BOLIST
  • Gör det själv-guide: Tapetsera Non woven

    Svårighetsgrad: LÄTT

    Tapeter kan vara beskaffade på olika sätt. Den klassiska tapeten är av papper, men den nyare non woven-tapeten blir allt vanligare. Non woven är en typ av tapet som är gjord av en blandning av cellulosa och, enkelt uttryckt, konstfibrer. Blandningen gör tapeten något tjockare och styvare än papperstapeten, och det för med sig att den är mer för­låtande mot underlaget, till exempel gamla mönster på väggarna. Tack vare sin sammansättning är den också formbeständig, vilket betyder att den, till skillnad från en papperstapet, inte sväller eller krymper. Dessutom är den inte så skör. Men den kanske allra främsta vinningen handlar om uppsättningen. Klistret stryks direkt på väggen och tapeten rullas upp direkt utan att behöva beredas genom förklistring och svällning.

    Förarbete

    En non woven-tapet är visserligen något förlåtande mot mindre skavanker, men liksom för de flesta ytbehandlingar krävs det att underlaget är slätt och rent för att den slutgiltiga ytan ska se bra ut. Om det sitter många lager gammal tapet på väggarna bör de tas bort först för att ge ett bättre underlag. Skador eller andra ojämnheter ska spacklas jämna och slipas.

    Om det finns möjlighet, ta bort golvsocklar och eventuella taklister innan du börjar. Fördelen är att det alltid blir en rak kant mot tapeten då socklar och lister sätts på plats igen. Går listerna inte att ta bort, låt då tapeten gå ut en bit över listen och skär sedan rent. Använd då en stållinjal och skarpt blad på tapetkniven.

    Var sätter man första våden?

    Eftersom tapeter av typen non woven inte sätts med överlappande skarvar utan kant i kant, ger de inga skuggor av släpljus från fönster. En klassisk papperstapet däremot, som sätts med överlappande kanter, ska man ta för vana att börja sätta vid fönstret, från båda sidor, och sedan arbeta sig in mot rummets mörkare delar för att undkomma skuggor av dessa överlappande skarvar.

    Loda

    Väggar är sällan helt raka. Måtta därför upp en linje med ett lod och markera med penna för att få en rak linje att sätta första våden mot. Gör man inte det kommer efterföljande våder också att hamna snett, och det kommer att ge intryck av att hela rummet lutar.

    Lägg en tapetrulle på golvet nedanför, redo att dras ut och sträckas upp på väggen. Rullarna läggs i ett tråg, en papplåda, som skyddar tapeten. Tråget följer ibland med tapeterna vid köp, annars kan man låna ett i butiken där man inhandlat tapeterna.

    Rolla

    Rolla ut ett jämnt och rikligt lager tapetklister på väggen. Applicera endast klister för en våd i taget eftersom det torkar fort. Använd en pensel för att komma åt överallt, vid exempelvis lister. Missar man en fläck kommer den att ge tapeten en blåsa.

    Sätt upp

    Dra upp våden några extra centimeter mot taket så att den går att skära av. Passa in våden efter den lodade markeringen. Börja fästa våden upptill på väggen och tryck fast och släta ut den med lätt hand. Arbeta neråt och ut mot sidorna. Ett tapetverktyg är bra att använda för att släta ut tapeten.

    Släta ut

    Borsta bort luftbubblor under våden med en tapetborste. Borsta från mitten och ut mot kanterna.

    Var noga med att torka bort överflödigt klister med en fuktig svamp eller trasa så fort våden är satt. Klister som torkar ger annars blanka fläckar. Skölj trasan eller svampen ofta.

    Skär rent

    När tapeten ska skäras ren upp- och nertill, använd en tapetlinjal att skära mot. Eftersom den är av stål ger den ett stumt mothåll. Lägg linjalen an mot golvlist eller golv respektive tak eller taklist och skär av. Använd alltid vassa knivblad så att snittet blir skarpt.

    Rolla rikligt med klister på väggen för nästa våd och använd pensel för att komma så nära kanten av den första våden som möjligt. Sätt våd nummer två kant i kant med den första och följ eventuell mönsterpassning. Stryk fast tapeten med tapetborste och torka bort överflödigt klister.

    Tapetsera över hörn

    Vid hörn, både inner- och ytterhörn, ska våden passera över hörnet för att skarvningen ska hamna snyggt på väggen, men också för att kanten på våden, speciellt vid ytterhörn, inte ska fläkas upp och nötas.

    Innerhörn

    Mät från kanten på våden som sitter uppe, in till innerhörnet. Lägg därefter till 15 mm på det måttet så att våden täcker och ”går förbi”
    hörnet. Kapa först av våden på längden och anpassa sedan bredden.

    Rolla lim på väggen och använd pensel för att stryka lim ända in i hörnet. Rolla ut lim också för nästa våd.

    Sätt upp den måttanpassade våden, kant i kant med våden innan, och låt den ”gå över” hörnet. Stryk ut luftbubblor.

    Loda i hörnet för nästkommande våd. Rolla ut lim. Rulla ut våden. Denna våd sätts ända in i hörnet, i lod, så att den överlappar våden innan med ca 15 mm.

    Ytterhörn

    Mät bredden från kanten på våden som sitter uppe, fram till hörnet. Lägg därefter till 20 mm så att våden täcker och ”går förbi” hörnet.
    Kapa först av våden på längden och anpassa sedan bredden.

    Rolla lim på väggen och över hörnet.

    Sätt upp den måttanpassade våden, kant i kant med våden innan, och låt den ”gå över” hörnet. Stryk ut luftbubblor.

    Loda för nästa våd. Rolla på lim på väggen och rulla ut våden, som sätts ca 5 mm från ytterhörnet. Det gör man för att kanten på våden inte ska nötas när man stöter emot hörnet. Våderna överlappar alltså varandra med ca 15 mm.

    Tapetsera vid fönster

    Vid kanter på dörrfoder och vid fönster, klipp ett diagonalt snitt i tapeten och vik in vid kanterna. Skär sedan rent intill fodren med en vass kniv.

    Eldosor

    Eldosor är strömförande. Se alltid till att strömmen är avslagen när du tapetserar eftersom du arbetar med fuktigt material. Tapetsera över eldosan. Skär ett kryss i tapeten över uttaget och klipp upp ett hål. Gör hålet lite mindre i diameter än doslocket så att detta täcker hålet.

    Verktyg och material du behöver

    Bolist.se har ett begränsat urval av produkter, är du osäker på vad du behöver eller inte hittar det du vill ha? Kontakta din närmaste BOLIST-butik för råd och hjälp med att ta fram rätt produkter till ditt projekt.