Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies.
Bloggar

Lyft huset med ett snyggt staket

Ett fint hus och en välskött trädgård blir egentligen inte helt komplett utan ett vackert staket eller plank. Ett staket ramar in och ger karaktär medan ett plank på ett snyggt sätt avgränsar och ger både vind- och insynsskydd. Att bygga egna staket är inte svårt men kräver noggrannhet och uthållighet då det många gånger är åtskilliga meter som ska täckas in. De som väljer att bygga själv har oftast en egen personlig idé om hur staketet ska utformas eller så är man tvungen att följa en viss stil som redan finns etablerad i området där man bor.

För den som vill spara många sköna byggtimmar och vill få sitt staket färdigt inom en vecka finns det idag många fina färdiga modeller att köpa, här hittar du ett flertal till fina priser.

Ska man bygga plank är det alltid eget arbete som gäller. Var lite noga innan ni sätter igång då många kommuner har stränga regler kring höjder och placering.

I vår guide via Hemmafixarbibeln hittar du många smarta tips inför staket- och plankbygget.

Ett stenhårt alternativ

Få saker lyfter en trädgård som vackra gångar, uteplatser och andra detaljer i sten. Sten utstrålar en exklusiv känsla och rätt lagd håller den i stort sett hur länge som helst. Många drar sig kanske för att göra stenläggningar själv men med rätt utrustning och några enkla råd så kan man klara en hel del på egen hand. Vackrast blir såklart natursten men det finns idag många fina varianter i betong och olika kompositmaterial.

Precis som med de flesta andra byggprojekt så är det viktigaste att få till en bra och jämn grund, själva stenläggningen är många gånger den lättaste delen. För den som ändå känner sig lite osäker finns det idag marksten på nät vilket ger ett perfekt resultat även för nybörjaren. Ett smart alternativ kan sen vara att foga med fogsand som härdar till en stenhård massa där inget ogräs kan växa.

En komplett guide för dig som planerar att göra stenarbeten själv finns här via Hemmafixarbibeln.

Hur mår dina fönster idag?

Näst efter taket är dörr och fönster de allra viktigaste delarna i husets skal. Gamla fönster läcker värme och gör huset dragigt. En modern ytterdörr släpper i stort sett inte ut någon värme alls och dagens nya fönster är nere på U-värden under 0,8! Vill man få ner sina  energikostnader så är nya fönster och dörrar ett väldigt effektivt sätt.

På sommarstället kanske detta med U-värde och energikostnad inte är den allra viktigaste faktorn. Men bra fönster är faktiskt viktigt ändå. Gamla fönster gör som sagt att det blir dragigt inomhus och det blir svårt att få upp värmen under kalla och blåsiga dagar. Det gäller att ha välbyggda och täta fönster men det räcker oftast med klassiska 2-glasfönster för att uppnå önskad effekt. Med den klassiska typen av fönster går det också att få i princip vilket utseende man vill. Spröjsade, runda eller kanske extra stora fönster är inga problem. De allra flesta fönstertillverkare har idag väldigt bra hemsidor där man enkelt kan designa och utforma sina egna fönster.

På BOLIST.SE finns som vanligt mängder av både fönster och dörrar till fina priser.

För den som behöver tips och råd med själva installationen finns här en utförlig guide hämtad från Hemmafixarbibeln.

Skördelycka!

Juli är en fantastisk månad för alla oss som älskar trädgård och odling. Blommor, träd och buskar är som allra finast och i trädgårdslandet kan man skörda nya färska grönsaker och örter varje dag. En torr sommar som den vi har i år är det dock viktigt att vattna ordentligt. Många växter har svårt att överleva på egen hand och extra vatten kan behöva tillföras minst varannan dag.

För den som inte har möjlighet att hela tiden ha passning på sin trädgård och sina växter kan ett automatiserat bevattningssystem vara en bekväm och lämplig lösning. Det går då att ställa in bevattningsscheman för olika växter eller för olika delar i trädgården. Gräsmattan kanske klarar sig med vatten 2 gånger i veckan medan de allra känsligaste växterna i kruka behöver vatten varje dag. Hör efter i din butik vilket system som passar just för dig.

I övrigt är det alltid bra att ha rejäla verktyg och andra redskap för att kunna sköta sin trädgård på ett smidigt sätt. Ergonomiska grensaxar och sekatörer, fräscha vattenkannor och slangar gör arbetet lättare. Idag finns det också många smarta batteridrivna trädgårdsmaskiner. Kanske är det dags att ersätta den gamla bensindrivna gräsklipparen eller den sladdförsedda häcksaxen med en ny modern batterivariant? Satsa då gärna på ett och samma fabrikat så sparar man in mycket pengar då alla maskiner kan drivas med ett och samma batteri.

På BOLIST.SE finns alla de redskap och maskiner som behövs för en smidig och rolig trädgårdsskötsel.

Trallande sommartips

Det är detaljerna som gör det. Den svenska nationalsporten Trallbygge är inne i sin mest intensiva högsäsong. Det byggs tusentals altaner varje vecka och många anstränger sig för att få till en riktigt snygg uteplats. Alla platser har sina unika förutsättningar men det finns några saker som alltid funkar och som ger ett snyggt både helhetsintryck men också fina detaljer.

En omslutande ram. Att först lägga en ram runt hela trallen som sen resterande brädor läggs emot ger ett väldigt arbetat och proffsigt utseende. För att lyckas på ett bra sätt behöver man lägga en extra regel ute i kanten så att man har något att skruva alla ändbitar som möter den yttre ramen. I hörnen sågar man 45 grader och runt eventuella stolpar tar man ut hälften ur de bägge omslutande brädorna. Runt trappor eller andra utgångar är det också fint att lägga lite extra jobb för att få ett snyggt avslut.

Tryckimpregnerat virke finns i många dimensioner och till just nu extra bra pris här på BOLIST.SE.

Kryssräcke. En altan känns oftast inte helt färdig förrän man har gjort ett snyggt räcke. Räcket ger en skyddande känsla och gör det också enklare att få till vindskydd eller fäste för parasoller. För att räcket ska bli stadigt måste man redan från början planera och bygga in räckesstolparna i själva grundkonstruktionen. Kryssräcken kan göras på många olika sätt men mest gediget blir det om man omsluter själva krysset med en över- och en underliggare. Räcket avslutas gärna i överkant med en rejäl planka som tål att sittas på.

Fler tips för altanbygget finns i guiden från Hemmafixarbibeln.