BOLIST
BOLIST.se
  • Gör det själv-guide: Fälla träd

    Som villaägare följer ansvaret att hålladen egna tomten i ordning, och precis som vi varje sommar klipper gräsmattan bör vi också se över träden som finns på tomten. Kanske har du ett träd som blivit sjukt, växer för nära andra träd eller bara står i vägen för en vacker utsikt. Att fälla träd får vem som helst göra – men man behöver vara väldigt försiktig, då det kan vara ett farligt arbete!

    Fälla träd själv - Utrustning

    Det första och viktigaste steget är att se till att man är rätt utrustad. Skyddsutrustningen ska bestå av motorsågsbyxor och stövlar med såg- skydd, hjälm med hörselskydd och passande handskar. Detta är ett krav för att få göra något som helst arbete med en motorsåg.

    Fälla träd själv - Kontrollera motorsågen

    1. Motorsågen ska ha en vass kedja som är så pass spänd att den inte går att dra ur sitt spår i svärdet – då riskerar den att hoppa av.

    Kontrollera att kastskyddet fungerar genom att hålla motorsågen med en hand och låta det falla ner mot en stock eller stubbe. När det slår i ska också kastskyddet utlösas. Kontrollera också att kedjebromsen fungerar genom att utlösa den och prova att kedjan inte går att röra. Förutom en såg behöver du också ett bräckjärn. 

    missing tag

    Fälla träd själv - Planering och säkerställning

    2. Bestäm i vilken riktning du ska fälla trädet. Ofta har trädet en riktning dit det självt vill, till exempel om det lutar eller om trädkronan är större åt något håll. Ta några steg tillbaka och studera trädet från olika vinklar för att avgöra i vilken riktning det strävar. Kontrollera så att fällriktningen är fri från byggnader, elledningar och annat som kan vara i vägen för fällningen. Om trädet vill i en riktning dit det inte går att fälla eller om du känner dig det minsta osäker rekommenderas att du låter en arborist fälla trädet. 

    missing tag

    3. Ofta är trädet längre än vad man kanske tror, och är man osäker finns det ett knep för att mäta hur långt trädet är när det väl ligger på marken. Ta en pinne som är runt 10 cm och håll den uppåt med utsträckt arm. Backa i tvärsgående riktning mot fällriktningen tills pinnen ser lika lång ut som trädet. Vik ner pinnen horisontellt och titta var toppen kommer att landa. Dubbelkolla så att inget hamnar i vägen för fällningen. 

    missing tag

    4. Ta bort eventuella kvistar på trädet i låg höjd och rensa upp runt om trädet så att inga hinder finns. Det är lätt att snava på grenar eller stenar, något som man inte vill råka ut för mitt under fällningen. Ta också bort eventuella verktyg som ligger i närheten. Det enda du behöver nu är motorsågen och bräckjärnet. 

    missing tag

    Fälla träd själv - Fällning, riktskär och fällskär

    5. Starta sågen med kedjebromsen utlöst och sågen stående på marken. Först görs ett riktskär. Detta går till så att man sågar bort en trekantig bit av stammen i den riktning som man vill att trädet ska falla. Skäret styr sedan trädet på sin väg ner. Lägg sågen på sidan och sikta in skäret efter fällriktningen. Var noggrann med detta, för det går inte att ändra i efterhand.

    Titta upp och dubbelkolla att ingen finns i närheten eller att inget hinder har uppstått. Såga ut riktskäret och plocka bort den utsågade biten. Lägg sedan ett fällskär på motsatt sida av stammen. Detta ska vara i höjd med riktskärets nedre del eller något högre. Såga inte hela vägen in utan lämna 3–5 cm som kommer att fungera som ett gångjärn när trädet sedan faller. 

    missing tag

    6. Så fort trädet börjar falla går du snett bakåt bort från fällriktningen. Om inte trädet börjar falla av sig självt tar du om möjligt ut motorsågen och använder bräckjärnet för att bryta trädet ner mot fällriktningen. När det börjar falla går du snett bakåt.

    missing tag

    Fälla träd själv - Ta hand om trädet

    Fällningen blev lyckad och trädet är nere. Nu är det dags att ta hand om det. Alla delar av trädet går att använda till olika saker beroende på trädslag. Gran- och björkris kan användas som dekoration, och stocken kan så klart bli till ved för uppvärmning av huset.

    7. Börja med att kvista av stammen genom att gå längs med den och med motorsågen såga bort grenarna. Tänk på att alltid ha stammen mellan dig själv och svärdet för att minimera olycksrisken. 

    missing tag

    8. När du använder motorsågen är det viktigt att inte använda den ”övre kvarten” av svärdet. Sticker du in denna del först i ett träd är risken stor att du får ett kast, och svärdet kastas då upp emot dig och ditt ansikte. 

    missing tag

    9. När kvistningen är klar är det dags att kapa upp stocken i mindre bitar. Längden beror på vad den ska användas till. Ved till vanliga kaminer är oftast 35 cm lång, och ofta kapar man upp stocken i behändiga längder för att sedan kapa upp den i mindre längder.

