Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies.

ENDAST HOS DIN LOKALA BOLIST-BUTIK

Skivmaterial

Det finns många olika varianter av skivmaterial i bygghandeln. Alla har sin specialitet och det kan ibland vara svårt att skilja dem åt. Här kommer en liten guide med de vanligast förekommande träbaserade skivorna som du hittar hos BOLIST.

Hitta min närmaste butik
 • Olika typer av skivor

  Det finns många olika varianter av skivmaterial i bygghandeln. Alla har sin specialitet och det kan ibland vara svårt att skilja dem åt. Här kommer en liten guide med de vanligast förekommande träbaserade skivorna som du hittar hos BOLIST.

  Limträ, limfogskiva

  Limfogskivor finns i lite olika varianter där furu och ek är vanligast. Den består av sammanlimmade trästavar som bildar skivor i olika dimensioner. Skivorna är lätta att bearbeta och passar till många olika projekt där en synlig träyta önskas. Vanliga användningsområden är hyllplan, trämöbler och annan typ av inredning.

  Plywood

  Plywood är ett klassiskt skivmaterial. Det består av fanér som limmas ihop till olika tjocklek och kvalité beroende på användningsområde. Plywood blir mycket starkt och i princip alla typer av träslag kan användas, alltifrån gran, furu och björk till mer exklusiva skivor av till exempelvis ek eller teak. För utomhusbruk finns formplywood som, precis som namnet antyder, används för att exempelvis bygga gjutformar av. Använd plywood där en stark skiva behövs och där en väldigt vacker och naturlig träyta efterfrågas.

  MDF (Medium Density Fiberboard)

  MDF är tillverkad av sammanpressade träfibrer. Ytan är helt slät och det går bra att måla direkt på skivan Den är väldigt formstabil och används därför ofta till möbelsnickeri i till exempel kök och olika typer av bord. MDF-skivor finns i många olika tjocklekar och bör endast användas inomhus.

  Spånskiva

  Spånskivor består av sågspån som blandas med lim och under hårt tryck och värme pressas samman till skivor av olika slag. Spånskivor har många användningsområden och passar perfekt inom möbelindustrin, som skivor till undergolv och i olika väggkonstruktioner. Spånskivor är billiga och passar perfekt där en icke synlig träskiva behövs.

  OSB (Oriented Strand Board)

  OSB har en grov ytstruktur och består av limmat och pressat trämaterial och kallas ofta lite slarvigt för ”skitplyfa”. Men OSB har idag en viktig funktion och är mångas favorit vid dolt montage av träskivor. Det kanske vanligaste användningsområdet är som stöd bakom gipsen i en vanlig vägg. OSB-skivan ger stadga till väggen och gör det lätt att skruva upp både belysning, tavlor och liknande med endast vanlig träskruv. I väggar som endast består av gipsskivor är det betydligt krångligare att få till ett hållbart montage.

  Hos BOLIST finns dessa och ofta även fler varianter av olika skivor av både trä och andra material.

Läs mer om våra leverantörer

  Hitta din närmaste butik som säljer betongtak