BOLIST
BOLIST.se
  • Gör det själv-guide: Putsa och måla vägg inomhus

    Putsning är ett relativt vitt begrepp, och arbetsmetoderna skiljer sig en hel del beroende på vad det är som ska putsas och på vilket underlag man tänker putsa. Nedan följer ett exempel på hur man putsar på en nymurad yta inomhus. Den kan vara av lättklinkerblock, tegel eller betong.

    Putsa vägg

    1. Ytan som ska putsas bör vara torr, ren och fri från lösa partiklar. Dammsug gärna med en byggdammsugare och grunda med en primer för att vara säker på att putsen ska få fäste. Täck in golvet och närliggande väggar som inte ska putsas.
    2. Blanda bruket enligt anvisningarna på förpackningen. Vanligtvis använder man bara en typ av puts inomhus. Vid putsning utomhus sker arbetet i flera steg. Ska man putsa på starkt sugande material bör ytan först vattnas för att putsen inte ska torka för fort. En hink med vatten och en kalkborste används till vattningen.
    3. Första lagret. Puts är lös i konsistensen och ska kastas på väggen med en murslev. Kastar gör man för att det eventuella damm som sitter kvar på väggen
      ska försvinna. Sprid sedan ut putsen med en stålputsbräda. Börja nedifrån och arbeta uppåt och gå över ytan så att lagret blir jämntjockt. 3–5 mm brukar vara lagom.
    4. Släta ut vallar och skarvar som bildas genom att jämna ut dem med stålputsbrädan. Låt sedan ytan torka.
    5. Andra lagret putsas på samma sätt som det första. Börja med att fukta ytan med vatten så att putsen får bättre vidhäftning och för att den inte ska torka för snabbt. Använd en kalkborste och skvätt på väggen. Skulle ytan torka efter hand som du arbetar, skvätt på mer vatten.
    6. För att få en slät slutfinish ska putsytan jämnas ut med en skumputsbräda. Detta gör man när putsen har satt sig lite. En tumregel brukar vara då putsen börjar ändra färg. Arbeta med svampen i cirkelrörelser över väggen, så att ojämnheter och eventuellt överflödig puts slätas ut. Skölj ur svampen med jämna mellanrum. 


    missing tag

    Måla putsad vägg

    En nyputsad slät vägg utan skavanker är ett fantastiskt bra underlag för en målad yta. Det krävs inte mycket arbete, utan man har kanske ett par strykningar framför sig och sedan är jobbet klart. Är ytan målad tidigare kräver det lite mer förarbete.

    1. Tvätta väggen med målartvätt som löser upp fett, damm och andra partiklar som kan påverka den nya färgens vidhäftning. Tvätta sedan bort alla rester av målartvätten. Använd handskar och skyddsglasögon, eftersom målartvätten kan irritera huden.
    2. Kontrollera väggen och den eventuella gamla färgens kondition. Lös färg skrapas bort och skador spacklas igen.
    3. Spackla skadorna med ett lätt, fint spackel avsett för små skador som hål efter skruvar eller pluggar. Slipa den spacklade ytan när den torkat helt så att den blir slät och jämn. Dammsug väggen så att den blir helt fri från damm. Använd helst en byggdammsugare, som inte tar skada av slipdamm.
    4. Använd pensel och sparmåla väggarna med en grundfärg vid hörn, upp mot tak, vid golvsocklar och eventuella dörrposter. Maskera med tejp där det behövs.
    5. Rolla väggen en gång med grundfärg. Grundfärg är mer täckande och har bra vidhäftning. Låt färgen torka ordentligt före nästa moment.
    6. Sparmåla och rolla väggen med täckfärg. Beroende på typ av färg kan man behöva slutstryka väggen olika många gånger, men vanligtvis rekommenderas minst två strykningar. För att få skarpa kanter, ta bort maskeringstejpen direkt efter avslutad målning. 
    missing tag

    Putsa och måla vägg – Checklista och smarta tips

    Putsning är ett relativt vitt begrepp, och arbetsmetoderna skiljer sig en hel del beroende på vad det är som ska putsas och på vilket underlag man tänker putsa. Nedan följer ett exempel på hur man putsar på en nymurad yta inomhus. Den kan vara av lättklinkerblock, tegel eller betong. En nyputsad slät vägg utan skavanker är ett fantastiskt bra underlag för en målad yta. Det krävs inte mycket arbete, utan man har kanske ett par strykningar framför sig och sedan är jobbet klart. 

    Är ytan målad tidigare kräver det lite mer förarbete. Att måla är ett enkelt sätt att förändra utseendet på väggar och snickerier såväl inom- som utomhus. För att få egenskaper som passar olika ändamål, väder och vind gör man färg olje-, lösningsmedels- eller vattenbaserad. Dessutom görs färg med olika glans. Skalan går från 0 till 100, där 100 är mest glansig. Ju lägre värde desto mattare färg. Oavsett sammansättning kan de flesta färger brytas i ett oändligt antal kulörer. 

    Väggfärg är den färgtyp vi använder mest i våra hem. Den finns i olika glans där 10 är den vanligaste varianten. Matta färger ger ett lugnare intryck. De är i regel inte lika slittåliga som blanka färgytor, även om det finns undantag. En vanlig kulör på vägg- färg är S 0502-Y, även kallad ”äggskal” eller ”Stockholmsvit”. Grundfärg eller häftgrund används för att förbereda underlag inför slutstrykning med täckfärg. Kvistlack eller schellack stryks på omålat virke för att inte missfärgningar från kvistar ska blöda igenom. 

    Spärrgrund används för att måla över väggar och tak som missfärgats av exempelvis cigarettrök. Det finns även grundfärg som används på tapet för att den inte ska bubbla sig när man målar över den. En slamfärg kan ha många olika sammansättningar beroende på fabrikat. Gemensamt är dock oftast att de är vattenbaserade med lite tillsatt linolja. I Sverige är ”Falu Rödfärg” en av de mest kända slamfärgerna. En slamfärg är relativt billig, enkel att måla med eftersom den täcker bra och borstas endast av före ommålning. Den kan bara målas på trärena ytor eller ytor som tidigare målats med slamfärg. Den fäster bäst på en grövre yta som inte är hyvlad. Hållbarheten är kortare än en oljebaserad täckande utomhusfärgs, vilket betyder att slamfärgen behöver målas om oftare. Utomhus används oftast täckande färg. 

    Täckande färger är vanligtvis baserade på alkyd eller akryl och är avsedda att skydda träet mot väder och vind. Färgen ska vara lätt att måla med, samtidigt som den ska tränga in i träet och skapa en skyddande yta. Täckande utomhusfärger kan brytas i de flesta kulörer. Är det stora mängder puts som ska blandas bör man hyra någon form av betongblandare. De finns lite olika varianter där den så kallade tombolan är den vanligaste. Naturligtvis går det också bra att putsa väggar utomhus. En putsad fasad står emot väder och vind på ett utmärkt sätt.

    Verktyg och material du behöver

    Bolist.se har ett begränsat urval av produkter, är du osäker på vad du behöver eller inte hittar det du vill ha? Kontakta din närmaste BOLIST-butik för råd och hjälp med att ta fram rätt produkter till ditt projekt. 

    Hitta närmaste BOLIST butik