Gör det själv-guide: Lägga klinkergolv
Svårighetsgrad: MEDEL
Ett ställe i hemmet som får utstå mycket slitage är hallen. Den ska tåla grusiga skor, regnblöta kläder och många som passerar. Ett av det mest stryktåliga golvmaterial som passar väldigt bra på ett sånt ställe är keramikplattor. Det nöts minimalt, tål hård påfrestning och påverkas inte av vatten.
Förberedelser och underlag
Ett klinkrat golv är mycket hårt i sin struktur. Det ”rör sig” inte och påverkas inte av temperaturväxlingar. Ett trägolv däremot sväller vid fuktig väderlek och torkar isär när miljön är torrare. Ett klinkergolv ska därför inte läggas på en yta som riskerar att röra sig, då kan plattor lossna och fogarna spricka. Underlaget ska vara hårt och stumt, gärna av betong. På ett golvbjälklag av trä bör man lägga golvgipsskivor som underlag för klinkern.
Börja lägga
1. För att plattorna ska hamna snyggt på golvet, inte minst mot väggarna, bör man beräkna hur de fördelar sig över ytan. Tänk på att räkna in fogbredden. Bredden på fogen kan anpassas till plattans storlek, men brukar vara 3–5 mm. Skissa upp och rita ut linjer på golvet så blir det lätt att följa vid läggningen.
2. Plattorna ska sättas i fix. Det blandas enligt beskrivningen på förpackningen. Häll först vatten i hinken och fyll sedan på med fixpulvret. Gör man tvärt om har pulvret en tendens att fastna i botten av hinken. Fixet kan blandas med hjälp av en eldriven borrmaskin. Anslut en betongvisp till borrmaskinen och kör den på lågt varv.
3. Klicka ut fixet på golvet och bred ut det med en tandad spackel, så kallad fixkam. Bred ut så mycket fix som du hinner med att plattlägga inom några minuter.
4. Lägg ut en platta, tryck fast den jämnt i fixet med lätt tryck. Vartefter fler plattor kommer på plats, stryk med handen över plattorna och känn efter att de ligger i jämnhöjd med varandra.
Dela plattor
5. Det är lätt att dela klinkerplattor om det behövs. Enklast gör man det med en kakelskärare. Den kan man köpa eller hyra.
Rita upp var plattan ska delas. Lägg plattan med den glaserade ytan upp-åt i kakelskäraren. Ta stadigt grepp om handtaget, vinkla kniven mot plattan och ritsa över plattan
Lägg sedan an handtagets botten mot ytan och knäck till
Vid rörgenomföring
6. Ibland kan man behöva göra hål för till exempel rörgenomföringar eller på andra sätt anpassa klinkerplattan.
Mät dig fram till var på plattan röret kommer att hamna och rita upp rörets dimension på plattan. Dela sedan plattan utmed rörets centrumlinje.
Använd en papegojtång och knipsa av små bitar i taget. Ta så mycket som möjligt med tången och avsluta med att fila med en rundfil in mot markeringen. Tänk på att inte lägga ut fixet förrän plattan gjorts klar och provats ut på plats
Foga
7. När fixet har torkat ordentligt ska plattorna fogas. Det gör man med kakelfog, en fogmassa anpassad till keramiska plattor. Fogen ska fylla ut tomrummen mellan plattorna och förhindra bland annat smuts från att samlas där.
Blanda fogmassan enligt anvisningarna på förpackningen. Använd sedan en gummispackel för att fördela massan över fogarna. Fogarna ska fyllas helt, och för att undvika att man gröper ur dem eller trycker in luft i massan, stryker man diagonalt över dem.
Tvätta och torka rent
8. När fogen har torkat lite, men inte helt, ska ytan bearbetas med en fuktig svamp. Det gör man för att släta ut fogarna och ta bort ojämnheter. Samtidigt tvättar man också bort överflödig fogmassa. Skölj därför ur svampen ofta
9. Verkar ytan fri från fogmassa kan man låta fogen torka. Därefter återstår att putsa upp ytan så att den blir dammfri och blank. Använd en torr trasa eller trassel. Avslutningsvis spikas golvsocklarna åter på plats.
Verktyg och material du behöver
På bolist.se finns ett begränsat utbud av klinkers och byggmaterial, kontakta din närmaste BOLIST-butik för ett större utbud.