BOLIST
BOLIST.se
  • Matbord

    Svårighetsgrad: MEDEL

    Att bygga bord med kryssben är något som vi svenskar har gjort i år­hundraden. De klassiska furuborden är vanliga i Dalarna och längre upp i landet och det måste ha varit det vanligaste matbordet som någon­­ sin stått i våra kök. Nu behöver ju ett kryssbord inte vara furufärgat utan kan göras vitt och nätt med slipade kanter eller kanske mörkt och grovt med råplanat virke. Hur olika kryssbord än kan se ut så har de en sak gemensamt kryssbenen.

    Reglar halvt i halvt

    1. Ta två stycken meterlånga reglar med dimensionerna 45 x 170 mm och lägg dem ovanpå varandra som ett kryss. Mät mellan ytterhörnen så att det är ungefär 800 mm. Vinkeln är då nästan 45 grader

    Låt reglarna ligga kvar och rita ut var de ligger an mot varandra. Dessa ben ska nu fällas in i varandra halvt i halvt, vilket innebär att där benen möts ska hälften av tjockleken tas bort så att de passar i varandra.

    Ta fram cirkelsågen och ställ in klingans djup på regelns halva tjocklek, alltså 22,5 mm. Gör sedan flera snitt i regeln innanför strecken med några millimeters mellanrum. Har du inte tillgång till en cirkelsåg går en fogsvans också bra om du är noga med att inte såga för djupt.

    Slå bort de flisor som finns kvar med hammare och stämjärn, och eventuellt behöver du göra ytan slät med slipmaskin eller sandpapper. Fortsätt tills dess att benen passar perfekt i varandra – inte för löst och inte för hårt

    Kapa krysset och duplicera det

    2. Slå först ihop benen med varandra och markera ut en rak linje både upptill och nertill på benen. Använd cirkelsågen eller en fogsvans för att såga längs markeringen. Detta gör att bordet kommer att stå stabilt och att bordsskivan kommer att ligga an på benen. Använd nu detta kryss som mall för två nya ben och upprepa de tidigare momenten tills du har två fina kryss

    Kryssbenen kilas

    3. Bordet hålls ihop ihop med hjälp av en regel som går mellan de båda kryssbenen. I varje ände på denna sitter en kil som klämmer fast benen och gör bordet stabilt. I de båda kryssbenen ska ett hål tas ur för regeln att passera igenom.

    Mät ut för hålet i mitten av krysset. Detta ska vara 45 x 45 mm och görs enklast med en borr och en sticksåg. Slipa avslutningsvis med sandpapper så att sågytan blir slät.

    Tapp och kil

    4. Nu är det dags att bestämma längden på bordet. Regeln ska vara lika lång som bordsskivan minus 400 mm. En bra dimension på denna regel är 45 x 90 mm. Såga sedan ut en tapp på varje sida av regeln som får måtten 45 x 45 mm. Prova så att tappen passar i hålen på de båda kryssen.

    I de båda tapparna ska ett hål för kilen tas ur. Borra två hål genom varje tapp uppifrån och ner. Såga ut mellan hålen med hjälp av en sticksåg så att det blir ett avlångt hål och montera sedan ihop ben och regel.

    Ta en bit spillvirke och såga till två kilar som passar i den bit av hålet som sticker ut genom krysset. Genom att kilarna görs just kilformade kan man reglera hur hårt benen ska pressas mot regeln.

    bordsskiva

    5. Bordsskivan kan utformas på olika sätt. Den kan göras av en hel skiva, av plankor med tjockleken 34 mm eller av reglar med tjockleken 45 mm. I exemplet här använder vi reglar med måtten 45 x 145 mm, vilket ger ett bord med ett mycket robust utseende.

    6. Kapa av reglarna till den längd som bordet ska ha och lägg ut dem på golvet. Ovansidan på bordet kommer nu under tillverkningen bli det som ligger mot golvet, och kärnvirket bör därför vara vänt uppåt för att inte reglar-na ska slå sig åt fel håll. Lägg ut brädorna med lite mellanrum valt efter tycke och smak till en önskad bredd. Till detta bord används sex reglar och en glipa på 10 mm mellan dem, vilket ger en bordsbredd på 920 mm.

    7. Reglarna skruvas fast i två tvärslåar med dimensionerna 45 x 45 mm. Lägg dem först emot toppen av ett kryss och rita av vinkeln på kanterna. Kapa av tvärslåarna efter dessa vinklar för att få ett fint avslut på dem under bordsskivan.

    Lägg ut bordsskivans reglar och skruva fast dem på tvärslåarna med fyra skruvar i varje regel.

    8. Ställ underredet uppochner på bordsskivans undersida innanför de båda tvärslåarna och måtta in så att det står rakt. Fäst sedan underredet i bords-skivan genom att skruva genom den tvärliggande regeln, alternativt borra och fäst med en genomgående vagnsbult och mutter

    Efterbehandling

    9. Vänd på allting och ditt bord är färdigt! Kanske behöver du spänna kilarna för att det ska stå stabilt, men mer än så behöver du knappast göra.

    Bordet kan målas, oljas eller betsas, allt efter tycke och smak och var det ska stå. Detta bord gör sig bra både inom- och utomhus så varför inte låta det stå ute obehandlat, och efter några år har du ett vackert grånat bord redo för ytterligare många långa middagar