BOLIST
  • Gör det själv-guide: Skära och spackla gipsskivor

    Behöver gipsskivor delas och måttanpassas görs det i några enkla steg. Arbetet underlättas om man har generösa ytor att arbeta på och genom att kniven man arbetar med ständigt är vass. Gips är ett hårt material som sliter på knivens skärpa. Förutom kniv kan en fogsvans eller sticksåg vara till hjälp om man ska såga ur andra former än raka snitt.

    1. Lägg gipsskivan på ett plant underlag.
    2. Mät upp och markera med en penna var skivan ska kapas. Använd gärna långpass, vinkellinjal eller stållinjal för att få en rak linje. Använd annars en rak regel som mothåll.
    3. Använd en mattkniv med utbytbara blad. Se till att bladet är skarpt. Skär med kniven utmed långpasset genom kartongen på ovansidan.
    4. Dra ut gipsskivan med snittet över bordskanten och knäck skivan med ett knyck.
    5. Låt gipsskivan ”hänga” kvar på bordet och skär igenom kartongen från under- sidan.
    6. Jämna till snittet med ett sandpapper. Ska den kapade kanten möta en annan skiva, fasa av den med en rasp. Detta gör att det blir lättare att spackla skarven. 
    missing tag

    Gips – spackla

    Gipsskivor för väggar och tak är konstruerade på ett speciellt sätt. Väggskivorna har långsidor som är fasade i kanterna, och takskivorna är även fasade i kortändarna. När gipsskivorna är monterade möter de fasade kanterna varandra och bildar ”rännor” eller ”dalgångar”. Dessa utrymmen ska armeras och fyllas med spackel för att stärka, jämna ut och dölja skarvarna mellan skivorna. Slutresultatet blir en slät yta som lämpar sig för övermålning eller tapetsering.

    1. Sätt en glasfiberremsa över skarven. Den bildar armering mellan skivorna. Remsan är självhäftande och lätt att sätta fast. Det finns också pappersremsor att armera skarven med. Pappersremsan sätts i det första lagret spackel, till skillnad från glasfiberremsan som sätts direkt över skarven. Att sätta pappersremsa är pilligare och kräver lite handlag men blir å andra sidan mer hållbart.

    2. Använd en spackelspade som är bredare än ytan som ska spacklas. Stryk ut spackel över skarven, på glasfiberremsan. Spacklet ska påföras utan hårt tryck. Trycker man för hårt kommer ytan att bukta inåt då spacklet torkat. Vänta några timmar före slipning så att det är genomtorrt.

    3. Slipa ytan med ett sandpapper och slipkloss så att eventuella ojämnheter i spacklet försvinner.

    4. Borsta eller dammsug så att slipdammet försvinner och ytan blir ren så att nästa lager spackel fäster bra.

    5. Spackla ytan en andra gång, låt torka och finslipa ytan. Gör ytan ren för vidare behandling, till exempel målning.

    6. Vid hörn: Gips är skört vid hörn och kanter, som får utstå mycket slitage och stötar. Vill man förstärka finns hörn- och kantprofiler i metall som man fäster på hörnen och sedan spacklar över. 

    missing tag

    Gips – skära och spackla – Checklista och tips

    Behöver gipsskivor delas och måttanpassas görs det i några enkla steg. Arbetet underlättas om man har generösa ytor att arbeta på och genom att kniven man arbetar med ständigt är vass. Gips är ett hårt material som sliter på knivens skärpa.

    Förutom kniv kan en fogsvans eller sticksåg vara till hjälp om man ska såga ur andra former än raka snitt. Gipsskivor för väggar och tak är konstruerade på ett speciellt sätt.

    Väggskivorna har långsidor som är fasade i kanterna, och takskivorna är även fasade i kortändarna. När gipsskivorna är monterade möter de fasade kanterna varandra och bildar ”rännor” eller ”dalgångar”. Dessa utrymmen ska armeras och fyllas med spackel för att stärka, jämna ut och dölja skarvarna mellan skivorna. Slutresultatet blir en slät yta som lämpar sig för övermålning eller tapetsering.

