BOLIST
BOLIST.se
  • Gör det själv-guide: Tapetsera med papperstapet

    Svårighetsgrad: LÄTT

    Den stora skillnaden mellan att tapetsera med en papperstapet och en tapet av så kallad non woven-typ är att man stryker limmet på tapet­- våden istället för direkt på väggen. Papperstapeten är inte formbeständig utan sväller respektive torkar och krymper av limmet. Därför måste den för­limmas och svälla innan den sätts på plats. Oavsett vilken typ av tapet man väljer, papper eller non woven, så föregås uppsättandet främst av att loda för att våderna ska hamna rakt.

    Stryk lim på tapeten, inte på väggen

    Om flera våder ska ha samma längd, markera längden på tapetbordet och ha den som mall. Det sparar lite tid. Skär till våderna men ta till någon extra decimeter. Takhöjden plus 20 cm brukar vara ett bra riktmått. Tänk på att om tapeten har mönsterpassning ska den såklart redan här tas i åtanke.

    Lägg ut våderna på tapetbordet lite omlott så att när du stryker på lim på den första det överflödiga hamnar på nästa våd. Då slipper du få lim på tapetbordet som sedan riskerar att hamna på kommande våders framsida. Använd rikligt med lim då varje torr fläck på våden senare kommer att bli en luftbubbla. Lämna några centimeter av våden olimmad upptill. Då slipper du kladd i taket och våden blir lättare att hålla i.

    Rolla ut lim på tapetvåden och vik ihop ändarna mot varandra. Upp-sidans vik görs cirka en tredjedel in på våden och nederkanten viks in på den resterande delen. Vecken får inte vara hårda utan mjukt hoplagda. Våden ska sedan ligga och dra i 5–10 minuter innan den är redo för att monteras på vägg. Då har en blivit lagom genomfuktad.

    Försiktig uppsättning

    När våden har fått svälla en stund, kan du veckla ut den invikta överdelen för att sätta fast den på väggen. En papperstapet som blötts ner av lim är mycket skör, så tänk på att hantera den varsamt. Precis som vid annan tapetsering underlättar det om man är två. Då kan en hålla vådens överdel och den andra kan styra vådens nederdel. När vådens överdel sitter bra kan man släppa ut den invikta nederdelen och passa in den.

    Överlappande kanter

    Oftast ska papperstapet inte sättas kant i kant, utan kanterna ska överlappa varandra med någon millimeter, så kallad trådkant. Även detta kan man läsa sig till på tapetens etikett. Anledningen till att man tapetserar på detta sätt är att tapeten har en tendens att krympa när den torkar. Sätter man då tapeten kant i kant kan det resultera i en glipa mellan våderna.

    Minimera skuggor

    När man sätter tapeter med överlappande kanter ska man ta hänsyn till varifrån ljuset strålar in i rummet. Överlappande kanter bildar små åsar som kan ge upphov till skuggor över väggen. Tekniken för att minimera dessa skuggor är att börja sätta våderna vid fönstret, från båda sidor, och sedan arbeta sig in mot rummets mörkare delar.

    Skarpa kanter

    När våden är på plats och luftbubblor arbetats bort med tapetborste, skär av tapeten upptill och nertill med ett skarpt blad på tapetkniven.
    En papperstapet fnasar lätt upp sig om man har ett slött knivblad. Använd en stållinjal som mothåll när du skär. Om skarven skulle resa sig efter en stund, är det troligen för lite lim. Använd då en pensel för att stryka på lite extra lim.

    Tapetsymboler

    När du köper en tapet står alltid all information du behöver på etiketten på rullen. De symboler man använder på tapeter är internationella och berättar det mesta du behöver veta, exempelvis om limmet ska strykas på väggen eller på tapeten, om det är mönsterpassning och om tapeten är avtorkningsbar eller ej.

    Limsymboler

    Även limtyper har internationella symboler av olika slag. De kan vara utformade med till exempel trekanter och fyrkanter. Dessa ska matcha typen av tapet, varför man först läser på tapetetiketten och sedan på limburken för att se att de två passar ihop. Det lim du ska använda till papperstapet kallas ofta för vävlim.

    Verktyg och material du behöver

    Bolist.se har ett begränsat urval av produkter, är du osäker på vad du behöver eller inte hittar det du vill ha? Kontakta din närmaste BOLIST-butik för råd och hjälp med att ta fram rätt produkter till ditt projekt. 

    Hitta närmaste BOLIST butik