BOLIST

Gör det själv guide: Måla träfasad

Svårighetsgrad: LÄTT

Det finns inte mycket som slår en vacker träfasad, men för att den ska förbli vacker år efter år krävs det lite jobb. Avsätt några dagar från semestern till att måla fasaden. Gör du ett grundligt förarbete kommer det att dröja minst ett decennium innan du behöver göra det igen. Precis som med allt målarjobb gäller regeln att underlaget ska vara rent och fast. Om det är en ny, trären fasad som ska målas kan du hoppa direkt till steg 4.

Rensa, tvätta och skrapa

1. Rensa bort all växtlighet nära fasaden och tvätta grundligt. En rot-borste med kraftiga borst är bra att använda. Även en borste med långt skaft kan vara bra för att få bättre räckvidd.

Använd handskar och skyddsglasögon; målartvätt kan vara skadligt att få på sig. Även om det inte syns finns nästan alltid mögel eller algpåväxt på fasaden. Därför är det klokt att använda de speciella alg- och mögeltvättmedel som finns i handeln. Passa på att tvätta huset en regnig dag så sköljer det lite extra och tvättmedlet hinner inte torka in

2. Skrapa bort all lös färg med hjälp av en färgskrapa. Det kan ibland kännas som ett överväldigande jobb, men ju mer noggrann du är, desto bättre blir resultatet. Färg som inte lossnar kan sitta kvar eller värmas bort med en färgborttagare

Laga och byt ut

3. När du ändå går över fasaden med skrapan kan du passa på att kolla efter eventuella skador som hål, lösa spikar och dåliga plankor. Känn efter med en kniv om träet är mjukt – då ska det bytas. Det första ställe där trä brukar ruttna är vid ändarna, så inspektera dessa extra noga. Byt ut dåligt trä mot nytt och slå i eventuella lösa spikar.

4.Täck in allt som inte ska målas, som fönster, snickerier i andra kulörer, altaner, närliggande växter eller liknande. Fönsterfoder och knutar är svårt att maskera med tejp. Låt dessa tillfälligt vara och använd senare istället en spackelspade att måla emot.

Grundolja

5. Stryk rikligt med grundolja på ändträet. Om du bytt ut något trä mot nytt bör du olja även det. Nytt virke kan med fördel oljas innan det spikas upp. På en ny träfasad oljas även spikskallar och panelskarvar.

Slutstrykning

6. Valet av färgtyp styrs av vad fasaden tidigare varit målad med. Man bör välja samma färgtyp som tidigare. Om du är osäker kan du ta med ett prov på den ursprungliga färgen till din färghandlare och be om hjälp.

Måla fasaden uppifrån och ner några plankor åt gången, på så vis blir det ingen skarv där färgen torkat. Måla inte i direkt solljus. Passa på under molniga dagar, eller börja måla på skuggsidan. Måla heller inte när det är risk för regn inom några timmar.

När första strykningen torkat målas nästa lager på samma sätt. Du kan sedan känna dig nöjd och njuta av din nymålade fasad!


Verktyg och material du behöver

I våra butiker hjälper vi dig med att bryta din färg till önskad nyans.