• Hållbart takmaterial

  Tillsammans med fönster, dörrar och isolering är taket den allra viktigaste delen på ett hus. Ett otätt tak är en ständig källa till oro och kan dessutom på sikt leda till stora kostnader. Att därför välja ett hållbart takmaterial som står emot väder och vind under många år är grundläggande och man bör absolut inte snåla den dagen det är dags att lägga ett nytt tak. Vilket material man väljer till sitt tak avgörs ofta av vad man har haft tidigare och vad som passar till huset och takets övriga konstruktion. Idag faller mångas val på takpannor av betong. Betong är ett fantastiskt material som rätt behandlat är extremt mångsidigt och hållbart.

  Varför betongpannor?

  -Betongpannor går att få i många olika utföranden med både en- och tvåkupiga pannor, en rad olika kulörer och antingen en blank eller lite mattare ytbehandling.


  -Normalt sett håller en betongpanna i många år. De flesta tillverkare lämnar garanti på hållfasthet, vattentäthet och frostbeständighet på 30 år men pannorna klarar ofta mycket längre tid än så innan det är dags att byta.

  -Att lägga takpannor av betong är relativt enkelt. På ett undertak med en vattenskyddande papp läggs läkt som betongpannorna vilar på. Takpannorna överlappar varandra vilket ger ett tätt tak. Många som gör takjobbet själva väljer just betongpannor.

  Att tänka på.

  -Olika tak kräver olika förutsättningar. Ett betongpannetak är relativt tungt så det är viktigt, framförallt om man byter från ett annat, lättare, takmaterial att inspektera undertaket noga och se till att konstruktionen klarar av tyngden.

  -Tak är en stor och viktig investering för Ert hus, välj därför panna noggrant. Det finns mycket att välja på, kanske det blir snyggast med enkupiga pannor, eller skulle huset få ett lyft med en ny kulör eller varför inte ett helt blankt tak. Titta på många tak och jämför pannor i butiken innan ni bestämmer Er.

Hitta din närmaste butik