BOLIST
BOLIST.se
 • Mursten och sten – för en bättre utemiljö

  Marksten och Mursten

  Vi har sten av alla slag, från mursten till dekorsten

  Med över 600 pallar i lager är vi en av Västsveriges största leverantörer av mursten, marksten och kantsten. Vi har garanterat något som passar just ditt projekt oavsett om du skall bygga en hög stödmur eller anlägga en liten trädgårdsgång. Vi arbetar med kända varumärken så som Benders, HEDA Keystone och ST: Eriks. Hos oss kan ni hämta själva eller så hjälper vi er med hemkörning.

  Sten – vackert och lättskött

  Sten är ett naturmaterial som varit med oss som en naturlig del av byggandet sedan tidernas begynnelse. Oavsett om du vill ha det som fasadyta, trädgårdsgång eller till en slingrande mur så är sten alltid ett vackert och tidlöst alternativ. Man kan välja på en mängd olika varianter av elegant natursten eller så kan man använda marksten som är gjuten betong i olika former och färger. De har båda sina för- och nackdelar vilket vi berättar om här nedan. Är du osäker på vad du bör välja för sten till ditt projekt, så är du alltid välkommen att fråga oss om råd.

  Natursten

  En evighet. Det är hållbarhetstiden på sten från naturen. De vanligaste stensorterna som används på och runt ett hus är: kalksten, sandsten, granit och skiffer. Granit och skiffer är hårdast av dessa mineraler, medan kalk- och sandsten är mer porösa. Natursten är mycket vackert och ger ett mer levande intryck än tex gjutna markstenar. Kostnaden är dock högre både på själva materialet och på läggningsarbetet eftersom stenarna varierar i storlek. Kanterna är heller inte helt jämna vilket gör arbetet mer tidskrävande. Men just att naturstenen inte är helt perfekt och symmetrisk är en stor del i att materialet känns så levande och spännande.

  Marksten

  En marksten är egentligen betong som är gjuten i varierande former och storlekar samt genomgått olika behandlingar som kan ge den varierande finish och färg. Just dess breda variation gör att man kan kombinera olika färger och former och därmed skapa effektfulla mönster och perfekta linjer. Den är också relativt enkel att lägga då varje sten är exakt likadan i form. En annan stor fördel är att priset är mycket lägre jämfört med den mer exklusiva naturstenen.

  Kantsten

  För att få en lättskött trädgård är det väldigt smidigt att använda kantsten och kantstöd. Förutom att det förhindrar gräset att växa där man inte vill ha det, så ger det rent och stiligt intryck. Det finns ett brett urval av olika typer såsom kantsten i granit, marktegel och en mängd olika varianter av marksten

  Mursten

  Oavsett om du vill dela av tomten och skapa olika rum och nivåer i din trädgård, eller bygga ett vindskydd för grillen så är mursten alternativet. Det finns en uppsjö av olika varianter av murstenar, både utseendemässigt och för olika specifika ändamål i din trädgård som tex stödmurar och trädgårdsmurar. Höjden av din mur påverkar vilken tyngd och storlek du behöver på stenen för att skapa en stabil avdelare. Ska det vara en större mur så använder man ofta tex Lecablock som bas för att sedan klä den med vald mursten. Fråga oss om vilken typ av sten du bör använda för just din mur eller vägg.

  MarkstenSten i bygghandeln