BOLIST
BOLIST.se
  • Gör det själv-guide: Bygga eget växthus

    Många drömmer om att bygga ett eget växthus där både trädgårdsintresset och själva växterna kan få blomma fullt ut! Budget och odlarambition styr hur pass avancerat man vill göra sitt växthusbygge. Många använder idag sina växthus även som ett extra uterum. Att äta en god middag bland alla blommande växter och väldoftande örter är en härlig upplevelse. Det finns så klart en hel del färdiga byggsatser på marknaden som säkerligen kan fungera alldeles utmärkt för många. Den som inte vill eller kan hålla sig till givna mått och som gärna vill kunna anpassa sitt växthus genom att bygga med lösvirke och egen utformning bygger så klart sitt växthus efter eget huvud. Ibland kan det krävas bygglov för att få bygga växthus. Kolla med din kommun vad som gäller.

    Ett växthus kan byggas i otaliga varianter och modeller. I vårt exempel beskriver vi ett växthus i trä med en stomme i huvudsak byggd i trä och med väggar av glas och tak av kanalplast. Baksidan av växthuset består av en murad vägg, detta för att få en stabil och hållbar stomme som samtidigt ger växthuset jämnare värme över dygnet. Se till att göra en egen ritning så att arbetet går smidigt. En ritning gör också att det går lättare att beräkna materialåtgång och kostnader när man bygger sitt växthus.

    Bygga eget växthus - En stadig grund

    Ett växthus är med alla sina glaspartier känsligt för markrörelser. Man behöver därför vara lite extra noga med grundarbetet när man bygger växthus för att undvika sättningar i konstruktionen. Se från början till att placera växthuset på en lämplig plats med fast och stadig jordmån. Marken bör inte vara sluttande, även om vissa små nivåskillnader går att justera under arbetets gång.

    Bygga eget växthus - Markarbete

    Hela ytan där växthuset ska placeras ska grävas ut och anpassas. Det kan vara en mycket god idé att hyra en liten grävmaskin, då det annars är ett omfattande och tungt arbete att gräva för hand.

    1. Mät ut och markera hela ytan där växthuset ska placeras. Lägg till cirka 100 mm på husets yttermått runt om, detta för att ha lite marginal under arbetets gång. Gräv sedan ut hela ytan med 200 mm djup. 


    missing tag

    2. Lägg ut ett lager makadam i botten och packa ihop ordentligt med hjälp av en markvibrator, en så kallad padda. Väg av med långpass och justera höjden vid behov. I princip börjar man sitt växthusbygge med att bygga en enkel mur i lättbetong eller tegel. 

    missing tag

    Bygga växthus på mur

    3. Växthusets ytterväggar bör ha en stadig grund att stå på. Precis som med den murade bakväggen görs den av lättbetongblock. Placera ut block längs med hela ytterkanten och väg noggrant av så att alla block ligger perfekt i våg. 

    missing tag

    4. De flesta klarar sig med en mur av två skift lättbetongblock som resten av växthuset sedan vilar på. Mellan de två skiften läggs armering. Mura blocken i halvförband, det vill säga med förskjutna skarvar. Låt den nya grunden brinna, dvs härda ordentligt, innan den belastas. 

    missing tag

    Bygga eget växthus - Väggar och tak av lösvirke

    Grunden är klar och arbetet med träkonstruktionen kan börja. Det gäller att bygga sitt växthus stadigt. Använd rejäla, kraftiga skruvar och gå gärna upp en dimension i virkestjocklek. Det man absolut vill undvika är att byggnaden kommer i ”självsväng” eller att den vibrerar när det blåser kraftigt utanför. Bygg ditt växthus i trä och tåligt för väder och vind!

    5. Börja med att lägga ut en remsa takpapp ovanpå lättbetongblocken. Takpappen förhindrar att eventuell fukt från blocken sugs upp i virket. 

    missing tag

    Växthuset kan byggas i både tryckimpregnerat alternativt vanligt obehandlat virke som sedan målas. Målat trä upplevs oftast som lite mer arbetat och exklusivt medan den tryckimpregnerade varianten är i princip underhållsfri. Vilket man väljer är en smaksak.

