BOLIST
BOLIST.se
  • Gör det själv-guide: Måla trägolv

    Trägolv som behöver förnyelse kan täckmålas för att ge ett rum en helt ny känsla. Vilken typ av färg och vilka egenskaper den ska ha beror på vilket slitage golvet kommer att utsättas för. Vid all typ av målning, oavsett om det är på golv, väggar, tak eller snickerier, är det viktigt att underarbetet görs noggrant för att färgen ska fästa bra och den målade ytan ska få en fin finish. Räkna med att 2/3 av arbetstiden handlar om föreberedelserna.


    1. Ta om möjligt bort golvsocklarna, skruva bort eventuella lister och rensa bort större ojämnheter eller skräp. Det kan vara exempelvis gamla limrester från textila mattor eller skadad nåt.

    2. För att färgen ska fästa ordentligt ska ytan vara ren och dammfri. Tvätta golvet först med rengöringsmedel som löser fett och smuts. Skrubba gärna med en borste och torka sedan av med rent vatten.

    3. Breda springor, sprickor eller skador kan nåtas eller spacklas med fogmassa alternativt spackel avsett för ändamålet. Det ska vara elastiskt och kunna röra sig precis som träet. När fogen torkat kan den slipas samtidigt med golvet.

    4. Golv som varit lackat tidigare måste mattslipas för att färgen ska fästa. Var noga så att inga ytor lämnas oslipade. Dammsug därefter noggrant och tvätta med vatten. Se över och rensa också golvspringor där slipdamm kan ha samlats.

    5. Stryk kvistlack på kvistarna ett par gånger för att undvika att de lyser igenom färgen. Lacken torkar på en timme, så det går fort att få två lager kvistlack torrt.

    6. Maskera med målartejp på de ställen som ska skyddas från färgen, vid trösklar och lister.

    7. Grundmåla golvet för att undvika att missfärgningar lyser igenom.

    8. När grundfärgen torkat, stryk på det första lagret av slutfärgen. Sparmåla (se sid 631) först med pensel utmed kanterna.

    9. Måla golvet med en slät roller. Stora ytor kräver att man tar mindre områden i taget, men för att det ska bli snyggt och få ett enhetligt utseende ska de målas vått i vått Måla minst två gånger och låt det torka helt mellan strykningarna. 
    missing tag

    Måla trägolv – Checklista och smarta tips

    Trägolv som behöver förnyelse kan täckmålas för att ge ett rum en helt ny känsla. Vilken typ av färg och vilka egenskaper den ska ha beror på vilket slitage golvet kommer att utsättas för. Vid all typ av målning, oavsett om det är på golv, väggar, tak eller snickerier, är det viktigt att underarbetet görs noggrant för att färgen ska fästa bra och den målade ytan ska få en fin finish. Räkna med att 2/3 av arbetstiden handlar om förberedelserna. Ett trägolv kräver ofta någon typ av behandling för att skyddas mot smuts och slitage. Lägger man in ett nytt, massivt trägolv kan man välja mellan många olika metoder. Har man däremot ett tunnare golv som inte tål så många omslipningar blir va möjligheterna färre. Tänk också på vilket slitage golvet ska utstå och i vilket rum det ligger för att välja en lämplig behandling. 

    Målat golv

    Någon gång kanske man ställs inför det faktum att det gamla trägolvet tycks vara bortom all räddning. Det kanske är alltför slitet och skadat, varför en renovering eller omslipning inte skulle bli tillräckligt bra. Då kan ett alternativ vara att täckmåla golvet. En målad yta ger ett starkt skydd och ger många gånger ett rum en ansiktslyftning. Hårdvaxoljans fördel är dess konserverande skyddande egenskaper, men den ger samtidigt en skyddande yta. Upplevelsen av ett golv som oljats med hårdvaxolja är dock mer att det ser lackat ut än oljat. Golvfärg har två viktiga egenskaper. Den flyter ut bra, och det är tacksamt när man vill få en jämn yta. Färgen är extra slittålig, vilket krävs för att golvet ska stå sig fint, oavsett underlag. Golvfärg görs oftast halvblank, vilket innebär en glans på ungefär 40. Grundfärg eller häftgrund används för att förbereda underlag inför slutstrykning med täckfärg. Kvistlack eller schellack stryks på omålat virke för att inte missfärgningar från kvistar ska blöda igenom. Spärrgrund används för att måla över väggar och tak som missfärgats av exempelvis cigarettrök. Det finns även grundfärg som används på tapet för att den inte ska bubbla sig när man målar över den. En trären yta bör målas så snart som möjligt. Den mår inte bra av att exponeras för väder och vind alltför länge. Solljusets UV-strålning påverkar träet negativt; det grånar och ytan blir på sikt flisig, vilket försämrar vidhäftningen för färgen. Smuts i luften som lägger sig på träytan gör också att färger fungerar sämre. Har man obehandlat virke som suttit uppe några veckor gör man klokt i att borsta av det, och vid behov eventuellt tvätta av det före målning. Att grundmåla virket så snart efter inköp som möjligt är alltså bra för träet, för att snabbt få ett skyddande lager. Men det förenklar arbetet framgent också, eftersom alla delar blir grundmålade som annars kanske skulle hamna svår- åtkomligt inuti konstruktionen.

    Lackpensel

    Lackpenseln är den klassiska penseln som används för att måla lister, foder och andra snickerier. Finare lackpenslar har träskaft och ett rostfritt metallbleck som håller fast borstet. Välj gärna en pensel med tjockt naturborst som kan hålla mer färg, då slipper du doppa penseln så ofta. Nackdelen är att nya penslar med naturborst ofta släpper mer strån än sådana med syntetborst. Lackpenslar finns i många olika bredder för att passa olika ändamål och passar bra i målarlådan som en allroundpensel.

    Moddlare

    Moddlare eller finishpensel som den också kallas är en pensel för slutstrykning av större ytor. Den ger ett jämnt och fint resultat och lämnar sällan några synliga penseldrag. Den är perfekt för att måla skåpluckor, dörrar, bordsskivor och större ytor som ska bli släta. Använd gärna moddlaren i kombination med en annan pensel, som du först applicerar färgen med för att sedan efterdra med moddlaren. 

    Verktyg och material du behöver

    På bolist.se finns ett begränsat utbud av färg och verktyg, kontakta din närmaste BOLIST-butik för ett större utbud.

    Hitta närmaste BOLIST-butik