Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies.
Bloggar

Jag kapade, jag sågade, jag segrade

Att byggande och snickrande går lättare, snabbare och blir roligare med bra verktyg är kanske inget revolutionerande uttalande. Men ibland tål vissa saker att upprepas med jämna mellanrum. För att stå och harva med gamla slöa sågar eller en svag skruvdragare med dåligt batteri, det kan få den allra mest entusiastiska trallbyggaren att helt tappa sugen. Om man däremot har investerat i ett nytt modernt, gärna batteridrivet, verktyg eller annat redskap så kommer garanterat arbetslusten att infinna sig och resultatet kommer att bli minst ett par snäpp bättre.

Så här på våren går det alltid att göra fina fynd på verktygsmarknaden. Nya modeller lanseras, gamla reas ut, och för konsumenten innebär det ofta att det går att hitta väldigt bra priser både på det allra senaste men också på förra årets verktyg.

Men vad behöver man då? Ja, för den som håller på en del hemma eller i fritidshuset så är en bra skruvdragare helt självklar. Med dagens moderna batterier så klarar de att både borra och skruva i förvånansvärt kraftiga dimensioner. En sticksåg har också en given plats i verktygslådan för alla som ska bygga altaner eller liknande.

Ett verktyg som många drömmer om är en riktig kap- och gersåg. Med kap- och gersågen kan man kapa alltifrån kraftiga reglar ner till de allra finaste listerna. Det går att ställa in alla de vanligaste vinklarna men den kanske mest uppskattade funktionen är ju att kunna kapa helt perfekt rakt. Oftast är det just spikrakt man är ute efter och med kap- och gersågen är det en enkel match även om virket är kraftigt. Satsa också gärna på ett stativ/arbetsbord. Man kommer då upp i en perfekt arbetshöjd och får också stöd för de lite längre plankorna.

Det finns en rad olika varianter av kap- och gersågen både med och utan batteridrift.

 

 

Nya katalogen är här!

Den här veckan dimper den nya Bolistkatalogen ner i brevlådan runt om hela landet. Katalogen är som vanligt fullproppad med riktigt bra erbjudanden på det mesta som hör hemmet till. Då BOLIST, som faktiskt är Sveriges största bygg- och järnhandel, i år firar 10 år så har vi passat på att hitta ett antal speciellt bra jubileumserbjudanden på alltifrån motorsågar, trallskruv och gräsklippare till röjsågar och sandlådor.

Det finns naturligtvis också bra verktyg för både proffs och hemmafixare. Passa på att fynda en ny skruvdragare eller varför inte äntligen slå till på den där grymma sågen som ni länge funderat på?

För Er som ska byta fönster eller dörr hemma så går det att göra fina fynd bland fönstertillverkarna som verkligen har pressat sina priser inför säsongen.

Bland nyheterna kan man bland annat hitta lekställningar och annat kul för barnen. Enkla att sätta ihop själv och en garanterad succé hos alla leksugna barn.

Utvecklingen av både inom- och utomhusfärg går snabbt och det finns idag varianter som klarar av att kombinera både miljötänk och kvalité utan att prislappen behöver dra iväg. Bläddra i lugn och ro igenom katalogen och hitta just den variant som passar dig.

I katalogen finns det också som vanligt en hel del inspiration och smarta guider hämtade från Hemmafixarbibeln. Ibland kan det vara skönt att få lite tips och råd inför kommande projekt eller kanske bara få bekräftat att man faktiskt har koll på hur man byter sin ytterpanel, lägger ett klickgolv, bygger en altan, monterar hängrännor och så vidare.

Att handla på BOLIST är enkelt och det finns flera olika varianter beroende på vad som passar just dig. Självklart går det bra att besöka din närmaste Bolistbutik för att där handla direkt eller beställa via den digitala butiken. Alternativt sköter man allt via sin egen dator, mobil eller surfplatta. Allt går sen att få hemskickat eller uthämtat i sin BOLIST-butik.

Så, håll utkik efter BOLISTs nya katalog, i veckan landar den i brevlådan!

Man behöver inte alltid köpa sina verktyg

Det går ju många gånger minst lika bra att hyra dem.

De flesta gillar att ha en välfylld verktygslåda där hemma. Man vill kunna borra, skruva, såga och slipa utan att behöva ringa på hos grannen varenda gång. Bor man i eget hus så kanske man också har satsat på lite mer specialverktyg för att kunna genomföra olika projekt som dyker upp. Att vara självförsörjande är för många viktigt och med dagens smarta system där man kan använda samma batteri till i stort sett alla sina elverktyg så behöver det inte heller bli så kostsamt.

Men, så kommer man plötsligt till de där projekten som kräver lite mer. Man kanske ska gjuta plintar till ett långt staket eller en stor altan. Då behöver man en rejäl betongblandare som tar stor plats och som man verkligen inte vill ha stående i garaget när man är färdig. Eller skulle en spikpistol förkorta och förenkla arbetet med den nya panelen men det känns lite mastigt att köpa både pistol, slang och kompressor bara för ett enda jobb?

Ja, men då har ju nån smart person uppfunnit hyrmaskiner! Att hyra ett speciellt verktyg eller en specialmaskin är idag otroligt lätt och många gånger förvånansvärt billigt. Man kan boka via nätet och sen hämta ut på sin närmaste bygg- och järnhandel.

