BOLIST
  • Gör det själv-guide: Byta vindskivor

    Förutom att vara ett snyggt avslut på taket så skyddar vindskivan mot fukt och – precis som det låter – vind och blåst. Genom att se över och byta dåliga vindskivor förlänger du livslängden på ditt tak. Det är ett enkelt arbete som de flesta klarar av på en helg.

    1. Inspektera de gamla vindskivorna och vattbrädorna. Oftast börjar de ruttna i ändträet, som är den känsligaste delen på brädan. Riv ner allt dåligt virke med hjälp av kofot eller hammare, men var försiktig så de inte går sönder i onödan, de kan vara bra att ha som mall för de nya skivorna. Ofta kan det vara enklast att plocka bort den yttersta raden av takteglet, då det annars är stor risk att man råkar ha sönder någon panna under arbetets gång. Inspektera också trekantslisten som finns bakom vindskivorna. Ser den bra ut kan den vara kvar, annars är det ett gyllene tillfälle att byta även den.
    2. Mät ut och kapa till de nya bitar du behöver. Fick du ner den gamla brädan i hyfsat oskadat skick kan den nu användas som mall för den nya brädans vinkel vid nock. Om inte mäter du ut vinkeln med hjälp av ett vattenpass och en smygvinkel.
    3. Grundolja, grundmåla och täckmåla vindskivorna innan du spikar upp dem
      – då slipper du omaket med att måla på hög höjd, och det är ingen risk att spilla på fasaden. Var extra noga med att olja in ändträet och eventuella skarvar. Använd gärna färdigmålat virke till de nya vindskivorna så går arbetet fortare.
    4. Om trekantslisten byts ut så skruva först upp den nya. Spika sedan upp vindskivorna. Det går naturligtvis även att skruva upp vindskivor, dock är det mycket lättare att demontera en som är spikad, då skruvspår kan vara svåra att hitta under lager av färg. Här kan det vara mycket bra att ha hjälp av någon med att hålla uppe brädan, alternativt kan man låta den vila på en tving i ena änden. Måla på ett sista lager färg på vindskivorna, alternativt bara runt spikskallarna.
    5. Förr gjordes vattbrädor alltid i trä, men nu är det mer vanligt att de är gjorda av plåt och kallas då vattbrädesbeslag eller vindskiveplåt. Använd plåtsax för att klippa till plåtarna och montera dem med farmarskruv. Börja monteringen nedifrån takfoten och lägg skarvarna omlott.
    6. Högst uppe i nock klipper du till en bit av vattbrädesbeslaget med ett snitt i kanten på plåten så att den går att vika över nocken. Montera den på samma sätt som de tidigare. 
    missing tag

    Byta vindskivor - checklista och smarta tips

    Det finns projekt och arbeten som man bara utför en enda gång eller mycket sällan. Att då investera i dyra specialverktyg är många gånger inte nödvändigt. Det finns ett flertal företag som specialiserat sig på att hyra ut verktyg och maskiner till både proffs och hemmafixare.

    Byggställning

    Mindre ställningar och stegar bygger och använder man utan särskild utbildning. Ska man ha en ställning runt hela huset, exempelvis vid stora fasadarbeten, bör man låta en auktoriserad ställningsfirma utföra jobbet.

    Skylift

    Mindre typ av lyftkran avsedd främst att användas vid arbeten på hög höjd. Vid målning av gavlar eller byte av vindskivor kan skyliften spara många timmars klättrande på stegar eller ställningar.

    Bra verktyg att ha när man ska byta vindskivor.

