BOLIST
  • Bygga stentrappa i trädgården

    Sten och stenbaserade produkter är hållbara material som är tacksamma att arbeta med och använda i trädgården. Att bygga en trappa i sten eller betong själv är inte svårt men kräver en ganska stor fysisk insats.

    Här följer ett exempel på en rektangulär trappa med två steg, som man beträder rakt framifrån. Sättstegen är rektangulära blocksteg, i det här exemplet 14 cm höga.

    En stabil grund

    Om inte trappans placering är självklar, mät först ut i grova drag var den kommer att hamna. Prova dig fram var anslutningen till entrégången känns mest naturlig. Ta också ställning till hur man ska beträda trappan, från vilket eller vilka håll.

    Nedersta trappstegets placering

    Ska du ha plattsättning i anslutning till trappan, då ska du se till att plattan som möter stentrappan livar i höjd. Eftersom man i det fallet börjar med att anlägga trappan för att få en snyggare anslutning får man räkna ut var trappans nedersta steg ska placeras för att rätt höjd ska nås.

    1. Utgå från huset, från entrédörren. Kila upp en platta på den höjd som den slutgiltigt ska ligga på. Räkna nedåt, med ett fall på 3 cm per meter bort från huset, ända fram till stentrappans tänkta plats och dess översta steg. Då vet du var överkanten på trappan ska hamna. Summera höjden för de antal steg som trappan ska ha (och bredden/djupet av dem sammantaget) och räkna dig nedåt till trappans botten. 

    missing tag
    missing tag

    Schakta ur

    2. Som för allt markarbete är det viktigt med ett stabilt underlag. Och för att det ska bli stabilt är det främst en faktor som måste elimineras: vatten. Vatten orsakar tjälsprängning på vintern, det får marken att bli porös, och om vattnet inte leds bort resulterar det i en konstruktion som faller ihop eller blir skev. Gräv bort gräs och jord för att ge rum för själva stegen. Gräv därefter bort ytterligare för att ge utrymme för ett dränerande ca 10 cm tjockt bärlager. 

    missing tag

    3. Lägg ut bärlagret för stentrappan. Har du schaktat bort stora massor jord kan det behövas ett eller ett par lager grovt grus i botten först. Komprimera bärlagret genom att antingen stampa det eller, om ytorna är stora, använda en markvibrator. 

    missing tag

    Bygga stentrappa i trädgården - Att få blockstegen att luta

    4. Blockstegen ska luta lite för att regn- och smältvatten ska kunna rinna av. För att bädden av sand de ska ligga på ska bli helt jämn och i lutning ska ytan ”dras av” med hjälp av en rätskiva. Rätskivan drar man på två parallella avdragsbanor, reglar av trä eller järnrör. Lägg ut sättsand och vibbra tills den är stabil. 

    missing tag

    Ta en mindre spade och gräv försiktigt ut spår för avdragsbanorna. Placera dem i sanden så att överkanten på banorna kommer i höjd med blockstegets underkant. 

    missing tag

    Eftersom det är givet på vilken höjd det nedersta blocksteget ska placeras kan man anpassa lutningen därefter. Använd ett vattenpass för att ha en vågrät referens. Visar det sig att det saknas sand, fyll på eller ta i annat fall bort överflödig sand. 

    missing tag

    Lägg stenblocken på plats

    5. Nu är ytan jämn och i lutning, färdig att lägga första blocksteget på. Kontrollera att det hamnar rätt i såväl bredd som djup. Fyll sedan upp med ett nytt lager grus bakom, för det andra blocksteget. Vibbra ner gruset och lägg sedan på och vibbra ett lager med sättsand. 

    missing tag

    6. Det andra blocksteget ska nu placeras ut. Det ställer man på bädden av sand och låter det täcka 2 cm på det nedre steget. 

    missing tag

    Trappan är på plats och nu återstår anslutande plattsättning och återställande av gräsmattor och planteringar. Stentrappan kommer snart att smälta in i som en naturlig del av trädgården. 

    missing tag
    missing tag
    missing tag

    Checklista och tips

    Sten och stenbaserade produkter är hållbara material som är tacksamma att arbeta med och använda i trädgården. Att bygga en trappa i sten eller betong själv är inte svårt men kräver en ganska stor fysisk insats. Här följer ett exempel på en rektangulär trappa med två steg, som man beträder rakt framifrån. Sättstegen är rektangulära blocksteg, i det här exemplet 14 cm höga. 

