Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies.
Bloggar

Rätt klädd

För alla som jobbar inom byggbranschen är detta med skyddskläder och andra typer av personlig skyddsutrustning noga reglerat med lagar och regler, allt för att skapa en bra och säker arbetsmiljö. För oss vanliga hemmafixare är det dock upp till var och en att se till att man inte skadar sig i onödan eller utsätter andra för fara. Det kanske spontant känns superhärligt att få snickra på den nya altanen i bara badbrallor och flip-flops men man utsätter sig då onekligen för en rad ganska onödiga risker. Att vara rätt klädd för den uppgift man ska utföra gör faktiskt jobbet både enklare, snabbare och man slipper som sagt att dra på sig skador.

Arbetsbyxor. Ett par rejäla arbetsbyxor i rätt storlek med många fickor och självklart utrustade med knäskydd. Knäskydden är underbara och sparar många svordomar under ett bygge. Även när man målar kan det vara väldigt bekvämt med speciella byxor. Av tradition är de oftast vita, av lite tunnare material, och självklart med knäskydd även här.

Handskar. Rätt handske för rätt jobb. Det finns idag handskar för alla typer av arbeten. Målaren har tunna handskar vid vanlig målning och byter till skyddshandskar när hen ska handskas med kemikalier eller lösningsmedel. Snickaren har ett par välsittande handskar som skyddar mot stickor eller skärsår. Sen finns det handskar för alltifrån trädgårdsskötsel till specialvarianter mot vibrationer. Skippa dock gärna de allra billigaste bensinmackshandskarna som oftast är väldigt sladdriga och lätt kan fastna i maskiner och dylikt.

Skor. En bekväm och stadig sko utrustad med stålhätta och spiktrampskydd är en helt självklar investering för den som bygger och fixar själv där hemma. Fötterna är väldigt utsatta och det är lätt att klämma sig på fallande plankor eller maskiner. Och den som en gång trampat på en rostig gammal spik vet att spiktrampskydd är helt ovärderligt.

Övrigt skydd. Hörselkåpor och skyddsglasögon hör till standardutrustningen för alla som jobbar med elmaskiner. Arbetar man tillsammans på olika höjder på till exempel en fasad bör man också använda skyddshjälm. Det kan kanske kännas överdrivet för hemmabruk men minsta lilla skruvmejsel kan ställa till med stor skada om den tappas från ett par meters höjd. Man behöver sen inte ha alltför livlig fantasi för att kunna föreställa sig skadorna efter en tappad skruvdragare eller en hammare.

Och glöm som sagt inte, arbetet går faktiskt snabbare och enklare med rätt kläder och rätt skydd.

För Er som behöver uppdatera kläder, skor och annan skyddsutrustning har vi fina kampanjpriser just nu här på BOLIST.

Har buskarna fått sin beskärda del?

De flesta känner till att juli, augusti och september, de så kallade JAS-månaderna, är en bra tid att beskära många av våra träd och andra vedartade växter. Speciellt träd bör man undvika att beskära tidigare än så då man lätt kan få skador om det är alltför kallt ute och när saven stiger på våren bör man definitivt inte tillfoga träden såg- och klippskador där det lätt bildas röta eller svampsjukdomar i såren.

Tidig vår är annars en bra tid att föryngringsbeskära, det vill säga rensa och klippa bort gamla och risiga grenar ur lite äldre fruktträd och buskar. Nya friska träd bör man som sagt vänta med. På buskar som blommar på årsskotten kan man rensa bort förra årets grenar. Rosor bör också beskäras nu på våren men vänta gärna tills det dyker upp nya skott då det är lättare att se vad som kan tas bort. Även stenfruktsträd, plommon och körsbär, kan beskäras lite senare under vår/försommar.

För att få till en lyckad beskärning finns det några saker som kan vara bra att känna till.

-Rätt redskap. En vass och ergonomisk sekatör är trädgårdsmästaren bästa kompis. Det mesta går att klippa med sekatören men behöver man kapa kraftigare grenar är en grensax eller kvist/grensåg praktiska att ha till hands. För den som har häckväxter är såklart en elektrisk häcksax ovärderlig för att få till perfekta former.

-Renlighet. Även växter kan bära på sjukdomar och oönskade svampar och röta. Det är därför viktigt att göra rent redskapen mellan de olika växterna. Tvätta med en trasa indränkt i rödsprit innan ni går vidare till nästa växt. Det tar inte många sekunder men kan rädda dyrbara träd och buskar från obotliga sjukdomar.

-Rena snitt. Ju finare och renare klipp man gör desto större chans är det att snittet läker på ett bra sätt. Ett uppfläkt och fult klipp läker betydligt sämre och det går lätt in röta eller svamp. Klipp gärna precis ovanför en förgrening så undviker man stumpar och det blir en naturlig fortsättning på grenen.

