Måla köksluckor
Om köket känns gammalt och tråkigt men skåpstommarna är i gott skick finns det ingen anledning att byta ut hela köket. Att måla om köksluckorna och byta handtag ger köket ett rejält lyft. Lackeringsfirmor erbjuder omlackning av köksluckor, men det går utmärkt att måla själv, och resultatet blir i stort sett lika bra om man är noggrann.
Vanligen består köksluckor av massivt trä, MDF- eller masonitskivor. Montera ner luckorna från skåpstommarna. De går att måla när de hänger uppe, men ytan blir slätare om de ligger plant.
- Skruva
bort handtag och gångjärn och tvätta luckorna med målartvätt. På
gamla luckor med infällda gångjärn är det lättast att låta gångjärnen
sitta kvar. Moderna luckor med Blumgångjärn bör dock rensas helt. På
köksluckor som utsatts för matos och annat fett är tvättningen extra
viktig.
- Om
luckorna varit målade förut kan man rugga upp färgen med sandpapper.
Börja med 120 korn och avsluta med 160 korn. Är luckorna av massivt trä
och inte varit målade förut grundar du med kvistlack för att kvistarna
inte ska blöda igenom färgen.
- Grundmåla
luckorna för bra vidhäftning åt slutstrykningen. Använd
skumplastroller för att måla fram- och baksidan. Sprid först ut färgen
och efterdra sedan ytan med överlappande rollningar för att få ytan så
jämn som möjligt. Kanterna tar du sist med pensel för att dra bort
eventuell färgrinning.
- Spackla
över hålen från de tidigare handtagen om du ska byta handtag. Låt
spacklet torka, slipa slätt och grundmåla igen. Markera ut hålen för
de nya handtagen och borra. Använd gärna en borrmall, så hamnar
handtagen likadant på alla luckor.
- Börja
slutstrykningen med att måla baksidan av luckorna helt färdig och vänd
den sedan för att måla framsidan. Ju högre glans färgen har, desto mer
slittålig blir ytan. Sprid ut färg med rollern och efterdra med
överlappande rollningar åt samma håll. Snåla inte med färgen, då kan
ytan bli flammig. En riktig fin moddlare kan användas för att efterdra
med. Den ger en mycket fin yta. Avsluta genom att måla kanterna med
pensel för att släta ut rinningar. Måla luckan minst två gånger, men
gärna tre för bästa resultat.
- När
luckorna har torkat återstår bara att montera handtag och eventuella
gång- järn och sedan hänga tillbaka luckorna på plats.
Måla köksluckor – Checklista och smarta tips
Om köket känns gammalt och tråkigt men skåpstommarna är i gott skick finns det ingen anledning att byta ut hela köket. Att måla om köksluckorna och byta handtag ger köket ett rejält lyft. Lackeringsfirmor erbjuder omlackning av köksluckor, men det går utmärkt att måla själv, och resultatet blir i stort sett lika bra om man är noggrann.
När man målar stryker man ut färgen åt olika håll för att den ska ge en jämn, täckande yta. Men för att ytan inte ska bli flammig i strukturen då den torkat ska färgen när man målar slutdras eller efterdras åt ett håll. Om färgen rollas på avslutar man med att låta rollern efterdra genom att rulla uppifrån och ner i långa rader efter varandra.
Läggs färgen på med pensel stryker man på motsvarande sätt genom att konsekvent låta penseln efterdra från ena sidan till den andra eller uppifrån och ner. Har man stora ytor och ska rolla på färg men vill ha en penslad yta som slutstruktur rollar man först ut färgen för att sedan efterdra med pensel.
Ett spärrskikt som med pensel stryks på synliga kvistar i trä före målning för att minska missfärgningar eller genom- blödning av kåda. Schellack är en produkt som används för samma ändamål. Det är en typ av harts som bildats på träd under inverkan av en speciell lus, indiska lacksköldlusen. Idag används kvistlack i större utsträckning än schellack.
För att få den där blanka och helt släta fabrikslackerade ytan ska du använda en skumplastroller. Till skillnad från de håriga rollerhylsorna har denna ingen lugg utan är helt enkelt gjord av skumplast. Använd den gärna i kombination med en pensel som du sprider ut färgen med och efterdra sedan med skumgum- mirollern för att få en yta utan penseldrag. Rollern går även att använda till olika typer av lacker för att få släta ytor. För den som vill få synlig struktur i färgen som ett formelement finns ett flertal strukturrollrar att välja bland.
MDF står för Medium Density Fibreboard och betyder att det är en medelhård träfiberskiva. Den är formstabil och passar därför bra till olika typer av snickerier. Skivan är tillverkad av mycket små, sönderdelade träfibrer som sedan limmats till skivor. En MDF är mycket slät och lämpar sig väl för övermålning.
I bygg- och trävaruhandeln räknas inte limfogskiva till kategorin byggskivor men är ändå ett skivmaterial. Limfogskivan är uppbyggd av flera lameller, stavar, av torkat massivt trä som limmats samman. Skivorna är mycket tacksamma att arbeta i. Användningsområdena inom hemsnickeri är snudd på obegränsade: bokhyllor, fönsterbrädor, skåp, bänkar, bord, ja, det mesta inom inredning. Tack vare träets egenskaper lämpar de sig också att ytbehandla på alla tänkbara sätt. Skivorna finns i många olika träslag och kan t ex lackas, oljas eller laseras. Valet av handtag till skåp och lådor kan i hög grad påverka kökets uttryck och utseende.
Ett exklusivt handtag kan lyfta ett i övrigt enkelt kök, medan ett billigt handtag kan dra ner helhetsintrycket på ett annars påkostat kök. Tänk därför noga igenom hand- tagsvalet och låna gärna hem och jämför några olika varianter innan ni bestämmer er. Vid själva monteringen av handtagen finns det några saker man bör tänka på. Använd en borrmall. Alla handtag ska sitta på samma höjd och helt rakt.
För att lyckas med det behöver man använda en borrmall. Det finns färdiga mallsatser att köpa, alternativt gör man en egen mall av en bit tjock kartong eller en trälist. Noggrannhet och tålamod krävs när man monterar handtag. Borra alltid från utsidan. Oftast blir utgångshålet efter en borrning lite fnasigt och uppfläkt. Borra därför alltid från utsidan så hamnar fnaset på insidan där det inte syns.