    Ska man även lägga plattor i anslutning till trappan börjar man med att göra trappan. Först därefter lägger man plattorna. Då blir anslutningen mellan trappan och plattorna snygg. Trappan byggs nedifrån och upp. Därför måste du räkna ut var du ska placera det nedersta trappsteget för att nå rätt höjd upptill. Särskilt noga är det då trappans överkant ska liva med trädgårdsplattor. Att få till rätt nivåer och fall på de olika lagren är svårt och kräver erfarenhet. Hyr gärna ett riktigt avvägningsinstrument. 

    Man kan då enkelt väga av och kontrollera att det blir som planerat. För att regnvatten inte ska rinna in mot en husfasad ska all plattsättning göras med ett fall på 3cm per meter bort från huset. Sand man använder till markarbeten kan ha olika benämningar beroende på vad den ska användas till. Blockstegen ska luta utåt med cirka 3 %. För ett steg på 35 cm betyder det omkring 1 cm. Ha inte för brett mellan avdragsbanorna. Rätskivan behöver då vara lång, och det blir väldigt tungt att förflytta sanden. 

    Olika typer av byggstenar har olika läggningsanvisningar. Vissa ska t ex sättas i lite betong för bättre sammanhållning. Leverantören av stenen kan svara för vilket sätt som lämpar sig bäst för vald produkt. Vid kapning av stenblock används med fördel en kraftig vinkelslip med diamantklinga och vatten- kylning. Denna hyrs med fördel och används med stor försiktighet, då det är en kraftfull maskin. Till minigrävare finns gripklo att hyra extra. Den kan an- vändas till att lyfta blocken på plats. Natursten eller sprängsten som rensats bort under schaktningsarbetet kan återanvändas till att dekorera med. 

    Bra verktyg att ha när man ska bygga stentrappa.
    Jämte hammaren är skruvdragaren snickarens bästa vän. Det finns varianter från minsta lilla 4-voltsskruvdragare till kraftiga 36-voltsmaskiner med slagfunktion. Verktygets storlek och kvalitet bör anpassas efter användaren och efter hur mycket det faktiskt används. För de allra flesta räcker en liten smidig 12-voltsmaskin till alla de vanligaste jobben. Sticksågen är den mest mångsidiga sågen i snickarens verktygslåda. Med sticksågen kan man göra kapningar i de flesta typer av material, då sågbladet enkelt byts ut beroende på vad som ska sågas. Den klarar att kapa relativt kraftiga trästycken och är helt oumbärlig då man behöver få till en rundad eller oregelbunden form. Ju längre vattenpasset är, desto mer exakt och noggrant blir mätresultatet. Hantverkarvattenpass som ofta kallas långpass. Längd 120–180 cm. Längden gör att det ger mer exakthet vid större byggen. Ett vattenpass exakthet mäts i känslighet och tolerans. Känslighet betyder hur snabbt bubblan rör på sig, dvs hur snabbt den ställer in sig. Har passet hög känslighet är det mer exakt, men å andra sidan kan det vara svårare att arbeta med, eftersom mätningen blir känsligare.

    Smarta verktyg när man bygger stentrappa
    Det finns projekt och arbeten som man bara utför en enda gång eller mycket sällan. Att då investera i dyra specialverktyg är många gånger inte nödvändigt. Det finns ett flertal företag som specialiserat sig på att hyra ut verktyg och maskiner till både proffs och hemmafixare. 

    Avvägningsinstrument
    När alla höjder till en utbyggnad eller en stor altan ska mätas är ett avvägningsinstument till stor hjälp. Man får snabbt en uppfattning om olika höjdskillnader, om man vill ända ner på millimeternivå. Avvägningsinstrument finns både som laser- pass och som optiskt instrument. 

    Grävmaskin och kompaktlastare
    Maskiner som används framför allt vid trädgårdsanläggning. Grävmaskiner finns i olika storlekar beroende på vilket arbete som ska utföras. Kompaktlastaren gör det enkelt att flytta tunga föremål som stenar eller att bereda marken för sten- och grus- gångar.

    Stavvibrator
    Används för att slå ut luften ur lite större betonggjutningar. 

