Genom att fortsätta använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies.
Bloggar

Smarta kulor

När man köper bland annat skinnväskor eller andra känsliga varor brukar det alltid ligga med en eller par påsar med små kulor i. Kulorna består av Silica gel(kiselgel) och används för att suga upp eventuell fukt som bildas i tillverkningen eller under transport och lagring. Oftast så slänger man bort påsarna direkt när man köpt sin väska men de går faktiskt att använda till annat.

Lägg gärna ett par påsar i verktygslådan. Påsarna suger upp fukt och håller rosten borta från verktygen. Smörj gärna in och rengör dina verktyg noga om du vet att det dröjer länge till nästa gång de ska användas.

Den som har gamla kopplade fönster där det gärna bildas lite kondens kan med fördel testa att lägga några påsar med Silica gel mellan rutorna för att få bort fukten. Självklart bör fönstren också vara tätade på rätt sätt för att fungera bra.

Smycken och bestick av silver blir ofta missfärgade. Släng med ett par påsar Silica gel och silvret håller sig glänsande länge!

De små kulorna går även att köpa separat. Se dock till att handla inom EU då det annars finns risk att kulorna innehåller farliga kemikalier.

Idag är det internationella kvinnodagen. Ett alldeles utmärkt tillfälle att bland annat uppmärksamma det faktum att det saknas kvinnor i många olika branscher både i Sverige och utomlands. Bland snickare, elektriker och målare är andelen kvinnor otroligt låg vilket gör branschen både till ett sämre och tråkigare ställe att arbeta på samtidigt som viktig kompetens aldrig kommer fram och utvecklingen går långsammare. Självklart är kvinnor lika bra hantverkare som män och en mer varierad könsfördelning skulle göra de allra flesta yrken mer attraktiva.

Ansvaret för att komma till rätta med den här typen av problem ligger naturligtvis hos alla människor oavsett kön och det är viktigt att frågan belyses och diskuteras oftare än bara den 8 mars varje år.

Allt börjar som vanligt med våra barn och vad vi kommunicerar till dem. Sen kan vad som helst hända och det blir en självklarhet att det dyker upp kvinnliga snickare och målare. 

Dammfritt bygge

I vid i stort sett alla typer av bygg- och renoveringsarbeten blir det mycket damm och andra kanske inte helt hälsosamma partiklar i luften. Vid lite större rivningsarbeten av betongväggar eller gamla badrum eller kök så kan det till och med vara rejält farligt för hälsan att andas in byggdammet. För alla som jobbar professionellt i byggbranschen finns det tydliga arbetsmiljöregler som reglerar den här typen av frågor medan det för oss privatpersoner är upp till var och en att skydda sig på bästa sätt.

Som tillbehör till de allra flesta elverktyg finns det möjlighet att ansluta en dammsugare som minimerar utsläppet av till exempel slip- eller sågdamm. Det minskade dammet gör också att arbetet går lättare då dammet sugs bort från arbetsytan. Man bör dock tänka på att inte använda den vanliga hushållsdammsugaren till den här typen av uppgifter utan man bör istället satsa på en riktig grovdammsugare med ordentliga filter. Den vanliga dammsugarens filter sätts snabbt igen och de riktigt små partiklarna tar sig igenom filtret ut i luften igen. Detta förstör maskinen och de allra farligaste partiklarna yr runt i rummet i alla fall. I en grovdammsugare samlas de farliga partiklarna i filtret som sen kan göras rent eller bytas ut beroende på modell. De flesta grovdammsugare klarar också av att samla upp vatten vilket kan vara användbart vid arbeten i till exempel båten.

Om man vet att man ska utföra ett extremt dammbildande arbete, exempelvis slipning av trägolv, så bör man satsa på en riktig yrkesmaskin. De hyr man på samma ställe där man hyr sin golvslipmaskin.

Många, både proffs och hemmafixare, satsar idag även på att hyra speciella luftrenare vid rivnings- och renoveringsarbeten. Dessa luftrenare har extremt fina filter som tar bort de allra finaste partiklarna och gör luften frisk och riskfri att andas in.

Missa inte heller att använda lämplig andningsmask om man arbetar med lösningsmedel eller andra farliga kemikalier. Det är en billig investering för en bibehållen hälsa.

För vissa typer av arbeten, exempelvis rivning av asbest, bör man alltid konsultera ett proffs och sedan låta en auktoriserad firma utföra arbetet. Utan undantag. Asbest kan förekomma på många olika ställen som man kanske först inte tänker sig. Fönsterkitt, golvlim och kakelfix är exempel på ställen man bör låta undersöka innan man river eller bygger om.

Andningsskydd finns i flera olika varianter beroende på vilket som man utför.

Dammsugare för hem och bygg är en bra investering för den som fixar själv hemma.

 

Uppfräschning av badrummet

Att göra ett helt nytt badrum från grunden är idag ett väldigt omfattande arbete omgärdat av stränga branschregler som styrs av försäkringsbolagen. Det gäller att verkligen följa de krav som ställs och det är i egentligen bara utbildade fackmän som i realiteten kan genomföra en godkänd installation. Så, har ni planer på en helrenovering, kontakta en pålitlig och certifierad hantverkare för jobbet.

Men det är ju självklart så att det kanske inte alltid finns behov av att byta yt- och tätskikt utan man kanske istället bara vill fräsch upp och byta ut inredning och textilier. Ett nytt skåp, lite nya handdukar och en stor fin spegel kan verkligen lyfta ett badrum och få det att kännas modernt igen.

Passa på at fynda just nu då Hafa har fina rabatter på sitt sortiment här på BOLIST.SE.

Det man ändå bör vara väldigt noggrann och försiktig med är håltagning i badrum. Ofta behöver man bryta det befintliga tätskiktet och då är det noga att det blir perfekt tätat efteråt. På Byggkeramikrådets hemsida finns uppdaterade och tydliga instruktioner om hur man gör godkända infästningar i våtrum.