På BOLIST hittar du allt som behövs till vårens alla trädgårdsprojekt, just nu till fina kampanjpriser på många varor.

Sågen som ger mersmak.

Det går visserligen att bygga ett helt hus med i stort sett bara hammare och fogsvans men det känns väl idag ganska onödigt. Det finns så många bra verktyg som underlättar vid både små och stora byggen och förutom skruvdragaren som för de flesta idag är självklar så är en bra kap- och gersåg otroligt användbar och kommer inte bara att förkorta byggtiden avsevärt utan även göra dig till en väldigt mycket bättre snickare! Kap- och gersågar finns i många olika varianter och prisklasser och som med det mesta annat här i livet så får man vad man betalar för. Å andra sidan så kanske den nya sågen bara kommer att användas vid enstaka tillfällen och då räcker en lite enklare variant alldeles utmärkt.

Kap- och gersågen allra främsta egenskap är att den alltid kapar perfekt rakt, eller i vinkel om det är det man är ute efter såklart. Det går lätt att få till rätt längd och beroende på hur stor sågklinga man har valt så går det att kapa riktigt grovt virke. Golv- och taklister går att kapa till i rätt vinkel så att man får snygga möten i hörn eller skarvar. Det enda man egentligen inte kan kapa är stora skivor, då får man istället förlita sig på den klassiska cirkelsågen eller en mer stationär bordssåg.

På de lite finare modellerna hittar man oftast ett laserinstrument. Lasern markerar en perfekt linje på trästycket där sågklingan kommer att träffa. En del modeller har en utdragbar arm vilket gör att man kan kapa väldigt breda plankor eller andra trästycken upp till 400mm bredd. Komplettera helst sågen med ett stadigt stativ och anslut gärna en dammsugare så blir arbetet betydligte enklare och mindre skräpigt.

Tack vare de nya moderna litiumbatterierna har även kap- och gersågen blivit mer mobil och går att använda även på ställen där man inte har tillgång till det vanliga elnätet. Batterivarianterna är dyrare och se till att använda batterier som är anpassade för den här typen av krävande maskiner.

Kap- och gersågen är väldigt kraftfull vilket också kräver att man är enormt försiktig. Använd alltid skyddsglasögon och hörselkåpor och arbeta lugnt och metodiskt med maskinen. Barn får gärna hjälpa till vid olika byggprojekt men de får ALDRIG använda kap- och gersågen själva. Punkt.

Till sist vill vi bara utfärda en liten varning, när man väl har börjat använda och vänja sig vid kap- och gersågen är det svårt att tänka sig att genomföra ett byggprojekt utan… Den är helt enkelt underbart beroendeframkallande!

Passa på att fynda bland kap- och gersågar i BOLISTs stora sortiment. Just nu till kampanjpris på flera toppmodeller.

Vår och sommar innebär ofta att man är bortrest under långhelger och annan ledighet. Att då förstärka hemmets skydd med bra lås och kanske ett larm är självklart för många. Att hjälpa varandra genom grannsamverkan har också visat sig effektivt. En sak som många dock glömmer är detta med posten och morgontidningen. Det är väldigt enkelt för tjuven att lite snabbt kika i postlåda och konstatera att man verkar vara bortrest. Antingen ska man då hålla på och ställa om sin post hela tiden vilket inte är speciellt praktiskt eller så skaffar man sig en stabil, säker och låsbar postlåda rejält förankrad i marken.

Postlådor finns i väldigt många varianter, allt för att passa till huset och trädgården. En bra postlåda ska vara helt vattentätt och klara av många år utomhus i tufft klimat. Den ska dessutom ha ett bra lås så att man får ha posten ifred och för att som sagt försvåra för inbrottstjuvar.

Själva postlådan kan förankras på lite olika sätt. Har man ett plank eller en annan självklar vägg eller stolpe att montera postlådan på så är det en enkel match som inte kräver någon vidare instruktion. Behöver man däremot ställa postlådan direkt på marken finns det några bra saker att tänka på.

  1. Gräv en rejäl grop, gärna till frostfritt djup.
  2. I gropen häller man betong, armera gärna ner i underliggande mark.
  3. I betongen placeras fyra stycken ben/fästen. Fästena hålls ihop med en förborrad platta som motsvarar botten på postlådan.
  4. Väg noggrant in plattan med vattenpass. En sned platta innebär en sned postlåda.
  5. När betongen stelnat tas plattan bort och postlådan monteras i de fastgjutna fästena.
  6. Ska postlådan monteras i sten eller berg så får man istället borra håll för fästena och fixera med lämplig fästmassa i borrhålen.

