BOLIST
  • Gör det själv-guide: Uppföra enkel yttervägg i trä

    Svårighetsgrad: MEDEL

    För den som klarar av att bygga enkla ytterväggar öppnar sig en värld av möjligheter. Oftast är det samma förfarande med att bygga ett förråd eller en lekstuga som att bygga ett garage eller till och med ett helt litet hus. Naturligtvis krävs det mer ju större byggprojekt man ger sig in i, men principen för hur en yttervägg är uppbyggd är alltså i stort sett densamma.

    Planera för väder och vind

    Att bygga utomhus har sina för- och nackdelar. Vid vackert väder är det väldigt avkopplande att stå och spika på sitt hus. Men få saker kan stressa en husbyggare så mycket som regn och rusk. Planera därför för att vädret kan slå om och var förberedd med presenningar. Särskilt viktigt är detta när man bygger väggar och tak. Att få konstruktionen genomblöt försenar inte bara bygget, det kan vara början på betydligt större problem med inbyggd fukt och mögel.

    Konstruktion

    Här beskrivs en vägg med trästomme, isolerad, som sedan kläs med en ytterpanel i trä. Har man möjlighet är det absolut enklaste om man kan bygga sina väggar liggande på golvbjälklaget för att sedan resa dem när alla delar är monterade. Det är lättare att få allt rakt och i vinkel och man behöver inte stötta väggen innan den är på plats.

    Kapning

    1. Börja med att kapa till alla delar till stommen. Syll, hammarband och väggreglar ska ha givna mått och bör kapas till noggrant. Använd gärna kap- och geringssåg för att få raka och exakta sågsnitt.

    2. Lägg ut syll och hammarband bredvid varandra och mät upp och markera var väggreglarna ska sitta. Normalt placeras de med ett cc-avstånd på 600 mm. Lägg sedan syll och hammarband med det avstånd som motsvarar höjden på väggen.

    Uppregling

    3. Placera ut väggreglar vid markeringarna och skruva med kraftiga skruvar igenom både syll och hammarband. Var noga så att väggreglarna sitter rakt och inte skevar. I det yttre hörnet får man oftast anpassa cc-avståndet mellan väggreglarna. Skruvning är alltid att föredra framför spikning. När man spikar är det lätt att måtten felar en aning då man hela tiden ruckar på konstruktionen.

    Fönster

    4. Om väggen ska ha fönster måste väggreglarna anpassas efter det. På syll och hammarband markeras var fönstret börjar och slutar. Tänk på att lägga till ca 10 mm på var sida för drevning.

    Mellan väggreglarna som markerar ytterkant för fönstret skruvar man en kortling i underkant och en i överkant. Även här lämnas plats med 10 mm för drevning. Är fönsteröppningen bredare än 560 mm sätter man en liten regel som stöd i över- och underkant på kortlingarna.

    Vindpapp

    5. Nu är den bärande stommen färdig. Vindpapp finns på rulle och fästs enklast med häftpistol. Använd gärna galvade eller rostfria klammer. Rulla ut en våd av pappen och häfta fast i stommen. Skär rent för fönster och i ytterkant. Låt pappen överlappa några centimeter mellan våderna och låt den sticka ut några decimeter vid väggens kortände för att kunna vikas om hörnet när väggen monteras.

    Spikreglar och ytterpanel

    6. Utanpå vindpappen spikas eller skruvas spikreglar. Spikreglar sätter man i över- och underkant och sedan med ca 600 mm cc-avstånd. Fönster och dörröppningar omges också med spikreglar.

    7. Ytterpanelen fästs enklast och snabbast med spikpistol. Då ytter-panelen är det yttersta och därför det synliga lagret av väggen är det viktigt att den sätts helt korrekt. I underkant sågas panelen i 15 grader, en så kallad droppnäsa. Detta gör man lätt med en kap- och geringssåg. Panelen ska sticka ner i underkant för att täcka kanten på golvkonstruktionen. Behöver panelen sticka ner mycket bör man överväga att sätta panelen efter resningen av väggen.

    Resa väggen

    8. Att resa en färdigbyggd yttervägg kan vara ett tungt jobb. Man bör vara minst tre personer då två kan hålla väggen på plats medan den tredje fäster den i golvbjälklaget och i anslutande väggar. Se till att ha stöttor redo och en tydlig plan för var dessa ska fästas. Vid blåsigt väder bör man vänta med att resa den här typen av färdiga väggar.

    9. När väggen är på plats och ordentligt förankrad bör man se till att den är säkrad för väder och vind. Det tar oftast en tid innan övriga väggar och taket är på plats och huset är tätt.

    Verktyg och material du behöver

    På bolist.se finns ett begränsat utbud av byggmaterial, kontakta din närmaste BOLIST-butik för ett större utbud. 

    Hitta närmaste byggvaruhus