BOLIST
  • Gör det själv-guide: Dreva fönster och dörrar

    Vid fönster- och dörrmontage ska utrymmet mellan vägg och karm tätas. Det kallas att dreva. Vanligtvis drevar man med drevremsa av mineralull men även lin och i viss mån fogskum kan användas.

    Fönster drevas utifrån och inifrån. Anledningen till det är att det inte går att komma åt med drevningen där karmskruvarna sitter. Därför täcker man den glipan genom att även dreva från båda hållen. Drevningen görs först på utsidan, och karmen förses sedan med utvändiga foder. Därefter drevar man från insidan. Att isolera sina dörrar och fönster genom att dreva är nödvändigt för att få ett tätt och dragfritt hus.

    1. Dra ut en bit mineralullsremsa. För att kunna arbeta in remsan mellan vägg och karm används ett drevverktyg. Det liknar en spatel och brukar följa med mineralullsremsorna vid köp. Om inte, använd ett tunt föremål som inte är vasst, exempelvis spackelspade, vinkelhake eller tumstock.
    2. Börja en bit upp på karmen för att slippa få en skarv i hörnet. Arbeta dig runt karmen. Var försiktig, eftersom en skadad remsa kan försämra isoleringsförmågan.
    3. Lägg remsan på bredden över tomrummet mellan fönsterkarmen och reglarna som fönstret är skruvat i. Tryck drevverktyget på mitten av remsan så den viker sig dubbel in i glipan.
    4. Sträck inte ut drevremsan för hårt runt hörnen, även där ska den ligga dubbel.
    5. Fortsätt dreva runt karmen och kapa remsan så att den överlappar den andra änden med 1 dm för att säkra tätheten.
    6. Avsluta med att montera foder runt om fönstret så att glipan och drevningen döljs. 
    missing tag

    Dreva fönster och dörrar – checklista och smarta tips

    Vid fönster- och dörrmontage ska utrymmet mellan vägg och karm tätas. Det kallas att dreva. Vanligtvis drevar man med drevremsa av mineralull men även lin och i viss mån fogskum kan användas. Det finns idag fogskum som är godkänt vid tätning av fönster och dörrar. För att kontrollera att en yta eller konstruktion, t ex dörr- karm eller regelstomme, är vinkelrät mäter man diagonal- måtten. Mät från övre vänstra till nedre högra hörnet. Notera måttet. Mät därefter från övre högra hörnet till nedre vänstra och notera måttet. Dessa två mått ska vara lika, då är ramen vinkelrät. En köldbrygga är en del i en byggnadskonstruktion som är sämre värmeisolerande än omkringliggande delar. Ofta uppstår det där olika material möts i en konstruktion. Den negativa effekten blir förlust av värme och risk för ökad fukt, kondens. Fukten i sin tur kan ge upphov till mögel.

    Man kan undvika köldbryggor genom bättre isolering. Om något ska ”liva med” något annat ska det ligga eller stå jäms med, i samma höjd eller jäms med i sidled. En traditionell yttervägg består av flera olika lager, allt från den yttre fasadpanelen till den innersta gipsskivan. En sådan vägg ska alltid ha en luftspalt inbyggd, ett tomrum där luft kan cirkulera. Luftspalten sitter innanför ytterpanelen för att torka upp eventuellt vatten som tränger in och hindra fukten från att krypa längre in i väggkonstruktionen. Luftspalt ska även finnas i t ex takkonstruktioner.

    Plåtar

    De mest utsatta delarna på en fasad är skarvar, och runt fönster och dörrar är det lätt att fukt tränger in om man inte skyddar dessa. För att undvika att fukt tränger in mellan karm och foder sätter man i vissa fall en plåt i nederkant av karmen, ett fönsterbleck eller underbleck. För att vara på den säkra sidan kan man även sätta en plåt över det översta fodret; det kallas droppbleck eller överbleck.

    Bra verktyg att ha när man ska dreva fönster och dörrar

    Jämte hammaren är skruvdragaren snickarens bästa vän. Det finns varianter från minsta lilla 4-voltsskruvdragare till kraftiga 36-voltsmaskiner med slagfunktion. Verktygets storlek och kvalitet bör anpassas efter användaren och efter hur mycket det faktiskt används. För de allra flesta räcker en liten smidig 12-voltsmaskin till alla de vanligaste jobben.

    Sticksågen är den mest mångsidiga sågen i snickarens verktygslåda. Med sticksågen kan man göra kapningar i de flesta typer av material, då sågbladet enkelt byts ut beroende på vad som ska sågas. Den klarar att kapa relativt kraftiga trästycken och är helt oumbärlig då man behöver få till en rundad eller oregelbunden form.

    Ju längre vattenpasset är, desto mer exakt och noggrant blir mätresultatet. Hantverkarvattenpass som ofta kallas långpass. Längd 120–180 cm. Längden gör att det ger mer exakthet vid större byggen. Ett vattenpass exakthet mäts i känslighet och tolerans. Känslighet betyder hur snabbt bubblan rör på sig, dvs hur snabbt den ställer in sig. Har passet hög känslighet är det mer exakt, men å andra sidan kan det vara svårare att arbeta med, eftersom mätningen blir känsligare.

    Fogpistol, även kallad skelettpistol, används för att trycka ut lim-, fog-, tätnings- eller kittmassa som ligger förpackad på tub. Fogpistoler finns manuella och trycklufts- och batteridrivna. För mindre arbeten i hemmet räcker det med en manuell. 

    Verktyg och material du behöver

    På bolist.se finns ett begränsat utbud av fönster, dörrar och byggmaterial, kontakta ditt närmaste BOLIST-byggvaruhus för ett större utbud.

    Hitta närmaste byggvaruhus