Kakla bordsskiva
Svårighetsgrad: LÄTT
Kakel passar bra inte bara som väggbeklädnad utan med sin slittåliga och avtorkningsbara yta passar det perfekt även på bord. Att kakla ett bord är enklare än att kakla en vägg – alltså ett bra projekt för nybörjaren.
Jämnt och stumt underlag
1. Är ytan på det bord du ska kakla plan och jämn, går det att lägga kaklet direkt på den. Om ytan är ojämn kan det vara bäst att lägga på ett nytt skivmaterial innan kaklingen. Välj en MDF-skiva eller en 6 mm gipsskiva som kapas i önskad storlek och limmas på den befintliga bordsytan. Om storleken går att välja kan man med fördel välja en storlek anpassad efter kakelplattorna för att slippa kapa dem. Ett runt bord är mer krångligt att kakla eftersom det är svårt att göra rundade kapningar.
2. Provlägg kaklet på bordet för att se vilket mönster du vill ha och vilka plattor du eventuellt kommer att behöva kapa. Storleken går att justera något gen-om att göra en bredare eller smalare fog. Lägg helst inte plattorna utan fog eftersom det då kommer att fastna smulor och smuts mellan dem
Plattsättningen
3. Sprid ut kakellim på ytan med hjälp av en fixkam. Kakellim fungerar som ett kakelfix. Skillnaden är att limmet är färdigblandat. Sprid ut så mycket lim som du beräknar hinna lägga plattor på under en kvart. Placera ut plattorna en och en. Lägg plattan som ska placeras lite bredvid önskad placering och tryck och skjut plattan på plats för att öka vidhäftningen.
kapa plattor
4. Lägg först alla hela plattor. Kapa sedan till de plattor som behöver delas. Mät hur stort utrymmet är och tänk på att räkna bort fogens bredd från detta mått. Kapa till en platta med hjälp av en kakelskärare. Sådana finns både manuella och eldrivna
Sarg runtom
5. När alla plattor är lagda är det dags för en sarg runt bordet som täcker kanterna på kaklet. Man kan även välja att kakla denna kant med små plattor som mosaik, men allra lättast är att tillverka en sarg i trä.
Välj en trälist som är lika bred som den sammanlagda höjden av bordsskivan plus kakellagret. Mät hur långa listerna ska vara. Geringssåga gärna hörnen för snyggast resultat.
Skruva fast sargen i bordsskivan och tänk på att försänka skruvarna så att de inte riskerar att repa upp kläder eller armar som stöter emot. Vill man slippa skruvskallarna helt kan man limma fast sarglisterna med ett montagelim.
Foga
6. Vänta tills kakellimmet har torkat innan du fogar. Förbered med en murarhink och sätt en betongvisp i en stark borrmaskin. Blanda till fogmassa enligt anvisningarna på förpackningen. Tänk på att alltid hälla i vatten innan pulvret eftersom pulvret annars har en tendens att fastna i botten av hinken.
7. Dra ut fogmassan diagonalt över plattorna tills alla fogarär fyllda. Låt fogen torka ett tag och tvätta sedan av ytan med en våt svamp. Skölj ur svampen noga efter varje avtorkning. Upprepa detta tre till fem gånger och låt sedan fogen torka helt.
8. Kakelplattorna får sin blanka yta först efter det att man polerat upp dem med en trasa eller polertrassel