Gör det själv-guide: Måla innertak
Vita tak lyfter rummet och ger ett luftigt intryck. För nybörjaren kan det vara knepigt att få till takmålningen. Det resulterar lätt i flammiga tak. Knepet ligger i att använda rätt metod och framför allt rätt mängd färg. Måla taket först om du ska måla eller tapetsera väggarna. Då slipper du oroa dig för att stänka takfärg på väggarna.
- Töm
rummet och täck in det som inte ska målas. Lägg täckpapp på golvet
och plast över möbler som inte går att flytta ut. Täck även in
väggarna en bit. Maskera noggrant mötet mellan tak och taklist om
taklisten inte går att plocka ner.
- Om taket
är målat tidigare så ta reda på vad det är för sorts färg genom att
göra ett test. Dra med en torr trasa på taket – färgar det av sig är
det troligen en kalkfärg, och den måste torkas tills den slutar färga
av sig. Dra med en blöt svamp på taket – löser vattnet upp färgen är
det troligen en limfärg, som även den måste bort. Detta görs med en
blöt svamp tills du kommer till fast underlag.
- Se till
att underlaget är rent och fast. Skrapa bort allt löst och spackla igen
ojämnheter. Slipa av spacklingarna med sandpapper, korn 120. Använd med
fördel ett ledat sliphandtag på skaft för att slippa stå på stege.
- Satsa
hellre på en dyrare takfärg som täcker bra än att måla flera lager
med en billig. Sparmåla med pensel längs kanterna där du inte kommer
åt med roller.
- Använd en
bred roller på skaft. Doppa i burken tills du känner att du har lagom
mängd färg, eller använd tråg om du känner dig mer bekväm med det.
Snurra på skaftet när du doppat rollern så droppar inte färgen av.
- Måla en
yta på 2 x 2 meter i taget. Rolla först från det håll ett eventuellt
fönster sitter och rolla längs med ljuset. Efterdra hela ytan tvärs
över.
- Använd
mycket färg. Rollern får aldrig bli torr, och du ska inte behöva ta i
för att den ska släppa färg. Om du maskerat bra gör det inget om det
droppar och stänker lite. En roller som avger ett fyllt färgspår är
bra. Avger den däremot ett glesare färgspår har du lagt på för lite
färg.
- Måla hela
taket utan paus. Skarvarna ska hållas våta. Om de hinner torka kommer
taket att se flammigt ut och man ser var rollern har gått. Måla minst
två gånger eller tills du tycker att färgen är helt täckande.
- Dra bort
maskeringstejpen vid taklisten innan färgen har hunnit torka, annars
riskerar du att dra med en bit av färgen.
Måla innertak – Checklista och smarta tips
Vita tak lyfter rummet och ger ett luftigt intryck. För nybörjaren kan det vara knepigt att få till takmålningen. Det resulterar lätt i flammiga tak. Knepet ligger i att använda rätt metod och framför allt rätt mängd färg. Måla taket först om du ska måla eller tapetsera väggarna. Då slipper du oroa dig för att stänka takfärg på väggarna. Även innertak med plattor eller paneler går oftast bra att måla. När man målar stryker man ut färgen åt olika håll för att den ska ge en jämn, täckande yta. Men för att ytan inte ska bli flammig i strukturen då den torkat ska färgen när man målar slutdras eller efterdras åt ett håll. Om färgen rollas på avslutar man med att låta rollern efterdra genom att rulla uppifrån och ner i långa rader efter varandra. Läggs färgen på med pensel stryker man på motsvarande sätt genom att konsekvent låta penseln efterdra från ena sidan till den andra eller uppifrån och ner. Har man stora ytor och ska rolla på färg men vill ha en penslad yta som slutstruktur rollar man först ut färgen för att sedan efterdra med pensel.
För att underlätta vid målning sparmålar man ytor som kan vara svåra att komma åt med större pensel eller roller. Sparmålar gör man med några centimeters bredd. I rum kan det vara i vägghörn eller upp emot tak. På snickerier kan man också behöva sparmåla där utrymmena är trånga. Vått i vått-principen innebär att färgskarvarna som möts alltid ska vara våta när man målar.
Möter en torkad färgkant en nymålad våt färgkant blir slutresultatet randigt. Dela upp ytan som ska målas i ett antal fält enligt exemplet och måla i nummerordning, så kommer skarven mellan fälten fortsatt vara våt.
Att måla är ett enkelt sätt att förändra utseendet på väggar och snickerier såväl inom- som utomhus. För att få egenskaper som passar olika ändamål, väder och vind gör man färg olje-, lösningsmedels- eller vattenbaserad. Dessutom görs färg med olika glans. Skalan går från 0 till 100, där 100 är mest glansig.
Ju lägre värde desto mattare färg. Oavsett sammansättning kan de flesta färger brytas i ett oändligt antal kulörer. Takfärg är oftast helvit men går även att bryta i andra kulörer.
Takfärgen är tillverkad för att vara enkel att applicera utan att droppa eller stänka – något som är tacksamt just när man målar tak. En vanlig takfärg har glans 2. I våtrum behöver färgen man använder vara tät. Färgen ska vara slitstark, lätt att torka av och stå emot fukt.
Den ska vara godkänd för att klara att stå emot ökad luftfuktighet eller tåla att man spolar vatten direkt på den. Det finns våtrumsfärg med stor variation i glans, men vanligtvis ligger de runt glans 20. En täckande våtrumsfärg ska alltid grundmålas först med tillhörande grundfärg för våtrum. Rollerhylsor finns i olika bredder men framför allt med olika lång lugg. En längre lugg ger mer struktur på ytan man målar.
Till ett golv bör man använda en filtroller, som ger golvet en blank och slät yta. Till väggar finns rollrar med mellanlång lugg som ger en normal struktur på väggen och långhåriga som ger en grövre struktur. Roller med mellanlångt hår är ett standardverktyg som bör finnas i alla målarlådor. Den går även att använda som klisterroller när du ska tapetsera.
Verktyg
och material du behöver
På bolist.se finns ett begränsat utbud av färg, kontakta din närmaste BOLIST-butik för ett större utbud.