BOLIST
BOLIST.se
  • Gör det själv-guide: Slipa golv

    Svårighetsgrad: MEDEL

    Är du en av de lyckliga som hittat ett trägolv under plastmattan, eller behöver ditt befintliga golv en uppfräschning efter många års slitage av möbelfötter, högklackade skor och hundklor? Då kan några dagars arbete med en golvslipmaskin vara mödan värd för att få ett golv som ser helt nytt ut.

    Töm rummet på allt

    1. Grundförutsättningen för att kunna slipa golvet är att rummet är helt tomt. Töm rummet på precis allt eftersom golvslipning dammar väldigt mycket. Ta bort golvsocklarna och inspektera golvet för att hitta uppstickande spikar eller annat som kan vara i vägen för golvslipen.

    Välj rätt slipmaskin och papper

    2. Golvslipar finns att hyra hos maskinuthyrare och ibland på byggvaruhus. Modellerna varierar. Vissa är oscillerande (vibrerande), andra slipar med ett bandslippapper. Metoden är dock densamma – att låta en elektrisk motor röra ett slippapper. När man hyr en golvslip ska man samtidigt hyra en kantslip för att komma åt kanter och hörn där den stora slipmaskinen inte kommer åt.

    3. Man slipar alltid med ett grövre sandpapper först för att få bort stora ojämnheter, för att sedan gå mot finare sandpapper som gör en finare yta på golvet. En vanlig stegring är att börja med 40-papper för att sedan gå till 60 och till sist 100.

    Om golvet inte har skador eller inte är mycket slitet, kan det räcka med att mattslipa ytan. Då försvinner de ytligaste reporna och lacken blir matt, så att ett nytt lager kan fästa. Vill man istället få golvet att bli som helt nytt gäller det att slipa ner alla lager lack för att komma ner till träet

    Slipteknik

    4. När väl rummet är tömt är det dags att slipa. Använd hörselskydd och andningsmask eftersom det är ett högljutt och dammigt jobb. Montera det grova sandpappret på golvslipen och vinkla upp maskinen så att valsen är i luften. Starta maskinen och sänk ner valsen samtidigt som du går framåt. En slipmaskin får aldrig startas med valsen nere, då blir golvet ojämnt

    5. Börja med att slipa golvet diagonalt mot plankriktningen för att bli av med alla ojämnheter mellan plankorna. När du behöver stanna eller byta riktning tar du upp valsen i farten för att sedan sätta ner den i farten.

    6. Vid kanterna där golvslipen inte kommer åt använder du kantslipen på samma sätt. Slipa längs med kanterna så att de kommer i samma nivå som resten av golvet.

    I hörnen och vid trösklar eller ställen där du inte kommer åt med kantslipen heller, kan du använda en sickel och en skrapa för att skrapa ner lacken. Slipa golvet i flera omgångar tills det känns jämnt. Spikskallar som sticker upp slås ner och sprickor eller djupare skador går att spackla med en filler innan sista slipningen.

    7. När det är dags för den sista slipningen byter du till det finaste sandpappret. Byt riktning och slipa längs med plankorna. Vid fiskbensparkett eller liknande kan detta vara svårt, så man får helt enkelt bestämma en riktning som man följer

    8. När du känner dig nöjd med slipningen är det dags att behandla golvet så att det får ett skyddande lager och håller länge mot slitage. Till det behöver golvet vara helt dammfritt. Dammsug noga, låt dammet lägga
    sig och dammsug noga en gång till

    Ytbehandla och skydda

    Golv kan målas eller behandlas med lack, vax eller olja. Valet beror på tycke och smak och de olika behandlingarna har olika fördelar och nackdelar. Ett klassiskt och hållbart sätt är att lacka golvet, och beroende på träslag använder man olika sorters lack

    9. Häll ut lacken på golvet och fördela den jämnt med en golvpensel. Låt lacken torka enligt anvisningarna på förpackningen och slipa vid behov sedan ytan med fint sandpapper.

    Dammsug ytan och upprepa behandlingen flera gånger. Ju fler gånger du lackar golvet desto tåligare kommer ytan att bli. Tänk på att låta lacken härda helt innan du lägger mattor eller ställer tunga möbler på golvet.

    Montera tillbaka socklarna och njut av ditt nyslipade trägolv – och att du har gjort det själv

    Verktyg och material du behöver

    Bolist.se har ett begränsat urval av produkter, är du osäker på vad du behöver eller inte hittar det du vill ha? Kontakta din närmaste BOLIST-butik för råd och hjälp med att ta fram rätt produkter till ditt projekt. 

    Hitta närmaste BOLIST-butik