Gör det själv-guide: Måla plåt och metall utomhus
Ett gammalt plåttak, fönsterbleck eller annan plåtkonstruktion kan målas om och få förlängt liv. Underarbetet är viktigt. Den gamla ytan måste vara tillräckligt ren för att den nya färgen ska fästa.
Produktnamn och innehåll varierar mellan olika färgtillverkare. Färgerna är lik- värdiga, men använd alltid produkter från ett och samma märke genomgående under arbetet, eftersom produkterna är testade och framtagna för att fungera ihop.
- Använd skyddsutrustning i form av sele eller liknande när du vistas på ett tak.
- Borsta bort löst skräp och mossa. Använd en hård borste, exempelvis en piassavakvast.
- Tvätta ytan med medel som är särskilt framtaget för att ta bort fett, alger och mögel. Skölj av med vatten och låt torka.
- Skrapa bort löst sittande färg med en stålborste. Slipa sedan med sandpapper så att hårt sittande färg blir matt och den nya färgen får fäste. Skölj ren ytan och låt torka.
- Grundmåla där plåtrena ytor finns. Måla med grundfärg som har rostskyddsegenskaper. Låt torka.
- Täckfärgsmåla med en plåt- och metallfärg. På slät plåt är det enklast att rolla ut färgen. Profilerad plåt stryks med pensel. Använd förlängningsskaft för att få bättre kraft och räckvidd. Måla minst två gånger med täckfärgen.
Måla plåt och metall utomhus – checklista och smarta tips
Ett gammalt plåttak, fönsterbleck eller annan plåtkonstruktion kan målas om och få förlängt liv. Underarbetet är viktigt. Den gamla ytan måste vara tillräckligt ren för att den nya färgen ska fästa. Oavsett om det är fönsterbleck, hängrännor eller andra plåtdetaljer som ska målas är det viktigt att arbeta i rätt temperatur.
Undvik direkt sol och måla helst plåtdetaljer när utomhustemperaturen är minst 10 grader. Att måla plåt inomhus är enklare då inte väder och temperatur kan ställa till det. Det finns en uppsjö av penslar av olika storlekar, sorter och kvaliteter. Valet av penselmodell avgörs av vad man ska måla och med vilken typ av färg, men det skiljer också mycket i kvalitet mellan olika penslar och varumärken. Vilken pensel ska man då använda? Här följer en guide över de vanligaste penselsorterna och deras olika användningsområden.
Generellt sett kan man gruppera penslar i billiga respektive dyra. De billigare penslarna har ofta plasthandtag och glest sittande syntetborst, medan de dyrare har träskaft och tätt sittande naturborst. Ska man bara måla något litet där slutresultatet inte är så viktigt kan en billig mycket väl duga. Å andra sidan är en dyr fin pensel också att betrakta som en bra investering. Penslar är inte engångsvaror utan tvättas ur efter utfört jobb och sparas till nästa. En bra välskött pensel blir bara bättre ju mer man använder den!
Lackpensel
Lackpenseln är den klassiska penseln som används för att måla lister, foder och andra snickerier. Finare lackpenslar har träskaft och ett rostfritt metallbleck som håller fast borstet. Välj gärna en pensel med tjockt naturborst som kan hålla mer färg, då slipper du doppa penseln så ofta. Nackdelen är att nya penslar med naturborst ofta släpper mer strån än sådana med syntetborst. Lackpenslar finns i många olika bredder för att passa olika ändamål och passar bra i målarlådan som en allroundpensel.
Moddlare
Moddlare eller finishpensel som den också kallas är en pensel för slutstrykning av större ytor. Den ger ett jämnt och fint resultat och lämnar sällan några synliga penseldrag. Den är perfekt för att måla skåpluckor, dörrar, bordsskivor och större ytor som ska bli släta. Använd gärna moddlaren i kombination med en annan pensel, som du först applicerar färgen med för att sedan efterdra med moddlaren.
Rundpensel
Även känd som fönsterpensel, då den är perfekt att måla fönster med. Genom att snurra den runda penseln långsamt medan du målar får du ett rakt fint streck och fördelar färgen lagom över ytan. Lätt att komma åt med i hörn och profiler.
Vinkelpensel
En vinkelpensel är en lackpensel med ett långt vinklat skaft. Användningsområdet är detsamma som för lackpenseln med undantaget att med vinkelpenseln är det lätt att komma åt ställen som annars vore svåra att nå. Den är perfekt att måla på och bakom element med. Vinkelpenseln finns precis som lackpenseln i olika storlekar men även med olika längder på skaftet. Många professionella målare använder en vinklad pensel till det mesta för att den bidrar till en bekvämare arbetsställning, vilket gör det mer vilsamt för handen.
Skumplastroller
För att få den där blanka och helt släta fabrikslackerade ytan ska du använda en skumplastroller. Till skillnad från de håriga rollerhylsorna har denna ingen lugg utan är helt enkelt gjord av skumplast. Använd den gärna i kombination med en pensel som du sprider ut färgen med och efterdra sedan med skumgummirollern för att få en yta utan penseldrag. Rollern går även att använda till olika typer av lacker för att få släta ytor.
Smarta verktyg när man målar plåt och metall utomhus
Det finns projekt och arbeten som man bara utför en enda gång eller mycket sällan. Att då investera i dyra specialverktyg är många gånger inte nödvändigt. Det finns ett flertal företag som specialiserat sig på att hyra ut verktyg och maskiner till både proffs och hemmafixare.
Byggställning
Mindre ställningar och stegar bygger och använder man utan särskild utbildning. Ska man ha en ställning runt hela huset, exempelvis vid stora fasadarbeten, bör man låta en auktoriserad ställningsfirma utföra jobbet.
Skylift
Mindre typ av lyftkran avsedd främst att användas vid arbeten på hög höjd. Vid målning av gavlar eller byte av vindskivor kan skyliften spara många timmars klättrande på stegar eller ställningar.
Verktyg och material du behöver
I våra butiker hjälper vi dig med att bryta din färg till önskad nyans.