Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies.

ENDAST HOS DIN LOKALA BOLIST-BUTIK

Gips

Gips är ett svårslaget material när man är ute efter en slät och jämn vägg- eller takyta. Hos BOLIST hittar du ett brett sortiment. Välkommen in!

Hitta min närmaste butik
 • Typer av gips

  Gips är ett svårslaget material då man är ute efter en slät och jämn vägg- eller takyta. Det är lätt att kapa och forma och lägger man bara lite extra tid på spackling och slipning går ytan att få helt perfekt. Gips förekommer också på andra ställen i ett hus exempelvis som underlag till golv eller som vindskydd i en yttervägg. Gips är en naturprodukt och håller man bara gipsskivor torra så är de betydligt mer formstabila än till exempel träskivor.

  Standardgipsskiva

  En gipsskiva består av en kärna av gips skyddad av kartong. Den är 13mm tjock och finns i lite olika bredd och längd. Välj gärna om möjligt en smalare skiva som är lättare att hantera. Sidorna är fasade för att enkelt kunna spacklas. Standardskivan passar perfekt som ytlager till både väggar och tak. Gips kan vara aningens poröst för att klara tunga laster och det kan därför vara bra att sätta exempelvis en OSB-skiva bakom gipsen och på så sätt få en mycket starkare vägg.

  Golvgips

  Golvgips är betydligt hårdare än den vanliga standardskivan. Detta för att klara tung belastning. Golvgips ger en slät och bra yta som passar perfekt som underlag till i princip alla typer av ytskikt till exempel parkett, klinker och heltäckningsmattor.

  Renoveringsgips

  Renoveringsgips eller ytgips är 6mm tjocka och används för att släta ut och dölja skador på underliggande material. Med renoveringsgips får man snabbt en bra yta utan att stjäla onödig golvyta.

  Vindskyddsskiva

  Detta är gipsskivor som är konstruerade för att tåla väder och vind. Oftast används dem som underlag bakom exempelvis en ytterpanel.

  Hantering

  -Enklast kapar man en gipsskiva genom att skära ett snitt med en vass mattkniv och sen knäcka skivan längs snittet. Skär sen bort kartongen underifrån längs snittet.

  -Förvara gipsskivor liggande och lyft dem försiktigt. Skivorna är relativt sköra innan de skruvats på plats.

  Gipsskivor, skruv och allt som krävs för ett lyckat projekt hittar du hos oss på BOLIST.

Hitta din närmaste butik som säljer gips