 

Lycka till med er nya postlåda och passa gärna på att fynda då vi har kampanjpriser på fina postlådor här på BOLIST.SE.

                                     

Den ultimata verktygslådan!

Självklart ser referenserna lite olika ut beroende på vem man frågar men att ha en välfylld och genomtänkt verktygslåda förenklar livet både till vardags och vid större byggprojekt. Vi tänkte här försöka ge en beskrivning av vad man verkligen behöver och vad man sen kan komplettera med när behoven ökar och plånboken tillåter.

Grundlådan, passar för både lägenhet och villa. Verktyg man behöver för att klara de vanligaste uppgifterna hemma.

-Måttband och tumstock. Måttbandet har fördelen av att oftast kunna mäta lite längre avstånd medan tumstocken oftast är lättare att hantera när man jobbar ensam. Det är egentligen en smaksak vilket man föredrar men både bör finnas i grundlådan. En variant av måttbandet är talmetern. Med talmetern både mäter och markerar man på samma gång.

-Snickarpenna. Håll den skarp så blir strecken alltid exakta. En mer avancerad djuphålsmärkare kan också var väldigt praktisk där den vanliga pennan inte räcker till.

-Knivar och sax. Knivar finns i många specialvarianter för både snickare, målare och rörmokeri. En vanlig vass kniv, typ morakniv, bör man ha liksom en variant med brytblad eller utbytbara rakblad som används där kniven slits hårt. En riktigt rejäl sax är också ovärderlig och känns ofta lite säkrare att använda än kniv.

-Bitsskruvmejsel. Visst kan man samla på sig all världens olika sorters skruvmejslar men de tar stor plats och det blir onödigt dyrt. Köp istället ett handtag med utbytbara bits och det går lätt att komplettera eller byta ut när behoven ändras. Bitsen funkar dessutom perfekt även till skruvdragaren.

-Tänger. Det finns 100-tals olika typer av tänger med mer eller mindre specialanpassat användningsområde. I grundlådan kan det vara bra att ha en avbitartång, en polygrip och en skiftnyckel. Man kan sen fylla på med fler tänger vartefter åren går och behoven ökar.

-Hammare. Även om det inte alls spikas lika mycket längre så är en bra hammare alltid praktisk att ha hemma. Det behöver inte vara den allra största och tyngsta utan det räcker oftast med en lite smidigare och lättare variant.

Sågar. Fogsvans, japansåg och bågfil. Fogsvansen kapar allt byggvirke, japansågen ger perfekta sågsnitt till finliret och bågfilen kapar metall.

-Vattenpass. Ett hederligt 60 cm vattenpass bör finnas i varje hem. Även om man inte bygger något själv så vill man ju att tavlor, speglar, bokhyllor och liknande ska sitta rakt. För den som bygger mycket är ett långpass ovärderligt!

-Enhandstving. Enhandstvingen är den där extra handen man alltid har önskat sig. Allt går lättare om det man ska arbeta med sitter stadigt fast.

-Skruvdragare. Ska man ha bara ett elverktyg så bör det vara en skruvdragare. Med dagens moderna batterier har de blivit extremt starka och mångsidiga redan vid 12 volt. De flesta tillverkare har idag system där samma batteri funkar till många olika typer av verktyg vilket är väldigt praktiskt och ekonomiskt då det endast krävs en laddare och ett eller två batterier till hela verktygsparken.

Utökad verktygslåda. En verktygslåda kan såklart bli i stort sett hur omfattande som helst om intresse, behov och ekonomi tillåter det. Vad gäller lite större verktyg kan det dock vara smart att tänka efter och kanske hyra istället de gånger behovet finns. Då vet man dessutom att man alltid får moderna och funktionsdugliga verktyg.

På önskelistan. En bra kap- och gersåg gör vem som helst till en bättre snickare. Det är lätt att få rätt längd och snitten blir alltid perfekta i rätt vinkel. Kompletterar man sen med en sticksåg så finns det inga byggprojekt i trä som man inte klarar av.

Borrmaskin. Bor man i ett hus med hårdbetongväggar bör man ha en borrhammare i sin verktygslåda. Borrhammaren är effektivare än en vanlig slagborrmaskin och är det enda som fungerar på betong i bärande väggar.

Listan kan som sagt göras i stort sett hur lång som helst med smarta specialverktyg och varianter på sågar, slipmaskiner, knivar, tvingar, stäjärn, multiverktyg och allehanda mätverktyg. Vi återkommer snart här i bloggen med fler verktygstips och hur man bäst använder dem.

Kolla gärna in BOLISTs fina utbud av verktyg, alltid till mycket bra pris.