Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies.
Gör det själv/ Renovera trappa

Renovera trappa

Svårighetsgrad: LÄTT

Om du har tröttnat på den gulnade furutrappan är det kanske dags att renovera den. Det är ett jobb som varken behöver vara krångligt eller ta speciellt lång tid. Flera tillverkare säljer idag trapprenoveringskit där stegen är färdiga och du själv mäter och kapar till dem så att de passar just din trappa.

Renovera inte bara stegen

Av naturliga skäl är det oftast stegen som slits först, men om man ändå ska renovera trappan bör man passa på att även fixa till andra delar av den. Det kan till exempel innebära att måla vangstyckena i en avvikande kulör, eftersom de inte ersätts med nytt trä. 

Är trappstegen klädda med gamla mattor rekommenderas oftast att nålfilts- eller linoleummatta kan sitta kvar, så länge du är säker på att mattan har bra fäste och inte ligger löst.

Plast- och vinylmattor måste däremot tas bort. Anledningen är bland annat det lim som dessa mattor oftast är limmade med. Trots årtionden under mattorna förblir det ”öppet”, är alltså inte helt genomhärdat, och skulle inte ge ett tillräckligt säkert och bra underlag för de nya stegen. En trappa med dessa förutsättningar kräver alltså att både matta och lim tas bort helt.

1. Se över vangstyckena efter eventuella skador. Spackla och slipa dem liksom all den eventuella lack som trappan är behandlad med. Börja med ett grovt sandpapper och avsluta med ett finare. Måla de delar som berörs med en slittålig färg i flera lager. Du behöver inte maskera trappstegen då dessa ändå ska täckas med nya steg.

Paket med färdiga steg

2. Flera tillverkare säljer paket med färdiga trappsteg som man sedan själv kapar i rätt mått så att de passar. Trappstegen finns i olika storlekar, så inför ett köp bör man noga mäta upp stegytornas bredd och djup för att få rätt storlek. Svängda trappor kan ha olika stegdjup. Mät alltid på det djupaste stället.

Beroende på trappans utformning finns det andra delar som ska anpassas. I exempelvis öppna trappor sätts en bakkantslist som täcker skarven mellan det gamla och det nya steget. Slutna trappor kan kompletteras med sättsteg i samma träslag, om man inte föredrar att måla dem.

Man kan också välja vilket träslag man vill ha på de nya trappstegen. När du väljer träslag ska du tänka på både utseende och hållbarhet. Ett hårdare träslag ger självklart en tåligare trappa som håller sig fin längre.

Specialverktyg för att kopiera

Raka trappor är enklare att renovera. Till svängda trappor behövs ett specialverktyg. Detta följer med de nya trappstegen eller finns att hyra och kallas trappkompass eller trappspindel. Verktyget består av ett antal rörliga spetsar och används för att kopiera storleken på trappsteg.

3. Placera verktyget på ditt gamla trappsteg och ställ in pilarna på trapp-stegets hörn. Flytta över verktyget till ett av de nya stegen och markera vid pilspetsarna.

Tänk på att placera verktyget åt rätt håll så att trapp-nosen kommer på rätt sida. Dra linjer mellan markeringarna och såga ut det nya trappsteget med sticksåg eller fogsvans. Prova att steget passar. Det ska gärna ha 2 mm glipa runt om för att träet ska kunna röra sig.

Stegen limmas fast

4. Börja montera de nya stegen uppifrån så att du slipper kliva på dem när du arbetar. Rengör de gamla stegen genom att dammsuga eller rugga upp de ytor som eventuellt består av slät matta. Använd ett grovt sandpapper och avlägsna allt slipdamm.

Lim följer vanligtvis med i leveransen av de nya stegen, och tillverkarna brukar rekommendera att medföljande lim ska användas. Stryk ut limmet och måtta in steget på plats i trappan. Tryck till steget och använd tvingar eller tyngder under torktiden.

Kapa eventuella bakkantslister eller sättsteg och montera även dessa. Vid stora trappsteg eller vilsteg kan man behöva skarva ihop trästyckena med hjälp av lamellfogning.

Täta skarvar och behandla

5. När alla steg, bakkantslister och sättsteg är monterade ska trappan vila under torktiden, normalt omkring ett dygn. Efter detta kan du täta skarvarna med latexfog för att det inte ska samlas smuts där. 

Oftast kommer trappstegen endast grundoljade. Stryk dem gärna med olja av bra kvalitet. Gör detta en gång per år för att försäkra dig om att din nya fina trappa kommer att stå sig lika fin i många år.