    6. Trästommen byggs i fyra delar som sätts samman på marken innan den placeras på grundmuren. Det går naturligtvis att bygga stommen bit för bit direkt på plats, men det är lätt att skada den underliggande putsen och det är betydligt lättare att få allting rakt och i räta vinklar om man först bygger stommen liggande på marken. 

    missing tag

    Skruva ihop delarna med långa kraftiga skruvar. Det är viktigt att stommen blir så stum som möjligt. En vanlig vägg får sin stabilitet av ytterpanel och invändigt material, medan en växthusvägg måste vara stadig redan från början.

    7. Väggdelarna ställs nu på plats och skruvas ihop med varandra. I dörrhålet mellan de båda delarna till framsidan sätts två stycken kortlingar i överkant. Hela trästommen förankras sedan med kraftiga skruvar och plugg i både bakväggen och grunden. 

    missing tag

    Bygga eget växthus - Tak

    Innan väggarna görs färdiga med glas och dörr är det dags för taket. Taket i vårt exempel består av kanalplast som vilar på träreglar. Kanalplasten är tålig, relativt billig, isolerar bra och släpper in mycket ljus.

    8. Börja med att kapa till takreglarna till växthuset. Lägg till åtminstone 400 mm i både fram- och bakkant för att få ett bra takutsprång. Fäst reglarna med långa skruvar ner i väggstommen alternativt med annat lämpligt beslag. Cc-avståndet mellan reglarna avgörs av vilken tjocklek man har valt på kanalplatsen. Ju kraftigare kanalplats desto större cc-avstånd kan man ha. I exemplet har vi valt 16 mm kanalplast, som normalt sett kräver ett cc-avstånd på 1200 mm mellan takreglarna. Taklutningen bör inte understiga 70 mm/meter. Mellan takreglarna sätts kortlingar både i utrymmet mellan vägg och yttertak och på mitten. Detta för att ytterligare stadga upp konstruktionen och täta mellan tak och vägg. 

    missing tag

    9. Taket bör även ha ett utsprång i gavlarna. Med kanalplast som takmaterial gör man enklast i att redan nu sätta en vindskiva i fram- och bak- kant av taket. Låt vindskivan sticka ut cirka 300 mm åt sidorna. Mellan vindskivorna skruvas nu en bräda som fungerar som både vindskiva och upplag för kanalplasten. På insidan av gavelvindskivorna skruvas en regel som kanalplastens yttre monteringsskena kan fästas i. 

    missing tag
    missing tag

    10. Kanalplastskivorna monteras i speciella skenor. Skenorna kan se ut på lite olika sätt beroende på vilket fabrikat man väljer. Monteringsprincipen är dock liknande för de flesta. Skenorna skruvas i takreglarna, och skivorna ligger sedan säkert på plats. Samtliga skivor längdkapas, och de två yttersta skivornas bredd anpassas efter takutsprånget. Täta gärna med lämplig fogmassa i utrymmet mellan skena och vindskiva. 

    missing tag
    missing tag

    Bygga eget växthus - Fönster och dörr

    Växthusets väggar består ju som sagt till största del av glas. Detta för att släppa in så mycket ljus som möjligt. Det är också i valet av glas som ekonomin avgörs. Vill man satsa ordentligt och vill kunna förlänga säsongerna så mycket som möjligt väljer man dyra isolerglas som effektivt håller kvar värmen även när yttertemperaturen sjunker. För de allra flesta räcker det dock alldeles utmärkt med vanligt fönsterglas som enkelt kan beställas från en glasmästare. Se till att inte beställa glasen i exakt den storlek som fönsteröppningen har. Det bör finnas ett par millimeters rörelsemån, då trä rör sig beroende på temperatur och luftfuktighet.

