Endast hos din lokala bolist-butik

Vägg- och takpanel

Text

 • Att tänka på

  Trä är ett härligt material och vi svenskar använder det mer än gärna i våra hem. Många väljer idag att inte bara satsa på trägolv utan sätter även fina träpaneler både i tak och på vägg. För att lyckas med sin panel finns det några saker som kan vara bra att känna till. Underarbete: För att få ett jämnt resultat ska den nya panelen fästas i reglar/spikläkt på väggen eller i taket. Har man tegel- eller betongväggar får man borra och plugga medan man i ett trähus oftast kan fästa spikläkten i befintlig väggstomme. Sätt spikläkten med att avstånd av cc 600 mm. Om den nya panelen ska vara stående sätter man spikläkten horisontellt och tvärtom med en liggande panel.

  Uppsättning vägg:

  Träpaneler kan se ut på många olika sätt men gemensamt för de allra flesta är att de sammanfogas med någon typ av spont och sedan spikas fast i underlaget. Börja alltid i ett hörn och se till att den första brädan hamnar helt rakt. För att fästa brädorna använder man spik eller clips. Med clips får man enkelt en helt osynlig infästning vilket är extra bra om man sätter upp en helt färdigbehandlad panel. Ska panelen målas i efterhand passar det kanske bättre att spika fast med en liten dyckert eller kanske ännu hellre en liten spikpistol. När första brädan är på plats för man in nästa planka i sponten, väger av med vattenpass och fäster sen på samma sätt som med den första brädan. Runt dörrar, fönster och in mot hörn får man oftast kapa brädorna en aning. Fortsätt sen på samma sätt tills hela ytan är täckt.

  Uppsättning tak:

  I tak gör man i princip på samma sätt som på en vägg. Det är dock otroligt svårt och jobbigt att försöka spika en takpanel med hammare och dyckert. Här är spikpistolen ovärderlig! Hyr eller köp en liten smidig variant och du sparar många timmars jobb.

  Avslut: I mötet mellan vägg/golv och vägg/tak sätter man oftast nya lister. Även runt fönster och dörrar vill man ha nya foder. Är panelen färdigbehandlad är man sen klar annars återstår en sista målning eller annan behandling innan arbetet är klart.

  Checklista:

  -Grundmåla alltid panelen innan uppsättning. Risken är annars stor att det kommer att lysa igenom omålade partier om panelen torkar isär.
  -Var försiktig med eluttag och strömbrytare. Stäng alltid av strömmen innan skyddslock tas bort.

Hitta din närmaste butik