SENASTE BLOGGINLÄGGET PÅ BOLIST.SE

Trendspanarna

Slarvighetens dag

Idag, den 20 februari, är det slarvighetens dag. Man kan väl egentligen tolka denna temadag på två olika sätt. Dels så kan man ju lätt passa på och verkligen leva ut sin slarvighet och bara gotta sig i odiskad disk, otvättade kläder eller något annat i den stilen. Njut och lägg tiden på något annat härligt onyttigt!

Eller så tolkar man innebörden av denna dag på ett helt annat sätt. Idag kanske istället får bli startskottet på ett nytt, mer organiserat och uppstyrt hem och en livsstil som i det långa loppet kommer att ge dig många extra timmar att lägga på sånt som man faktiskt tycker är roligt och inspirerande.

Här kommer tre tips för den som gärna vill börja ta sig ut ur slarvigheten och in i ett nytt enklare och mer logiskt hemmaliv.

Tvätt. Att ha en överskådlig sortering för smutsig tvätt gör det lättare att ha koll på sina kläder och gör det, om inte roligt, så i alla fall enklare att sköta tvätt hanteringen. Man ser snabbt när det är dags at tvätta en viss typ av kläder och behöver man hitta enskilda plagg så behöver man inte rota igenom hela familjens samlade smutstvätt för att hitta just det man söker. När tvätten sen är ren och ska torkas så gör gärna en första sortering här också. Para ihop strumpor och häng upp varje familjemedlems olika plagg tillsammans. Det inte många sekunder men gör sen vikning och sortering mycket enklare.

God natt. Klockan är sent och man vill bara kasta sig i sängen och tänker kanske att vissa sysslor kan vänta till imorgon. Fel! Att bara ta ett par minuter innan dagen är helt slut och styra upp inför morgondagen kan ha stor effekt på upplevelsen av arbetsbördan i hemmet. Vik därför ihop plädarna i soffan, lägg kuddarna till rätta och plocka bort all disk. Är diskmaskinen färdig? Plocka ur den. Att vakna med en tom diskmaskin redo för att fyllas sparar många sköna minuter på morgonen.

Morgonstress. Lägg fram kläder inför morgondagen. Att vara förberedd med kläder, träningsväskor, skolväskor och allt annat som ska med till jobb och skola sparar inte bara tid utan minskar också risken för irritation och konflikter bland alla stressade barnfamiljer. Det tar inte många minuter per kväll men gör verkligen underverk för de flesta familjers morgnar.

Det gäller som allt annat att skapa naturliga rutiner som hjälper till, inte skapar ny stress. För vissa människor faller det sig helt naturligt med den här typen av logistik medan andra får kämpa ett par veckor innan man får snurr på det nya sättet att tänka. 

INSPIRATION FRÅN HEMMAFIXARBIBELN