BOLIST
BOLIST.se
 • Om oss

  Harås Byggvaror är en komplett familjeägd bygg och järnhandel som drivs av femte och fjärde generationen. Vi har i dag två byggvaruhus, Harås Byggvaror i Stora Höga och Lysekils Trä i Lysekil. Med produktkunskap och hög servicegrad förser vi industri, byggföretag och privatpersoner med bygg, färg och järnvaror. Leveranserna sköter vi med egna kranbilar vilket gör att vi har snabba, flexibla och kostnadseffektiva
  transporter ut till byggarbetsplatserna.

  Vi är medlemmar i Bolistkedjan, som består av ca 200 fristående lokala bygg och
  järnhandlare över hela landet. Bolist kedjan har en inköpsvolym på ca två
  miljarder vilket borgar för konkurrenskraftiga villkor. Vi har alltid lågt pris
  till rätt kvalitet!

  1919

  återvänder John Nelson till Sverige från Amerika för atthälsa på sin familj. Under sin tid i Amerika har han jobbat på gårdar och vid järnvägen och lyckats att spara ihop lite kapital.

  I Amerika väntar hans fästmö på att han skall komma tillbaka. Hans far, Johannes Nilsson har några år tidigare köpt gården, Harås i Spekeröd socken. På gården finns en ramsåg som drivs med vattenkraft. Under sitt besök i Sverige träffa John Greta och tycke uppstår.

  Johannes som gärna ser att John stannar kvar i Sverige säljer en fjärdedel av gården samt sågen till John. John och Greta gifter sig och bygger upp en ny gård bredvid sågen. På järnvägen i USA har John arbetat med elektricitet och vattenkraften byts ut till ström 1922 när virket till Tvetenskolan skall sågas. John och Greta får tre barn, Bengt, Lennart och Ann-Marie. Bengt som är äldsta sonen tar över gården och sågen 1957

  1976

  tar Bengts son Mats Nelson över sågverksamheten. Hitintills har det varit en bondsåg där man sågat för eget bruk och för andra bönder som kommit med sitt timmer. Mats börjar nu att sälja mer trävaror och 1985 börjar han också att handla med trävaror och byggvaror. 1988 bygger Mats kusin, Håkan Davidsson, son till Ann-Marie, ut sin sommarstuga i Stora Höga och köper då materialet av Mats. Håkan som är plåtslagare och driver ett plåtslageri i Göteborg frågar sin kusin om de skall göra något ihop. Mats förslag är att de skall köpa en tomt i Stora Höga och bygga en brädgård.

  1990

  i rådande lågkonjunktur köps tomten på Stationsvägen 6 i Stora Höga och 24 april 1992 invigs den nya brädgården som då bestod av det vi idag kallar för A-Hallen. Till en början arbetade endast Mats heltid och Håkan delade sin tid mellan plåtslageriet och brädgården. Sakta men säkert började omsättningen att växa och Håkan började jobba heltid även han.

  1994

  anställdes den första medarbetaren, Bosse. Bosse har gått i pension sedan många år men han kommer fortfarande in varje fredag med en påse bullar.

  2004

  Byggde vi vår andra hall som vi idag kallar B-hallen och några år senare 2007 byggde vi nästa hall som fick bli C-hallen.

  2011

  kommer Håkans son, John Davidsson in som delägare och VD och därmed är det femte och fjärde generationen som driver verksamheten framåt tillsammans. 2013 inviger vi vår största Drive-In hall, som passande får namnet D-hallen. 2012 firade vi även 20 år i Stora Höga med pompa och ståt.

  2013

  Vinner vi utmärkelsen Årets Bolistföretag och får inför 900 kollegor och leverantörer gå upp och mottaga priset på Bolistgalan.

  2014

  Förvärvar vi Lysekils trä, en genuin klassisk brädgård som försett den lokala marknaden med kvalitativa byggvaror i över 40 år.

  Idag

  är vi ca 32 medarbetare som består av både ungdomar, pensionärer och givetvis vår ordinarie personal som brinner för att hjälpa er så att ert byggprojekt blir precis om ni tänkt er oavsett som ni är konsument eller proffshantverkare.