Andra smarta hyrgrejer är till exempel jordfräsar, luftrenare och avvägningsinstrument. Att kunna väga in en grund till en altan eller ett litet Attefallshus med riktiga laserinstrument är ovärderligt och kommer att göra arbetet både enklare och garanterat rakt.

Att alltid ha de modernaste verktygen och samtidigt slippa förvaringen gör många gånger alternativet med hyrmaskiner väldigt attraktivt utan att behöva bli onödigt dyrt.

Kika gärna på BOLISTs hyrsortiment. Kanske vaknar inspirationen och vårens stora projekt kan dra igång!

Istället för godis i påskägget

Det är klart att man ska ge bort påskgodis till den som uppskattar det. De flesta barn blir ju inte jättenöjda om ägget inte innehåller sötsaker av olika slag. Men i ärlighetens namn så kan det ju bli alldeles för mycket om alla ger varandra godis. Nästan osmakligt faktiskt…

Kanske kan det då vara en bra idé att fylla på med nåt som mottagaren verkligen behöver. Det behöver inte bli dyrt men en praktisk pryl eller ett smart verktyg kommer att uppskattas av alla. Åtminstone för oss som har passerat 20.

Verktyg. Nåt som alltid går åt hemma hos en fixande familj är bits. De små smarta grejerna har en förmåga att försvinna och det är alltid så att just det bitset som man behöver som fattas. Bland skruvtillverkarna blir det idag allt vanligare att använda det så kallade torxhuvudet på många skruvtyper. Det är ett smart bits som greppar om skruven utan att slira. Så välj gärna torx om ni har möjlighet så kommer arbetet att gå lite lättare. Så varför då inte lägga ner en ny bitssats med torx i påskägget till den som just ska dra igång nåt av vårens alla projekt.

Enskilda bits och praktiska bitssatser finns här på hemsidan.

Växthus. Visst, det krävs ett väldigt stort påskägg för att få plats med ett växthus. Men för den som verkligen älskar trädgård och odling så är inget omöjligt.

Just nu går det verkligen att fynda både växthus och andra smarta förråd på BOLIST.SE.

Skruvdragare. I snitt används skruvdragaren mindre än fyra minuter per år. Har man riktiga byggprojekt så är det klart att det blir mer men de allra flesta skruvdragarna används väldigt sparsamt. Tillhör man den kategorin så kanske det kan kännas onödigt att lägga ut flera tusen på ett verktyg i en kanske onödigt hög kvalitetsklass utan det kanske räcker att kliva in i instegsklassen istället.

Normalt sätt är det svårt att hitta nåt vettigt överhuvudtaget men just nu får man faktiskt en riktigt bra och kraftfull skruvdragare för under 500:-.

GLAD PÅSK!

Utomhuslek

Äntligen kan barnen på allvar börja leka och umgås utomhus igen. Visst finns det saker att göra ute även på vintern men det är ju nu när våren är tillbaka som också alla grannar och kompisar plötsligt dyker upp på gatan, i parken eller på gården. Cyklarna kommer fram igen och de allra minsta barnen kan kanske för första gången i livet börja utforska naturen och allt spännande som finns utomhus.

Har man ingen egen tomt så får man hitta roliga aktiviteter i allmänna lekparker, i skogen eller kanske på en gemensam innergård. Bor man i hus och själv kan påverka hur den egna trädgården ska användas så är naturligtvis möjligheterna otaliga. Sandlådor, gungor, kojor, och klätterställningar kan ju varieras i det oändliga och man kan låta olika teman få inspirera fantasin. Kanske barnen drömmer om ett sjörövarskepp? Eller kanske grannskapets alla ungar behöver nya fotbollsmål? Att bygga åt och tillsammans med barn är väldigt roligt och de är alltid väldigt ivriga att få hjälpa till. Att få hjälpa till att exempelvis få bygga en egen koja gör vilket barn som helst väldigt stolt och ger många bra positiva effekter. Självklart får man anpassa arbetsmomenten så att allt sker säkert och utan olyckor.

Generellt bör man alltid överdimensionera materialet när man bygger åt barn. Grejerna kommer att utsättas för hårt slitage och ska klara av att stå ute i ur och skur året om.

Även om man kanske bara bygger något åt sitt eget barn på sin egen tomt bör man försöka följa de regler som finns kring detta med lekställningar till barn. En felbyggd eller underdimensionerad lekplats kan i värsta fall bli en väldigt farlig plats som kan leda till svåra olyckor. Kom ihåg att det alltid är du som fastighetsägare som har ansvaret för den här typen av anläggningar.

På Boverkets hemsida finns rekommendationer får lekplatser som alla bör följa.

Vill man göra det enkelt för sig och köpa redan godkända ställningar och redskap finns det idag många fina varianter till överkomliga priser. Lekplatsen blir snabbt färdig och kan börja användas. Kanske finns det redan en fin koja på tomten men som skulle bli fulländad med en ny liten rutschbana att susa ner till marken i. Även en liten uppdatering av en gammal lekplats kan ge nytt liv och grejerna börjar användas igen.

På BOLIST.SE finns ett stort sortiment med allt som krävs för sommarens utomhuslek.