BOLIST
  • missing tag

    Bra att veta om virke

    Virke är ett mångsidigt byggmaterial som används vid massor av olika projekt, från bärande konstruktioner till inredningsdetaljer. För att du ska kunna välja rätt virke är det viktigt att du förstår skillnader i kvalitet, klassificering, olika typer som limträ och konstruktionsvirke, samt certifieringar som garanterar hållbarhet.


    Kvalité och hållfasthetsklasser

    Virke klassificeras efter hållfasthet och utseende. Hållfasthetsklasser som C14, C24 och C30 anger materialets styrka.

    C24 är den vanligaste klassen för bärande konstruktioner som bjälklag, väggstommar och takstolar, eftersom det ofta blir en bra balans mellan styrka och pris.

    C14 används för mindre krävande byggprojekt där hållfastheten är mindre kritisk, som icke-bärande väggar.

    För synliga träytor där estetiken är viktigare än styrkan kan virke klassas visuellt, som exempelvis G4-2, som används för paneler eller inredning där träets utseende spelar roll. Men här är det du som väljer vilken yta du vill ha utifrån känsla och textur.


    Olika virkestyper

    Det finns flera specifika typer av virke beroende på användningsområde och bearbetning.

    Konstruktionsvirke: Detta är hållfasthetsklassat virke som används för bärande delar i byggnader. Det inkluderar balkar, reglar och bjälkar. Konstruktionsvirke måste uppfylla specifika krav på hållfasthet och fuktighet, och vanligast är klasser som C24.

    Limträ: Limträbalkar består av flera lager trä som limmats ihop för att skapa starka och formstabila element. Limträ används ofta i större konstruktioner som broar, takbalkar och stora öppna utrymmen där vanliga träbalkar inte skulle räcka till. Limträ har hög hållfasthet och kan tillverkas i större dimensioner och längre längder än vanligt trä.

    Planhyvlat virke: Detta är virke som har bearbetats så att alla ytor är jämna och släta. Det används ofta till synliga delar som foder, lister eller inredning där en snygg yta krävs.

    Råspont:/Underlagsspont: är obehandlat virke med spont (not och fjäder) som används till tak och väggbeklädnader, samt som underlag för takpapp eller takpannor. Den är ofta ett viktigt element i takkonstruktioner eftersom den skapar ett stabilt underlag för ytmaterialet. Underlagsspont görs också i färdigspikade skivor och kallas då Underlagsspontluckor, dessa gör arbetet mer effektivt på byggplats.


    Virke från olika träd

    De vanligaste träslagen för byggnadsvirke är gran och tall. Gran har god hållfasthet som lämpar sig för takstolar och väggar, medan tall, ofta används i snickerier då den är mer lättarbetad och utseende mässigt mer tilltalande.

    För utomhusbruk är tryckimpregnerat virke viktigt eftersom det skyddar mot röta och insektsangrepp. Du ska inte använda tryckimpregnerat virke inomhus. Naturligt motståndskraftiga träslag som kärnved av lärk och furu kan också användas utan kemisk behandling för utomhusprojekt.


    Certifieringar

    Att välja virke med certifiering är viktigt för miljön. Certifieringar som FSC (Forest Stewardship Council) och PEFC (Programme for the Endorsement of Forest Certification) säkerställer att virket kommer från ansvarsfullt skötta skogar. Detta minskar miljöpåverkan och bidrar till hållbart skogsbruk.


    Viktigt att tänka på vid byggprojekt

    När du väljer virke för ett byggprojekt är det viktigt att tänka på följande:

    Fuktighet: Virke som ska användas i konstruktioner måste ha rätt fukthalt för att undvika krympning, skevhet och sprickbildning. Konstruktionsvirke har en målfuktkvot på 16% och bör därför ha en fukthalt mellan 14-18 %, medan inredningsvirke bör vara torrare, runt 8-12 %.

    Rätt virke för rätt projekt: Använd hållfasthetsklassat virke för bärande konstruktioner. Limträ är ett bra val för större, bärande element, medan planhyvlat virke lämpar sig för synliga detaljer. Råspont/underlagsspont är perfekt för tak och väggar, särskilt som underlag för yttertak.

    Behandling och skydd: Utomhusvirke behöver skyddas mot väder och fukt, och förutom behandling av trät som tryckimpregnering eller annan ytbehandling som färg, olja eller lasyr så kan man göra mycket annat för att virket ska hålla längre. När du bygger, tänk på att skydda träet mot fukt och att det lätt ska kunna torka om det blir fuktigt. Exempelvis ska fasadpanel inte sluta för nära marken eller ha växter, träd och buskar nära inpå fasaden. Ska du bygga en altan, se till att det är god luftväxling runt trallen och lägg den inte direkt mot marken.

    Miljö och hållbarhet: Välj svenskt och certifierat virke för att säkerställa att ditt projekt inte bidrar till skogsskövling eller oansvarigt skogsbruk.

    Hitta ditt närmaste byggvaruhus