    11. Glasrutorna fixeras med enkla lister runt om. Börja med de yttre listerna och ställ glaset på plats. En enkel dyckertpistol gör detta arbete snabbt och enkelt. Se till att det finns rörelsemån omkring glaset. Fixera gärna med någon form av flexibelt lim mellan glaset och listen. Montera sedan de inre listerna på andra sidan glaset. 

    missing tag

    Bygga eget växthus - Dörr

    Dörren är ett enkelt sätt att få en personlig prägel på sitt växthus. En del kanske föredrar att montera in en riktigt gammal och sliten dörr som ger en härlig rustik känsla till framsidan. Andra kanske hellre vill ha en praktisk skjutdörr som går lätt att öppna och som inte tar någon plats vare sig framför eller inne i växthuset. Enklast är kanske att köpa en enkel altandörr med glasparti där karmen följer med och som har ett förutbestämt mått. Oavsett vilken dörr som man föredrar bör man tänka på att den inte görs alltför smal. Det är otroligt praktiskt att utan problem kunna köra in skottkärran med nya växter, jord eller tunga krukor. Minst 800 mm bred bör öppningen vara.

    missing tag

    Bygga eget växthus - Golv

    Golvet inne i växthuset kan göras på lite olika sätt beroende på vilken funktion och vilket utseende man är ute efter. Grunden är som sagt utgrävd och det ligger utjämnad makadam i botten. För den som bara vill ha en enkel yta att ställa odlingslådor och krukor på duger det bra att bara fylla upp med grus och börja använda sitt växthus. Vill man ha extra odlingsdjup fyller man hela golvytan med jord och lägger ut trädgårds- plattor på de ytor där man vill kunna röra sig. Många föredrar ett hårt golvmaterial där det är enkelt att ställa ut bord och stolar, då växthuset många gånger får fungera som ett extra uterum. För den som vill lägga exempelvis ett tegelgolv och kanske vill kunna använda sitt växthus under längre perioder på året är det en bra idé att isolera golvet.

    11. Har man bara gjort ett bra grundarbete är det inga problem att isolera golvet inne i växthuset. På makadamen lägger man ut cellplastskivor. Ovanpå skivorna lägger man sedan en fiberduk för att inte sanden som sedan läggs på duken ska leta sig ner i springor och underminera golvmaterialet. 

    missing tag

    12. Vackert golvtegel förhöjer vilket växthus eller uterum som helst och ger ett unikt och väldigt slitstarkt golv. Teglet läggs enklast i sand som går lätt att anpassa, då stenarna ofta varierar i tjocklek. Gör gärna en noggrann beräkning och en enkel provläggning för att se att stenarna går jämnt ut över golvytan. Det går så klart att dela stenarna med en vinkelslip om gliporna runt ytterväggarna blir för stora.

    När allt tegel är på plats borstar man ut ytterligare lite sand för att fylla ut skarvar och håligheter. Med golvet färdigt och eventuell ventilation installerad är det nya växthuset redo att användas! 

    missing tag
    missing tag

    Checklista och smarta tips - bygga eget växthus i trä

    Många drömmer om ett eget växthus där både trädgårdsintresset och själva växterna kan få blomma fullt ut! Budget och odlarambition styr hur pass avancerat man vill göra sitt växthusbygge. Många använder idag sina växthus även som ett extra uterum. Att äta en god middag bland alla blommande växter och väldoftande örter är en härlig upplevelse. Det finns så klart en hel del färdiga byggsatser på marknaden som säkerligen kan fungera alldeles utmärkt för många. Den som inte vill eller kan hålla sig till givna mått och som gärna vill kunna anpassa sitt växthus genom egna materialval och utformning bygger så klart efter eget huvud. Att bygga växthus på mur ger en stadig konstruktion. 

    Vill man göra en extra stadig grund muras ytterligare skift med lättbetong eller tegel. Det blir inte bara en väldigt rejäl grund för resten av byggnaden, utan man kan också på detta sätt påverka klimatet inne i växthuset. Stenmaterial kan ackumulera värme betydligt bättre än till exempel trä och glas. Ett annat enkelt sätt är att bygga bygga växthus mot en vägg. Växthus direkt mot en vägg passar dig som har en liten tomt. Vill man spara pengar går det oftast bra att bygga växthus av gamla fönster. Gamla fönster går att köpa billigt och ger ett snabbt resultat. Undvik alltid att få generalskarvar vid murning. Förskjut istället skarvarna för att få en stark sammanfogning som står emot hård belastning. 