    Lövträd klyvs lättast när det är färskt, medan barrträd klyvs lättast efter att ha fått torka några veckor. 

    missing tag
    missing tag

    Fälla träd själv - Checklista och tips

    Som villaägare följer ansvaret att hålla tomten i ordning, och precis som vi varje sommar klipper gräsmattan bör vi också se över träden som finns på tomten. Kanske har du ett träd som blivit sjukt, växer för nära andra träd eller bara står i vägen för en vacker utsikt. Att fälla träd får vem som helst göra – men man behöver vara väldigt försiktig, då det kan vara ett farligt arbete! Det är inte helt säkert att din försäkring täcker skador vållade av trädfällning.

    Se till att sågen är tankad med både kedjeolja och bensin som är miljömärkta. Se till att trädet inte riskerar att fällas mot en sten eller upphöjning. Detta kan få rotändan att kastas upp emot dig när du fäller det. Du bör fälla träd då det är vindstilla. Kolla på trädtop- parna att de inte vajari vinden. Vänta i så fall. Var alltid minst två personer vid trädfällning. Arbetet går snabbare och enklare, och skulle olyckan vara framme kan man alltid hjälpa varandra.

    Kontakta kommunen där du bor innan du avverkar träd. Även om du fäller träd på din egna tomt kan det finnas bestämmelser för vad som gäller för växtligheten på den. Tänk på att människor och djur som finns i närheten ska vara medvetna om att ett träd ska fällas. Tänk också på att området kan få oväntat besök av människor på promenad eller en bärplockarrunda.

    Därför är det viktigt att du har informerat och att du syns tydligt så att de lägger märke till att något är på gång. Låt inte ett träd ligga för länge innan det tas om hand eller klyvs. En björk t ex ska klyvas färsk, annars blir den stenhård. Chansa aldrig vid trädfällning! Proffsen använder en rad olika metoder för att fälla besvärliga träd. Det krävs utbildning och erfarenhet för att klara av mer avancerad trädfällning. Vid minsta tveksamhet, ta hjälp. Hitta absolut inte på egna metoder exempelvis med olika typer av rep eller vinschar!

    En arborist är en person som är specialist på att vårda träd. Arbetet innefattar många delar, som fällning och reducering av trädkronor men också nyplantering. Många gånger arbetar de med så kallad nedmontering eller sektionsfällning av träd, då arboristen utrustad med klätterutrustning klättrar i trädet och successivt kapar från kronan ner till marken. Arboristutbildningar finns i Sverige och sträcker sig vanligtvis över ett år. Bräckjärn innefattar olika typer av brytverktyg, varav kofot är ett.

    Kofoten är ett verktyg som arbetar enligt hävstångsprincipen och som kan bryta loss delar i konstruktioner. Kofotens ena ände (klys) är tudelad, likt en koklöv, för att kunna dra ut spikar och dylikt. Vissa modeller har även ställbar klys. Kofötter finns i längder från 40 till 150 cm. Ett av de allra farligaste arbeten som finns är trädfällning. Mycket kan gå fel, och motorsågen är ett kraftfullt verktyg som ska hanteras med stor försiktighet.

    Rätt utrustning kan här vara skillnaden mellan liv och död. Motorsågsbyxor är konstruerade för att skydda benen om man skulle råka slinta med sågen. Byxan är fodrad med ett material som trasslar in sig i motorsågens kedja och stoppar sågen omedelbart innan någon skada hinner inträffa. Använd alltid skyddsbyxor, även om det bara är ett litet träd som ska fällas. Hjälmen ska ha hörselskydd och visir. Om man skulle få ett kast med motorsågen skyddar hjälmen både huvud och ansikte. Jacka, byxor och hjälm bör ha skarp färg, t ex orange. Detta för att man ska synas ordentligt.

    Vid arbete med motorsåg bör man ha ordentliga skyddsstövlar eller kängor. De ska vara försedda med kraftig ståltåhätta för att stå emot tyngden om man råkar få tunga grenar över foten. Ett extra plus är det naturligtvis om även stöveln eller kängan är gjord för att stå emot motorsågens kedja. Själva motorsågen ska vara försedd med ett kastskydd som stannar kedjan automatiskt om sågen skulle få ett plötsligt kast bakåt. 

    Verktyg du behöver

    Bolist.se har ett begränsat urval av produkter, är du osäker på vad du behöver eller inte hittar det du vill ha? Kontakta din närmaste BOLIST-butik för råd och hjälp med att ta fram rätt produkter till ditt projekt. 

    Hitta närmaste butik