BOLIST
BOLIST.se
  • Lägga rutigt golv

    Golvplattor i plast eller linoleum finns i många olika mönster och kulörer, och beroende på vad de innehåller kan deras egenskaper skilja sig åt. Att lägga dessa plattor skiljer sig däremot inte mycket åt beroende på typ och är ett roligt och inte speciellt betungande arbete. De kvadratiska plattorna kan läggas i oändligt många mönster och kombinationer, men det kanske mest klassiska utförandet är ändå det schackrutiga.

    Lägga rutigt golv - Slätt underlag

    Plattorna limmas mot underlaget, och för att få bästa möjliga resultat bör underlaget vara så slätt som möjligt. Exempel på bra underlag är betong eller träfiberskiva. Behöver man avlägsna gamla plastmattor skär man dem i remsor först och drar bort dem för hand eller hyvlar med en barkspade. Trä- och klickgolv går oftast ganska lätt att bryta loss med en kofot. 

    missing tag

    Lägga rutigt golv - Flytspackling

    Om underlaget inte är slätt nog för att lägga golvplattor på är det bäst att jämna ut det med flytspackel. Att flytspackla innebär att man använder en självutjämnande betongblandning på golvet. Man brukar räkna med att för rum upp till 30 m2 kan man blanda och spackla för hand. Med rum över 30 m2 bör man ta hjälp och använda en betongpump. Flytspackling kan också göras inför läggning av klinker eller vilket annat golv som helst där du vill få ett så jämnt underlag som möjligt.

    1. Förbered golvet genom att pensla eller rolla på primer som binder damm och förhindrar fukten i flytspacklet att sugas upp för fort. Täta också eventuella springor där flytspacklet annars kan rinna ut. Vid dörröppningar kan avstängningslister sättas.

    Blanda flytspacklet med vatten enligt instruktioner på förpackningen. Vanligen går det åt ungefär 1,8 kg flytspackel per kvadratmeter och 1 mm tjocklek. Hur tjockt lager du ska ha beror ju på hur ojämnt underlaget är. Minsta rekommenderade tjocklek brukar vara 4 mm.

    Häll ut flytspacklet på golvet och arbeta ut det med hjälp av en spack- elspade. När du är nöjd med resultatet är det bara att vänta på att det torkar. Torktiden är beroende av fabrikat samt hur tjockt lager du lagt. Överdriv gärna torktiden så att inte risken finns att plattorna läggs på fuktigt underlag. 

    missing tag

    Lägga rutigt golv - Rakt eller diagonalt

    2. Bestäm dig för om plattorna ska ligga rakt eller diagonalt. Fördelen med diagonalt är att de flesta rum inte är helt raka och att en då ojämn eller sned vägg syns mindre. Många väljer också att lägga ett diagonalt mönster i mitten med en rak ram runt om längs med kanterna. Mät i vil- ket fall ut mitten av golvet och börja därifrån och jobba utåt kanterna.

    Plattorna limmas med golvlim som du fördelar med hjälp av en limspri- dare. Lägg på så mycket lim som du hinner plattlägga på en kvart ungefär. Detta för att inte limmet ska hinna torka innan du fått dit plattorna. 

    missing tag
    missing tag

    Lägga rutigt golv - Plattorna

    3. Börja lägga ut plattor dikt an mot varandra. Vill man ha ett mönstrat golv, som schackrutigt, lägger man varannan platta vit och varannan svart. En våt trasa är bra att ha till hands för att torka bort limrester. Eventuella limrester som hunnit torka går annars att avlägsna med lim- borttagare.

    Tryck plattorna mot underlaget och var noga så att alla sidor ligger emot. När några plattor ligger på plats kan du gå försiktigt trampa på dem så att de verkligen trycks till. 

    missing tag

    Lägga rutigt golv - Använd platta som mall

    4. När du kommer till en kant där en hel platta inte längre går in lägger du plattan du ska skära ovanpå den närmast lagda plattan med ovan- sidan upp. Lägg en till platta ovanpå denna, tryck den mot kanten och använd den som mothåll när du skär den undre plattan. Kapningen görs lättast med en mattkniv. 

    missing tag

    Lägga rutigt golv - Underhåll

    5. När du slutligen har lagt alla plattor är golvet nästan klart. Vid en dörr- öppning utan tröskel eller mot ett annat golv kan du skruva en skarv- eller nivålist som skiljer de båda golven åt.

