Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies.

hos din lokala bolist-butik

Bygg en altan

Hos oss hittar du allt du behöver för att lyckas med ditt projekt. Vi är Sveriges mest lokala bygg- och järnhandel med 200 butiker och 1500 experter runt om i landet. Välkommen in!

Hitta min närmaste butik
 • Att ha en lyxig uteplats med fina möbler, grill och plats för många vänner ligger högt på listan över svenskarnas drömprojekt för hemmet. Väljer man att bygga sin uteplats med en altan i trä är det faktiskt för de allra flesta ett relativt enkelt och fullt genomförbart arbete. Virke säljs på många ställen men det kan vara bra att vara lite förberedd för att kunna förstå och göra rätt val innan man ställer sig framför virkeshögarna på brädgården.

  Tryckimpregnerat virke.

  De allra flesta väljer att använda tryckimpregnerat virke till sina träaltaner. Tryckimpregnerat virke står emot väder och vind, skyddar mot röta och har ett förhållandevis lågt pris. I Sverige och faktiskt hela Norden finns ett mycket bra och tydligt system som delar in allt tryckimpregnerat virke i olika klasser och där man dessutom lämnar generösa garantier, upp till 20 år. Systemet kallas för NTR och tillämpas av alla seriösa tillverkare och handlare. Köper man virke som är NTR-klassat vet man att impregnering görs så miljövänligt som möjligt och att det är godkänt i en opartisk kontroll.

  Välj rätt virke.

  NTR-impregneringen delas in i olika klasser beroende på vad virket ska användas till.

  -NTR-A. Används när konstruktionen ska vara i direkt kontakt med mark eller sötvatten. Svåråtkomliga reglar bör till exempel alltid vara NTR-A-klassade.

  -NTR-AB. Används till konstruktioner ovan mark. Exempelvis är den vanliga trätrallen nästan alltid NTR-AB-klassad. Även till reglar, räcken och andra detaljer som inte är i direktkontakt med mark eller vatten kan man använda NTR-AB.

  -NTR-M. För den som bygger bryggor eller altaner som kommer i direkt kontakt med havsvatten finns extra tåligt virke, NTR-M.

  -NTR-B och NTR-Gran. Dessa klasser används till olika husdetaljer till exempelvis panel och vindskivor.

  Checklista:

  -Allt spill från tryckimpregnerat virke ska lämnas in till deponi och får alltså inte brännas. -Använd rätt dimensioner. Alltför klent virke ger en ostabil känsla i hela altanen.

  -Tryckimpregnerat virke ska inte efterbehandlas. En tvätt då och då är dock självklart bra.

Hitta din närmaste butik som säljer trall