Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies.
Bloggar

Du har väl börjat planeringen för 2019-2020?

Så här i den mesta intensiva skördeperioden blir det väldigt mycket växtmaterial över som man självklart ska ta tillvara i sin kompost. Det finns nämligen ingenting som förbättrar jorden i trädgården som den egna kompostjorden. Dessutom är den i princip gratis!

Blast och vissna plantor från trädgårdslandet slängs direkt i komposten, små grenar och annat lite grövre material bör finfördelas en aning innan den blandas ner med övrigt trädgårdsavfall. Ju finare material desto lättare går komposteringen. Den som väljer att kratta bort gräsklippet från gräsmattan efter varje klippning får ett finns näringstillskott i komposten under hela växtsäsongen. Tänk dock på att om man istället låter gräsklippet ligga kvar får en perfekt gödning direkt på plats i gräsmattan. Gräsklipp direkt i rabatter och planteringar funkar också som bra gödning för de flesta växter.

Det tar ungefär två år innan en kompost är färdig. Det betyder att man behöver tre olika högar eller andra kompostvarianter för att få ett bra flöde i trädgården. Den första fyller man på med nytt växtmaterial under det aktuella året. Den andra vänder man med jämna mellanrum och ser till att den hålls lagom fuktig så att alla naturliga nedbrytningsprocesser hålls igång. Den tredje är själva skatten! Där kan man under säsongen hämta underbar näringsrik gödning som kommer att ge riklig skörd och fantastisk blomning.

Att inte ta tillvara det som finns är direkt felaktigt och att försöka köpa en likvärdig näring blir allt annat än billigt. Och glöm inte resterna av all den frukt och de grönsaker som blir kvar från köket och det vanliga hushållet. De blir ett bra komplement i trädgårdskomposten.

Det finns några saker som man inte bör lägga på komposten då de kan rubba balansen eller ge upphov till oönskat ogräs. Löv från ek bör man till exempel inte blanda ner i komposten. Eklöven innehåller en syra som tar lång tid att bryta ner. Gör en egen kompost av dina eklöv och blanda gärna med blad från rhododendron och magnolia som också bryts ner väldigt långsamt. Den sura jorden från eklövskomposten passar sen perfekt att ge tillbaka till dina rhododendronbuskar.

Man ska också vara försiktig med vissa typer av ogräs i komposten. Låt så kallat rotogräs och ogräs med frön ligga och torka ordentligt i solen innan den blandas i komposten. Vill man vara helt trygg kan det ibland vara säkrast att helt enkelt elda upp de delar som man är osäker på. Askan kan sen blandas i komposten.

Tillbehör och kompostbehållare hittar du här på BOLIST.SE.

Ibland är det lite bråttom

Glädjen över att själv ha tänkt ut och sen byggt något eget till sig själv eller sin familj är verkligen svårslagen. När huvud och kropp har fått samverka och man sen stolt kan visa upp ett konkret resultat i form av en trall, ett uterum, ett utekök eller liknande är en känsla som är svår att hitta på andra sätt i livet. Har du inte smakat på gör-det-självkänslan ännu och känner att det känns lite skrämmande att själv börja ta tag i hammaren? Lugn, det finns massor av smarta projekt som inte kräver att man har några egentliga förkunskaper men där slutresultatet ändå blir superproffsigt. Här kommer några exempel på enkla byggsatser som går att sätta igång med direkt och som dessutom blir billigare än att bygga med lösvirke.

-Sandlåda. I de flesta familjer har sandlådan en begränsad livslängd. Barn över sex år har oftast lämnat sandlådan och söker leken på andra ställen. Att då har byggt en alltför stor eller omfattande sandlåda kan då innebära mycket onödigt arbete när sanden ska avvecklas.

Satsa gärna på en lättbyggd sandlåda med sittbänk och ett skyddande lock.

-Lekställning. Vill man satsa lite extra på barnens lekmiljö så kan en riktig lekställning vara ett perfekt alternativ. Ska man konstruera och bygga egna lekställningar bör man läsa på noga kring de regler och säkerhetsanvisningar som finns på boverkets hemsida. Låt gärna fantasin flöda men bygg säkert och stabilt till barnen! För den som har lite bråttom eller på andra sätt vill ha hjälp med utformningen finns det idag många smarta byggsatser som hela familjen kan hjälpas åt att montera.