    För att underhålla golvet bör man sopa bort grus och stenar så de inte repar golvet och annars torka med fuktig mopp och vanligt golvren- göringsmedel. 

    missing tag
    missing tag

    Lägga rutigt golv – Checklista och smarta tips

    Golvplattor i plast eller linoleum finns i många olika mönster och kulörer, och beroende på vad de innehåller kan deras egenskaper skilja sig åt. Att lägga dessa plattor skiljer sig däremot inte mycket åt beroende på typ och är ett roligt och inte speciellt betungande arbete. De kvadratiska plattorna kan läggas i oändligt många mönster och kombinationer, men det kanske mest klassiska utförandet är ändå det schackrutiga. Att måla ett rutigt golv är ett annat klassiskt sätt att göra ett schackrutigt golv hemma. Måla rutigt golv gör man oftast på ett befintligt trägolv. 

    En av fördelarna med den här typen av golv är att man kan lägga det dikt an mot befintliga golvsocklar. Även vid golvläggning med linoleumplattor gäller den hårda sanningen att ju noggrannare man är med underarbetet, desto finare blir slutresultatet. Små gropar eller upphöjningar i underlaget kommer garanterat att synas även när plattorna ligger på plats. Lägg extra tid på att provlägga plattorna för att få till ett bra mönster. 

    Undvik t ex att få en rad kapade, smala plattor på ena sidan. Justera då plattornas placering så att det blir lika mycket kapat åt alla håll. Börja lägga på mitten av golvet oavsett mönster, och arbeta ut mot väggarna. Byt knivblad ofta. En skarp mattkniv gör det lättare att få ett bra resultat. Linoleumplattor finns också som klickgolv. Då limmas de inte utan läggs flytande, ovanpå befintligt golv. Golvplattor är precis som många andra golvmaterial känsliga för slag och repor. Städa ofta och se till att golvet är fritt från grus, som annars lätt kan skada ytan. 

    Fanergolv 
    Fanergolv är uppbyggda i olika skikt där det översta skiktet består av ett tunt lager trä. Detta träskikt är oftast endast 1 mm (max 2,5 mm) tjockt och vanligtvis inte slipbart. Uppkommer skador kan man blanda träspån med spackel och fylla repan eller hacket med. Precis som laminatgolv är fanergolv relativt tunt och kan ofta läggas ovanpå ett befintligt golv. Eftersom det till skillnad från laminatgolv har ett tunt lager äkta trä är det lite dyrare. Golvet är oftast ett så kallat klickgolv, där golvbrädorna klickas i varandra, och är lätt att lägga själv. 

    Laminatgolv 
    Laminatgolv ser endast ut som trägolv. Det är en imitation av trä, i själva verket ett foto som laminerats på en, i de flesta fall, HDF- skiva (högdensitetsskiva). Ytan är förseglad med ett material som är mycket slittåligt, varför golvet inte repas så lätt och är också tåligt mot slag. Ett laminatgolv kan inte slipas och ytbehandlas, men å andra sidan är ytan stark och färg- och ljusbeständig. Laminatgolv kan fås mycket tunna, 7 mm, och kan många gånger läggas ovanpå ett befintligt golv utan att bygga för högt. Det finns i varierande färger och mönster. Jämfört med ett golv med slipbar yta är laminatgolvet billigare. Golvet är ett så kallat klickgolv som man enkelt kan lägga själv. 

    Trägolv som behöver förnyelse kan täckmåla,s exempelvis schackrutigt, för att ge ett rum en helt ny känsla. Vilken typ av färg och vilka egenskaper den ska ha beror på vilket slitage golvet kommer att utsättas för. Vid all typ av målning, oavsett om det är på golv, väggar, tak eller snickerier, är det viktigt att underarbetet görs noggrant för att färgen ska fästa bra och den målade ytan ska få en fin finish. Räkna med att 2/3 av arbetstiden handlar om föreberedelserna.