Endast hos din lokala bolist-butik

Bruk & block

Text

 • Fördelar

  Att bygga med lättbetongblock ger lätta men ändå stadiga och starka byggnader. Tillsammans med rätt typ av bruk går det att få till i princip alla typer av former och varierande konstruktioner. Block finns i många varianter, både med och utan isolering och för både inom- och utomhusbruk. Ett korrekt murat bygge är enormt hållbart och kan rätt underhållet överleva i generationer.

  Rätt underlag

  En murad konstruktion behöver en stabil grund. Ett alltför ostadigt underlag kan leda till sprickbildning eller i värsta fall kollaps. Gräv ut och använd speciella grundstenar. Alternativt gjuter man en armerad betonggrund som resten av konstruktionen kan vila på. Rådgör gärna med personalen i din BOLIST-butik inför ditt projekt.

  Materialval

  Både block och bruk finns i mängder av varianter beroende på vad man ska bygga. Välj gärna ett isolerat block till ytterväggar medan ett enklare block till innerväggar fungerar perfekt. Till murar och liknande konstruktioner finns block i varierande storlek och utförande. Var noga med att välja ett block som fungerar ihop med rätt armering. Armering är viktigt och armera gärna lite extra noga för att slippa sättningar. Att välja rätt bruk både till murning och putsning kan vara lite knepigt. Vissa blo

  Nya möjligheter

  Det finns många smarta hjälpmedel vid murning. Exempelvis viss det speciella slädar som underlättar fördelningen av bruk och som sparar mycket tid och kraft vid stora murprojekt. Ett ordentligt putsnät förenklar jobbet oerhört när det är dags att putsa ytan på den nya muren eller väggen.

  En murad konstruktion står emot väder och vind under mycket lång tid. Kanske en murad grill eller kanske ett helt utekök skulle bli en perfekt samlingsplats i trädgården? För nybörjaren känns det kanske lite stort och övermäktigt att mura ett helt hus. Börja med ett lite mindre projekt och få en känsla för materialet och tekniken. Att bygga en enkel grund till ett växthus eller en jordkällare klarar de allra flesta av utan tidigare erfarenhet av murning.

  Tveka inte att diskutera ditt nya spännande projekt med din BOLIST-handlare!

Läs mer om våra leverantörer
  Hitta din närmaste butik