BOLIST
  • Gör det själv-guide: Kakla vägg i kök

    Kakel är vackert att se på och extremt slitstarkt och tåligt. I många länder i världen hittar man kakel och mosaik i alla typer av rum på både väggar och golv och i tak. I Sverige används kakel mest i badrum och kök.

    Att kakla väggen ovanför bänkskivor och diskbänk i köket är inte svårt, och är man noggrann blir resultatet bra. Ytan ska vara jämn och ren. Beräkna redan vid skåpmonteringen hur mycket plats kaklet tar i höjdled för att slippa dela kakelplattor.

    1. Lägg ut skyddspapp på bänkskivan. Lämna en glipa på 10 mm längst in och tejpa fast skyddspappen. Blanda till kakelfix.
    2. Stryk ut fix med en tandad spackelspade eller fixkam vars tandning motsvarar kakelplattans tjocklek.
    3. Tryck dit den första kakelplattan med ett jämnt tryck. Sätt gärna plattan lite vid sidan om där den ska vara och skjut den på plats, så fördelas fixet jämnt på baksidan.
    4. Den andra plattan trycks på plats bredvid den första. Här bestäms nu hur stor fogen mellan plattorna ska vara. Justera avståndet och sätt sedan resten av raden med kakelplattor på samma sätt.
    5. Till nästa rad behövs ett kakelsnöre. Snörets tjocklek ska motsvara fogens bredd. Har man alltså valt att ha en 3 mm fog ska man använda ett 3 mm kakelsnöre. Lägg snöret på den första plattan i raden, ställ en ny platta ovanpå snöret och tryck till lätt. Spänn sedan snöret över hela raden och fixera det med en platta i andra änden. Fyll sedan på med plattor tills hela raden är täckt.
    6. Fortsätt med plattor och snöre tills hela väggen är täckt. Känn med fingrarna över plattor och skarvar efter ojämnheter. Justera vid behov. Fix som har hamnat utanför eller på en platta tas bort med en fuktig trasa innan det torkat.
    7. Låt fixet torka helt och dra försiktigt bort snöret. Blanda till fogmassa enligt instruktioner på förpackningen.
    8. Stryk ut fogmassan med en gummispackel. Dra diagonalt över fogarna så att de fylls utan att det bildas luftbubblor. Fortsätt tills alla fogar är fyllda.
    9. När fogen torkat en aning bearbetar man fogarna med en fuktig svamp. Var noga så att alla fogar blir enhetliga. Skölj ur svampen mellan dragen och upprepa detta moment minst tre gånger tills all överflödig fogmassa är borttagen. När fogen torkat putsas hela ytan med en torr trasa eller trassel. 
    missing tag

    Kakla vägg i kök – Checklista och tips

    Kakel är vackert att se på och extremt slitstarkt och tåligt. I många länder i världen hittar man kakel och mosaik i alla typer av rum på både väggar och golv och i tak. I Sverige används kakel mest i badrum och kök. Ett stänkskydd av kakel är i princip outslitligt och är lätt att hålla rent. Att kakla ovanpå befintligt kakel i kök rekommenderas egentligen inte. Riv hellre ner det gamla kaklet. Att kakla på en välrengjord målad yta eller en betongvägg går utmärkt. Måla gärna med ett lager primer innan kakling. Stänkskydd ovanför bänkskivor och diskbänk bör man ha för att inte väggen ska bli förstörd och för att det ska vara lätt att göra rent.

    Kakel

    Kakel är det absolut vanligaste valet av stänkskydd. Kakel går att variera i det oändliga och är tillsammans med bänkskivor och köksluckor det som påverkar utseendet på köket mest.

    Glasskivor

    Glasskivor är ett annat bra alternativ. Bakom glasskivan kan man måla eller tapetsera och få ett unikt och personligt uttryck i sitt kök. Glasskivan monteras med en trälist upptill och nedtill. Sågytan i bänkskivan vid diskhon ska täckas med silikon för att inte dra åt sig vatten. I mötet mellan två bänkskivor eller mellan skiva och diskbänk bör man också täta med silikon.

    Till sist bör också skarven mellan bänkskiva och kakel förseglas med en sträng silikon. För att få snygga fogar tejpar man med maskeringstejp längs med skarven på både kakel och bänkskiva. Lägg sedan på en sträng silikon i fogen och släta ut silikonmassan med ett finger doppat i diskmedel. Diskmedlet gör att silikonet inte fastnar på fingret, och fogen blir slät. Dra sedan bort maskeringstejpen.

    Fogpistol, även kallad skelettpistol, används för att trycka ut lim-, fog-, tätnings- eller kittmassa som ligger förpackad på tub. Fogpistoler finns manuella och tryck- lufts- och batteridrivna. För mindre arbeten i hemmet räcker det med en manuell. Krysslasern markerar en vågrät och en lodrät linje. Perfekt hjälpmedel vid exempelvis kakling, då man hela tiden har raka linjer att följa.

    Vattenpass, kort Hantverkarvattenpass lämpar sig för de flesta byggprojekt av mindre storlek. Längd 60 cm. Vattenpass, långt Hantverkarvattenpass som ofta kallas långpass. Längd 120–180 cm. Längden gör att det ger mer exakthet vid större byggen. Ett vattenpass exakthet mäts i känslighet och tolerans. Känslighet betyder hur snabbt bubblan rör på sig, dvs hur snabbt den ställer in sig. Har passet hög känslighet är det mer exakt, men å andra sidan kan det vara svårare att arbeta med, eftersom mätningen blir känsligare. Värdet för passets tolerans talar om summan av de små fel som kan ha uppstått då passet tillverkades.

    Primer är en typ av grundfärg som brukar kallas spärrande. Den hindrar besvärliga fläckar från till exempel nikotin eller tuschpennor att tränga igenom. Primern stryks som första lager för att sedan övermålas med vanlig grundfärg och det sista täckande lagret färg. Är fläckarna kraftigt markerade kan man behöva stryka primer ett par gånger. 


    Verktyg och material du behöver

    På bolist.se finns ett begränsat utbud av byggmaterial, kontakta ditt närmaste BOLIST-byggvaruhus för ett större utbud. 

    Hitta närmaste BOLIST byggvaruhus