Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies.

Grind

Svårighetsgrad: LÄTT

Nyckeln till en lyckad grind är att den ska tåla mycket påfrestningar. Konstruktionen ska vara kraftig för att tåla att öppnas och stängas otaliga gånger utan att bli skev och börja hänga. Av samma anledning får inte heller materialet vara för klent. Och inte sällan måste en grind inte bara bära sig själv utan även lekande barn, som ju gillar att ta sig en åktur. Det här är en grind där stommen byggs med en snedsträva, att jämföra med en grind där stommen består av en ram. Fördelen med att bygga stommen likt ett Z är att den blir betydligt starkare. Om du väljer ett obehandlat trä till grinden, grundmåla delarna innan du monterar ihop den. Annars väljer du tryckimpregnerat virke.

Räkna ut och bestäm grindens storlek

1. Bestäm storleken på grinden och kapa virket till stommen. Lägg upp den övre och nedre regeln. Grindens bredd är här lika med staket-spjälornas höjd. Mät diagonalt från regel till regel för att få ut längden på snedsträvan. Snedsträvan ska gå från botten på grinden på gång-järnssidan och upp mot grindens handtag. Då går trycket från grinden neråt, mot stolpen som grinden är upphängd i

Stommen halvt i halvt

2. För att snedsträvan ska få ett stumt fäste mot tvärreglarna ska ett jack, eller en slits, tas ur halvt i halvt som snedsträvan ska ligga i. Det blir en stark fog.

3. Lägg snedsträvan i dess rätta vinkel och markera var den möter tvärreglarna.

4. Såga ner till regelns halva tjocklek vid markeringen och stäm bort träet med stämjärn. Finslipa sedan ytorna så de blir jämna.

5. Lägg nu snedsträvan på plats i urtagen och markera var den ska kapas och var den ska tas ur för att passa halvt i halvt i tvärreglarnas urtag

6. Såga ut i båda ändarna av snedsträvan. Såga lite innanför markeringarna så att fogningen blir tajt och inte för stor.

7. Lägg samman bitarna och kontrollera passformen. Finjustera eventuellt ytorna med sandpapper. Stryk lim på ytorna och skruva samman delarna

Spjälor

8. Lägg ut spjälorna på stommen. Använd samma avstånd mellan spjälorna som i staketet.

Gångjärn och grindlås

9. Mät in var gångjärnsbeslagen ska sitta på grinden och skruva fast dem. Montera sedan beslagen till upphängningen i grindstolpen. Nu kan grinden hängas på plats mellan stolparna. Mät nu ut för grindlåsets placering. Det görs enklast då grinden sitter på plats. Tänk på att grindlås fungerar och monteras på olika sätt. En del kräver flera centimeters utrymme mellan stolpe och grind, varför det i så fall ska räknas med från början.