. Det har blivit allt vanligare, framför allt vid nybyggen, att man blandar olika typer av beklädnad för att få en annorlunda ytfinish på sin fasad. Det vanligast kanske är att variera olika ytor med trä och plåt.

  Här nedan kommer en liten grundkurs i några vanliga ytskikt vid fasadbyte.

  Fasad i trä

  Ett naturligt och levande material. Tillverkas oftast av lärk, gran eller furu. Om fasaden är rätt konstruerad och skött så håller den i flera hundra år. Ommålning behöver man göra ungefär var sjunde år beroende på läge och utsatthet. Trä är lätt att bygga med och att reparera.

  Fasad i puts

  Vanligtvis så applicerar man putsen på en stomme av antingen trä eller lättbetong. Själva putsen kan bestå av tex kalk eller cement i olika blandningar beroende på hur slät man vill ha den. Puts är oftast ganska underhållsfritt och har en ungefärlig livslängd på 50 år. Mindre skador på fasaden kan man åtgärda själv men putsning bör utföras av en fackman.

  Tegelfasad

  Ett miljövänligt naturmaterial som man tillverkar genom att bränna lera. Färgen på teglet avgörs av vilken typ av lera man använder vid bränningen. Här pratar vi en väldigt lång hållbarhet på flera hundra år. Det är nästan helt underhållsfritt och dessutom brandsäkert. Eventuellt kan man behöva fylla på murbruk i fogarna efter en tid, men är du händig så kan du mura själv. Viktigt att tänka på är valet av färg på ditt tegel. Det går inte att byta färg på ett enkelt sätt.

  Panelfasad

  Konstruktionsmässigt är det ingen större skillnad på olika panelmaterial. Däremot kan egenskaperna skilja ganska mycket. Vanliga material är givetvis trä, plåt och plast men även olika typer av kompositmaterial blir allt vanligare och utvecklingen går hela tiden framåt.