BOLIST
  • Gör det själv-guide: Sätta foder utomhus

    Svårighetsgrad: MEDEL

    Foder runt fönster och dörrar täcker springan mellan karm och vägg och blir som en ram kring det hela. Utseendet går att förändra i det oändliga, och ofta är det just den här typen av snickerier som ger huset dess speciella karaktär.

    Foder

    Först och främst gäller det att bestämma hur fodret ska se ut. Kika runt på olika hus och tänk ut vad som passar ditt hus. Prova att till exempel kapa ett snitt på överliggarens hörn – hur ändras utseendet då? Gör några prover tills du kommer fram till hur du vill att dina foder ska se ut. Vi visar en klassisk variant.

    1. Markera på dörr- eller fönsterkarmen var du vill att fodret ska börja. 10–20 mm från ytterkanten brukar vara ett vanligt mått. Gör markeringar i hörnen på karmen med en blyertspenna. Gör också en markering högst upp på karmens mitt.

    Mät sedan ut hur lång överliggaren ska vara. Mät hela karmens bredd, plus ungefär tre gånger brädans bredd. Kapa av brädan efter detta mått och gör en markering, t ex ritsa på mitten av långsidan. Om du vill kan man här kapa av några centimeter i hörnen på undersidan av brädan

    2. Ett fönsterfoder består av fyra delar. Ska fodret vara till en dörr kan du hoppa till nästa steg. Mät längden på den nedersta brädan genom att ta måttet mellan markeringarna på karmen. Kapa till en bräda i detta mått.

    3. Mät ut längden på sidoplankorna genom att ta måttet mellan markeringarna på karmen. Ska fodret vara runt ett fönster kan du lägga till en och en halv gånger brädans bredd. Kapa av två brädor i detta mått. Passa på att måla alla brädor redan nu så slipper du sedan maskera och riskera att få färg på fasaden.

    Montera på plats

    4. När färgen har torkat är det dags att spika upp fodren. Gör det i den ordning du kapade dem och spika inte hela vägen in, utan fäst dem endast löst så går allt att justera lite. Använd mittmarkeringen på karmen och överliggaren för att få den på rätt plats.

    Passa in alla bitar och när du är nöjd med resultatet så slå in spikarna helt. Måla över spikskallarna med lite färg.

    Plåtar

    De mest utsatta delarna på en fasad är skarvar, och runt fönster och dörrar är det lätt att fukt tränger in om man inte skyddar dessa. För att undvika att fukt tränger in mellan karm och foder sätter man i vissa fall en plåt i nederkant av karmen, ett fönsterbleck eller underbleck. För att vara på den säkra sidan kan man även sätta en plåt över det översta fodret; det kallas droppbleck eller överbleck.

    5. Det finns två olika typer av underblecksmontage för fönster. Antingen är karmen försedd med ett spår där blecket monteras, eller så monteras blecket platt mot karmen. Titta efter vilken variant du har och köp blecket efter det.

    Fönsterbleck

    6. Mät ut måttet mellan foderbrädorna och lägg till 20 mm. Kapa av blecket i denna längd.

    Klipp med en plåtsax in 10 mm jack i varje bockning av blecket. Använd sedan en plattång eller ett plåtbockningsverktyg för att böja upp de övre plåtflikarna och för att böja in den nedre fliken. Detta förhindrar vatten från att rinna ut vid sidorna.

    7. Sätt in blecket i karmen och om det inte finns förborrade hål kan du med en dorn eller en spik markera med ungefär 10 cm mellanrum var blecket ska fästas i karmen. Använd skruv eller spik

    Droppbleck

    8. För att vara på den säkra sidan kan du montera ett droppbleck ovanför den översta foderbrädan. Kapa till blecket i fodrets mått plus 20 mm och bocka plåtflikarna likadant som på fönsterblecket. Om du monterar blecket på en stående lockpanel lyfter du läkten med en hammare eller kofot och kilar under blecket. Spika sen blecket mot panelen och fäst läkten igen. Var noga med att det inte blir någon glipa mellan bleck och panel då vatten kan smita in här. Lägg gärna en sträng tätnings-massa för utomhusbruk bakom.

    Verktyg och material du behöver

    Bolist.se har ett begränsat urval av produkter, är du osäker på vad du behöver eller inte hittar det du vill ha? Kontakta ditt närmaste BOLIST-byggvaruhus för råd och hjälp med att ta fram rätt produkter till ditt projekt. 

    Hitta närmaste byggvaruhus