    Jämte hammaren är skruvdragaren snickarens bästa vän. Det finns varianter från minsta lilla 4-voltsskruvdragare till kraftiga 36-voltsmaskiner med slagfunktion. Verktygets storlek och kvalitet bör anpassas efter användaren och efter hur mycket det faktiskt används. För de allra flesta räcker en liten smidig 12-voltsmaskin till alla de vanligaste jobben. Sticksågen är den mest mångsidiga sågen i snickarens verktygslåda. Med sticksågen kan man göra kapningar i de flesta typer av material, då sågbladet enkelt byts ut beroende på vad som ska sågas. Den klarar att kapa relativt kraftiga trästycken och är helt oumbärlig då man behöver få till en rundad eller oregelbunden form. Ju längre vattenpasset är, desto mer exakt och noggrant blir mätresultatet. Hantverkarvattenpass som ofta kallas långpass. Längd 120–180 cm. Längden gör att det ger mer exakthet vid större byggen. Ett vattenpass exakthet mäts i känslighet och tolerans. Känslighet betyder hur snabbt bubblan rör på sig, dvs hur snabbt den ställer in sig. Har passet hög känslighet är det mer exakt, men å andra sidan kan det vara svårare att arbeta med, eftersom mätningen blir känsligare.

    Målning av vindskivor

    Täckande färger döljer visserligen träets naturliga utseende men öppnar upp för ett obegränsat antal olika kulörer och mönster. Förutom att måla heltäckande, enfärgade ytor kan man komplettera med dekorationsmålning, antingen på fri hand eller med schabloner. Vanligtvis grundmålar man först träet före slutstrykningen. Täckfärger varierar i sammansättning och egenskaper och påverkar träet olika, varför de också kan ge träet olika grader av skydd.

    Att måla trä har såklart en estetisk funktion, att man kan välja kulörer och kombinera fina färgsättningar som passar i hemmet, både utomhus och inomhus. Men att måla trä har också en rent praktisk funktion för att skydda träet. Inomhus handlar det primärt om att skydda träet mot slitage, men vid utomhusmålning ska träet skyddas mot väder och vind, vilket det gör tack vare produkterna man stryker på. Utomhusmålning ställer också andra krav på tidpunkt när man utför själva målningen för att slutresultatet ska bli lyckat.

    En trären yta bör målas så snart som möjligt. Den mår inte bra av att exponeras för väder och vind alltför länge. Solljusets UV-strålning påverkar träet negativt; det grånar och ytan blir på sikt flisig, vilket försämrar vidhäftningen för färgen. Smuts i luften som lägger sig på träytan gör också att färger fungerar sämre. Har man obehandlat virke som suttit uppe några veckor gör man klokt i att borsta av det, och vid behov eventuellt tvätta av det före målning. Att grundmåla virket så snart efter inköp som möjligt är alltså bra för träet, för att snabbt få ett skyddande lager.

    Men det förenklar arbetet framgent också, eftersom alla delar blir grundmålade som annars kanske skulle hamna svåråtkomligt inuti konstruktionen. Passa på att måla under ljumna eller varma dagar då temperaturen är jämn. Undvik att måla i direkt solljus. En solvarm träyta blir het, vilket påverkar färgen negativt när man stryker ut färgen, men också hur färgen torkar. Måla därför helst i skugga. Hög luftfuktighet kan också orsaka problem vid målning, och därför målar man självklart inte när det regnar. På kvällen sjunker ibland temperaturen snabbt, med kondens och fukt som följd.

    Därför bör man avsluta målningen i tid så att fukten inte lägger sig på den nymålade ytan och förstör färgen. Många färgtillverkare rekommenderar att temperaturen helst inte ska understiga +10°C för vattenburna färger, ett par grader lägre för lösningsmedelsburna färger.

    Torrt underlag

    Virket måste vara torrt när man målar. Har virket suttit uppe en tid gör man klokt i att kontrollera fukten i träet före målning. Det finns särskilda fuktmätare att köpa för ett par hundra kronor. Apparaten har två stift som vid anläggning vid träet visar dess ytfuktkvot. Den bör inte vara mer än 16 %. Särskild hjälp har man av en fuktmätare om det man ska måla står i olika lägen av tomten. Ett staket kan ju t ex sträcka sig mellan olika temperaturzoner, i direkt solljus men kanske också vid en skuggig och fuktig del av tomten. 

    Verktyg och material du behöver

    Bolist.se har ett begränsat urval av produkter, är du osäker på vad du behöver eller inte hittar det du vill ha? Kontakta ditt närmaste BOLIST-byggvaruhus för råd och hjälp med att ta fram rätt produkter till ditt projekt. 

    Hitta närmaste byggvaruhus