    Väljer man att bygga med lättbetongblock i flera skift bör blocken, precis som den bakomliggande murade väggen, putsas. Detta för att skydda blocken, men framför allt är det en estetisk fråga. Oputsade lättbetongblock gör ingen glad! Vanligt lertegel behöver däremot inte putsas. Det blir oftast snyggast obehandlat och får med tiden en vacker patina. Även ett växthus bör ha någon form av takavvattning. Oftast räcker det att sätta en hängränna i bakkant som leder vattnet till en enkel vattentunna. På så sätt har man också enkel tillgång vid vattning av sina växter. Ett växthus bör ha någon form av ventilation, och det ska vara enkelt att vädra om det blir alltför varmt. Byt gärna ut några av de vanliga glasen mot en öppningsbar variant. Det finns smarta automatiska system som reglerar temperaturen inne i växthuset. 

    Ambition och ekonomi får styra på vilken nivå man vill lägga sig. Den som väljer att bygga med obehandlat virke bör se till att ha målat hela konstruktionen innan glasen monteras. Det blir betydligt enklare och man slipper färglösa glipor som annars lätt bildas när virket rör sig beroende på luftfuktighet. 

    Att måla trä har såklart en estetisk funktion, att man kan välja kulörer och kombinera fina färgsättningar som passar i hemmet, både utomhus och inomhus. Men att måla trä har också en rent praktisk funktion för att skydda träet. Inomhus handlar det primärt om att skydda träet mot slitage, men vid utomhusmålning ska träet skyddas mot väder och vind, vilket det gör tack vare produkterna man stryker på. Utomhusmålning ställer också andra krav på tidpunkt när man utför själva målningen för att slutresultatet ska bli lyckat. 

    En trären yta bör målas så snart som möjligt. Den mår inte bra av att exponeras för väder och vind alltför länge. Solljusets UV-strålning påverkar träet negativt; det grånar och ytan blir på sikt flisig, vilket försämrar vidhäftningen för färgen. Smuts i luften som lägger sig på träytan gör också att färger fungerar sämre. Har man obehandlat virke som suttit uppe några veckor gör man klokt i att borsta av det, och vid behov eventuellt tvätta av det före målning. 

    Att grundmåla virket så snart efter inköp som möjligt är alltså bra för träet, för att snabbt få ett skyddande lager. Men det förenklar arbetet framgent också, eftersom alla delar blir grundmålade som annars kanske skulle hamna svåråtkomligt inuti konstruktionen. Passa på att måla under ljumna eller varma dagar då temperaturen är jämn. Undvik att måla i direkt solljus. En solvarm träyta blir het, vilket påverkar färgen negativt när man stryker ut färgen, men också hur färgen torkar. Måla därför helst i skugga. Hög luftfuktighet kan också orsaka problem vid målning, och därför målar man självklart inte när det regnar. På kvällen sjunker ibland temperaturen snabbt, med kondens och fukt som följd. 

    Därför bör man avsluta målningen i tid så att fukten inte lägger sig på den nymålade ytan och förstör färgen. Många färgtillverkare rekommenderar att temperaturen helst inte ska understiga +10°C för vattenburna färger, ett par grader lägre för lösningsmedelsburna färger. 

    Torrt underlag 

    Virket måste vara torrt när man målar. Har virket suttit uppe en tid gör man klokt i att kontrollera fukten i träet före målning. Det finns särskilda fuktmätare att köpa för ett par hundra kronor. Apparaten har två stift som vid anläggning vid träet visar dess ytfuktkvot. Den bör inte vara mer än 16 %. Särskild hjälp har man av en fuktmätare om det man ska måla står i olika lägen av tomten. Ett staket kan ju t ex sträcka sig mellan olika temperaturzoner, i direkt solljus men kanske också vid en skuggig och fuktig del av tomten. 

    Bygglov

    För att få bygga växthus i trä behövs ibland ett bygglov. Det är en skriftlig anmälan som görs till byggnadsnämnden i kommunen. Anmälan innehåller en beskrivning av projektet med t ex ritningar, handlingar och förslag på vem som kommer att vara kontrollansvarig. Uppgifterna du lämnat i ansökan ligger sedan till grund för kommunen då de handlägger ditt ärende och fattar ett beslut om bygglovet beviljas eller ej. Bygglov är avgiftsbelagt och summan varierar beroende på hur stor din byggnation är och vad du ska bygga.

    Verktyg och material du behöver

    På bolist.se finns ett begränsat utbud av byggmaterial, kontakta ditt närmaste byggvaruhus för ett bredare utbud.