    Ju längre vattenpasset är, desto mer exakt och noggrant blir mätresultatet. Hantverkarvattenpass som ofta kallas långpass. Längd 120–180 cm. Längden gör att det ger mer exakthet vid större byggen. Ett vattenpass exakthet mäts i känslighet och tolerans. Känslighet betyder hur snabbt bubblan rör på sig, dvs hur snabbt den ställer in sig. Har passet hög känslighet är det mer exakt, men å andra sidan kan det vara svårare att arbeta med, eftersom mätningen blir känsligare.

    Gips är ett vanligt förekommande material i hus. Anledningen är att gips är bra på så många sätt, inte minst genom att ytan ger ett jämnt och slätt underlag, oavsett om du ska måla direkt på skivan eller täcka den med tapet. Gips är relativt lätt att arbeta med, men lägg gärna lite extra tid och tålamod på att spackla och slipa. En välarbetad gipsskiva är då svårslagen som underlag.

    Gipsskivan är mycket användbar som byggmaterial. Den kan användas i både vägg- och golvkonstruktioner, kan monteras i både trä- och stålreglar och kan sättas både inne och ute. Gipsskivan består av en kärna av gips skyddad av en yta av kartong. Gips är en ren naturprodukt och således snäll mot miljön. Den är formstabil jämfört med en skiva av trä, som kan röra sig beroende på luftfuktigheten. Gips är också bra från brandsynpunkt. Det beror på att det vatten som finns kristalliserat i gipset förångas i värmen av en brand, och ångan har då en kylande effekt som kan minska eldens spridning.

    Gipsskivor finns i ett flertal olika modeller och utföranden. Den vanligaste, standardskivan för inomhusbruk, är 13 mm tjock och har avfasade kanter för lättare påföring av spackel. Skivan används vid t ex nybygge av inomhusväggar.


    Renoveringsgips eller ytgipsskiva

    Dessa skivor är 6 mm tjocka och används främst i renoverings- syfte för att dölja skavanker på väggarna. Fördelen är alltså att de snabbt ger en ny väggbeklädnad och att de inte bygger så mycket ut i rummet och tar värdefull yta.

    Golvgips

    Golvgips är hårdare än standardgipsskivor, helt enkelt för att de ska tåla att beträdas. De passar som underlag för många typer av golvbeklädnad: parkett, textila golv, klinker etc. Golvgipsskivor har inte fasade kanter, men om man ska lägga ett mycket tunt golv ovanpå kan de ändå behöva spacklas i skarvarna, som annars riskerar att synas igenom.

    Vindskyddsskiva, gips för utomhusbruk

    Dessa skivor är specialbehandlade för att klara ett utsatt läge med fukt och vind. En vindskyddskiva av gips sätts vanligtvis bakom en ytterpanel. Gipsskivor ska helst förvaras inomhus, skyddat från fukt, på ett plant underlag. Lägg hellre skivorna på bockar med stöttande reglar mellan än på golvet. Då ligger de mer skyddade och i bra arbetshöjd om man t ex ska kapa dem.

    Eftersom kartongytterhöljet på gipsskivan är känsligt mot repor ska man helst undvika att dra skivorna över varandra utan istället försöka lyfta dem av varandra. Drar man skivorna riskerar man att få repor i kartongen, och då ger man sig själv mer spacklingsjobb än nödvändigt. Gipsskivor skruvas fast med gipsskruv i underlag av trä- eller stålregel. Välj längd och dimension med utgångspunkt i vilket material de ska sitta i.

    Ta hänsyn till skivans tjocklek och eventuellt antal lager skivor. Ska man sätta mycket gips kan det vara en god idé att antingen köpa eller hyra en gipsskruvdragare. Den matar fram skruven automatiskt och underlättar därför arbetet. Till vanliga skruvdragare finns ett specialbits. Det har ett automatiskt stopp som gör att skruven går lagom långt in i gipsskivan. Skruvskallen ska komma precis under skivans ytnivå men utan att spräcka kartongen. 

    Verktyg och material du behöver

    På bolist.se finns ett begränsat utbud av byggmaterial, kontakta ditt närmaste BOLIST-byggvaruhus för ett större utbud. 

    Hitta närmaste byggvaruhus