Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies.

ENDAST HOS DIN LOKALA BOLIST-BUTIK

Grundisolering & cellplast

Hos BOLIST hittar du allt som behövs för att bygga en komplett vägg. Vi är Sveriges mest lokala bygg- och järnhandel med 200 butiker och 1500 experter runt om i landet. Välkommen in!

Hitta min närmaste butik
 • Vikten av välisolerat hus

  Ett välisolerat hus är bra både för ekonomin och komforten. Isoleringen ser till att värmen stannar kvar i huset på vintern och håller huset svalt på sommaren. Ett välisolerat och samtidigt rätt ventilerat hus håller sig friskt och man slipper problem med fukt. En förutsättning för att lyckas få ett friskt och ekonomiskt hus är dock att husets samtliga delar isoleras på korrekt sätt. Ofta försummas tak och vind men framförallt är grunden en helt förbisedd del även om den är minst lika viktig som resten av huset.

  Grundisolering

  En husgrund är hårt ansatt av både fukt och kyla. Äldre hus saknar tyvärr idag ofta rätt typ av skydd som antingen har upphört att fungera eller som kanske aldrig ens har funnits. Idag vet vi att en husgrund måste skyddas från fuktinträngning både från marken under huset och från sidan. Detta kan man göra på lite olika sätt men gemensamt är att man behöver stoppa fukten från att komma in i väggen och samtidigt måste väggen få andas så att eventuell inneboende fukt kan försvinna ut. Till detta använder man en fuktskyddsmatta som läggs på utsidan av källarväggen och som effektivt förhindrar fukt utifrån. Det finns även metoder där man sen isolerar källarväggen utifrån för att få rätt balans mellan inne och ute.

  Kapillärkraft

  Starkt sugande material som till exempel trä och betong kan vid kontakt med marken suga upp stora mängder fukt. Detta kallas för kapillärkraft och I en huskonstruktion kan detta ställa till med stora problem. För att undvika detta måste man montera någon form av fuktokänsligt material mellan marken och själva byggmaterialet. När man till exempel gjuter en betongplatta till ett nytt hus lägger man alltid cellplast eller liknande för att inte grunden ska suga upp vatten. Detta är självklart viktigt vid alla typer av husbyggen även förråd eller friggebodar.

  Cellplast

  Cellplast är helt okänsligt för fukt och passar perfekt när man ska isolera sin grund. Det finns i lite olika tjocklekar och är enkelt att transportera då det har väldigt låg vikt. Väggar och tak bör man isolera med annan, för ändamålet mer lämpat material, till exempel sten- eller glasfiber.

  Grundisoleringspapp

  Även när man bygger enklare grunder är det viktigt att isolera mellan de olika materialen. På en murad grund eller på andra utsatta ställen lägger man en grundisoleringspapp/syllpapp som då förhindrar att eventuell fukt kan vandra vidare in i huskonstruktionen.

  Hitta din närmaste butik som säljer grundisolering & cellplast