Här på BOLIST.SE hittar du flera roliga varianter av färdiga lekställningar.

-Trädgårdsförråd. Behovet av förråd är för de flesta i stort sett obegränsat. Skottkärror, cyklar, gräsklippare, spadar, studsmattor, allt ska förvaras när det inte används. Ofta samlar man på sig fler och fler grejer med årens lopp vilket gör att förvaringsbehoven dessutom i stadig takt ökar. Att bygga sig ett eget litet förråd är ett roligt projekt som de flesta klarar av att genomföra på egen hand. Är man ändå lite osäker så kan en färdig byggsats vara en praktisk lösning för att slippa anlita hantverkare.

Förråd finns i olika storlekar till bra priser här på BOLIST.SE.

Kungen av sågar

För alla oss som har lite större byggprojekt eller då och då behöver fälla och ta hand om träd på tomten så är motorsågen ett ovärderligt verktyg. Den är otroligt effektiv och rätt använd kan stora mängder avverkas på kort tid. Vid fällning av träd är den det självklara alternativet men även vid många lite grövre snickeriprojekt är motorsågen väldigt användbar och kan spara många arbetstimmar. Idag finns det många olika varianter alltifrån små lätta batterimaskiner, eldrivna trädgårdssågar till riktigt kraftiga bensindrivna skogsmaskiner. För den som behöver en effektiv såg för hemma- och trädgårdsbruk så klarar man sig väldigt bra med någon av de nya moderna batterimaskinerna. Med en batteri- eller elmaskin så får man också ett väldigt tyst och miljövänligt verktyg som inte stör varken grannar eller övrig familj. Man ska dock vara medveten om att även dem lite enklare maskinerna är väldigt effektiva och ska behandlas med samma respekt som en fullvuxen bensindriven motorsåg.

Motorsågar och tillbehör finns här på BOLIST.SE.

Med all rätt så är det många som är lite tveksamma inför att själva använda motorsåg. Det händer tyvärr en del olyckor men många gånger är det bristfällig skyddsutrustning eller felaktigt handhavande som är orsaken. Det finns därför ett antal saker som man aldrig bör kompromissa med innan motorsågen dras igång.

-Hjälm med visir och hörselkåpor. Skador mot huvudet är självklart det som är viktigast att förhindra. Har man otur kan man få ett slag med sågen som i värsta fall träffar huvudet. En riktig hjälm med visir förhindrar då eventuella skador som annars kan bli allvarliga. Hörselkåpor har sin självklara uppgift då de flesta motorsågar har ett högt motorljud.

-Arbetsbyxor med sågskydd. Man behöver inte ha en alltför utbredd fantasi för att kunna föreställa sig vad som händer om man skulle råka såga sig själv i benet med en motorsåg. Därför bör man alltid, oavsett arbetsmoment, använda riktiga skyddsbyxor när man använder motorsåg. Skyddsmaterialet i byxorna gör att kedjan stannar blixtsnabbt om man skulle råka snubbla till och såga sig i benet.

-Stövlar och handskar. Det är lätt hänt att det faller ner tunga grenar när det fällda trädet ska avgrenas och styckas upp. Ett par stövlar med rejäl stålhätta förhindrar effektivt fotskador.

Vid arbeten i skogen så ska man alltid använda kläder med starkt lysande färger. Det är då lättare att ha uppsikt över sina medhjälpare och på så sätt undvika att någon skadas av fallande träd eller grenar. Har man själv en stor tomt eller annan mark med mycket träd som regelbundet ska fällas så bör man se till att skaffa sig ordentlig utbildning. Det finns idag många kurser som i slutändan ger ett behörigt körkort för motorsåg. För den som mer sällan arbetar med motorsåg så gäller det att alltid använda sunt förnuft och att tänka på följande grundregler:

-Använd rätt skyddsutrustning!

-Se till att motorsågen har kastskydd.

-Håll avståndet. Träd och stora grenar tar stor plats när de faller till marken.

-Stå stadigt. Det är lätt att skada sig om man står och vinglar eller har ett ojämnt underlag.

-Ta pauser. Motorsågsarbete är fysiskt krävande och är man inte rätt tränad blir man snabbt trött i muskler och huvud.

Lycka till och njut av arbetet med ett av de allra roligaste verktygen som finns!