    Vibbra/vibratorplatta ,”padda”
    Finns i olika storlekar och används för att effektivt packa ihop jord, grus eller andra markprodukter. Viktig maskin vid t ex stenläggning i trädgården. 

    Krossprodukter, grus och sand

    När man är i färd med markarbeten där man ska dränera, anlägga trädgårdsgångar eller lägga grund för olika typer av konstruktioner ställs man inför ett urval av olika stenproduk- ter. Långt ifrån alla behöver man lägga på minnet, men några grundläggande grupper kan vara bra att känna till. 

    Krossprodukter
    Krossprodukter är ett samlingsnamn för stenmaterial som krossats maskinellt till olika kornstorlekar. 

    Tvättad produkt
    När en grus- eller krossprodukt är tvättad betyder det att det kringliggande, finaste stoffet tvättats bort, vilket gör produkten mer effektivt dränerande. 

    Makadam
    Makadam är sten och berg som krossats till mindre bestånds- delar. Till husbehov används makadam främst som dränerings- material under konstruktioner för att leda bort vatten, men också som bärlager. Makadamens främsta egenskap är att kornen har en oregelbunden form. När krosset packas häktar kornen i varandra och gör bädden stum. Makadam passar också bra som ytbeläggning exempelvis till trädgårdsgångar. Maka- dam finns i olika färger, bl a svart och rött. Ändamålet avgör vilken storlek på krosset som passar. Vanligtvis rekommenderas 8/16 till dränering och 4/8 för ytlager. 

    John L McAdam, 1756–1836
    John L McAdam var en skotsk ingenjör och vägbyggare som är upphovsman till användningen av makadam och fått ge namn åt produkten. 

    Stenmjöl
    Stenmjöl är den allra minsta beståndsdel man får ut vid krossning av berg. Det används då man arbetar med plattläggning, framför allt när man ska foga mellanrummet mellan plattorna. Storleken benämns ofta 0/2, 0/4 eller 0/8. Stenmjöl finns i t ex svart och grått beroende på var ursprungsstenen är hämtad. 

    Grus
    Grus är den korrekta benämningen på en stenprodukt som hämtas direkt från naturen utan att den maskinellt krossas för att få en speciell storlek. Grus har bearbetats av naturen själv, slipats, nötts och naturligt rundats under årtusenden i naturen. Därför är kornen släta i strukturen. Grus kan användas som dränering, men främst används det till ytlager där utseendet spelar stor roll. 

    Singel
    Singel är ett exempel på grus, alltså en naturlig produkt som inte krossats till sin form och struktur. Singel kan benämnas olika, bl a ärt- och finsingel, beroende på storlek och vad den är ämnad för. Men singel, liksom grus, är en bristvara och sinande natur- resurs, varför man bör överväga att använda andra alternativ, t ex en krossad stenprodukt. 

    Sand
    Sand är en blandning av olika mineralkorn, och användningsområdena liksom grupperingarna är otaliga. Det kan vara fogsand, sandlådesand, sättsand, mur- och putssand etc. Återförsäljare kan ha olika benämningar, och det råder inte alltid konsekvens exakt vad som hamnar under respektive namn. För varje grupp finns olika rekommendationer för vilken fraktion eller struktur sanden ska ha för att passa för ändamålet. Sandlådesand är natursand som är siktad och vanligtvis tvättad ett par gånger. Kornen har storlek 0/2, vilket gör sanden ganska len och lekvänlig och ger en sådan struktur att den är lätt att baka och göra sandkakor av. 

    Bygglov
    För att få påbörja ett byggprojekt behövs ibland ett bygglov. Det är en skriftlig anmälan som görs till byggnadsnämnden i kommunen. Anmälan innehåller en beskrivning av projektet med t ex ritningar, handlingar och förslag på vem som kommer att vara kontrollansvarig. Uppgifterna du lämnat i ansökan ligger sedan till grund för kommunen då de handlägger ditt ärende och fattar ett beslut om bygglovet beviljas eller ej. Bygglov är avgiftsbelagt och summan varierar beroende på hur stor din byggnation är och vad du ska bygga. När man ska bygga stentrappa krävs normalt sett inget bygglov.

    Verktyg och material du behöver

    På bolist.se finns ett begränsat utbud av byggmaterial. Kontakta ditt närmaste byggvaruhus för ett bredare utbud.

    Hitta närmaste byggvaruhus